>> Srovnání kvality hovězího předního masa s kostí z pěti obchodů
Další kousek "nejlevnějšího" hovězího, další recept, ale hlavně srovnání. Ano. Když jsem nedávno poprvé ochutnal vyzrálé maso z TRMS a už cestou od nich se stavil pro nákup také v obchůdku Farah Food Halal, kde maso nemají tak dlouho skladované ve speciální lednici, nicméně je také velmi dobře zpracované a hlavně "je na něj vidět" – hned za pultem je otevřený prostor a na špalku kejta ze které odkrajuje řezník přesně to, co si přejete – napadlo mne, že si tedy porovnám kvality.
1/ short ribs z TRMS – 252,-Kč/Kg
2/ to samé z Farah Food Halal – 104,-Kč/Kg
3/ žebro z Interspar Praha 10 – 99,-Kč/Kg
4/ to samé z malého řeznictví ve Strašnicích – 95,-Kč/Kg
5/ hrudí od řezníka na Skalce – 99,-Kč/Kg
Jak vidno, první dva jsou v centru Prahy, další tři v Praze 10. Chtěl jsem si srovnat nabídku, kvalitu a výslednou chuť masa. Výsledek, bohužel, nebyl příliš povzbudivý.
>> TRMS to je samozřejmě špička. Jedinečné maso naprosto vybočující z lajny. Žebro bylo pečené, neskutečně křehké, přitom ale soudržné, tedy pevné v konzistenci. Chuťově výrazné, ovšem bez zbytečné pachuti loje. Neumím si však představit, že bych byl ochoten tohle jen tak uvařit, třebaže v kvalitním vývaru. Možná je to předsudek, ale maso za 250,- Kč/Kg mi na pouhé vaření prostě nesedí.
>> Maso z Halal obchodu je podle mého naprosto stejně kvalitní. Jen mu chybí ta vyzrálost. Srovnáno ovšem s tím dalším je prostě skvělé. Jednoznačně jej upřednostním před čímkoliv od farmářů na trzích, kteří prodávají sice kvalitu, ale ve vakuu. Dost vodnaté a s pachutí krve. Polévka z něj byla výborná a masíčko jsem dokázal tři dny po kouscích snídat ! s vývarem a kusy zeleniny.
>> Interspar to už je jiná. Uvádějí stále stejnou jalovici z českého chovu. A dost. Více se nedozvíte a já se nedivím. Pochybuju, že by se prodavač v hypermarketu zajímal o původ masa a na můj dotaz nedokážou nikdy odpovědět. Kvalita je pokaždé trochu jiná. Koupil jsem kousky, které se daly srovnat s Halalem (jednou) a také o dost horší. Takové co už samy o sobě po uvaření prostě chuť neměly. Je to sázka do loterie, ale snaha je občas vidět. Minimálně v prezentaci nabízeného masa.
>> Náhodná návštěva ve Strašnicích byla velkým překvapením při nákupu a následným zklamáním. Prodavačka, nevšedně ochotná měla v pultu jak klasická žebra porcovaná, tak seknutá přes kost na 40cm dlouhé kusy. Bohužel po upravení to byl jen trapný průměr. Kousek jsem dal do polévky (výsledkem byl fajnovej vývar a maso s chutí recyklovaného papíru) a to dlouhé dusil pomalu jako cikánskou pečeni. V té byl výsledek mnohem příjemnější dík dodaným surovinám. To stejné z TRMS by ovšem byla pohádka a protože jsem slíbil Laděnce, takto jej připravím.
>> Řeznictví na Skalce nabídlo naprosto tradičně porcované hovězí přední s kostí a já si tentokráte místo žebra vybral sousedící část, tedy hrudí. Tomu na severní Moravě často říkají brostek, nebo břost. Není v něm tolik kosti a je libovější (což já nepovažuji za přednost). Uvařil jsem si následující polévku a k masu glazírovanou zeleninu. Chuťově to nebylo špatné. Křehké a šťavnaté maso, bez pachuti, ale trochu nudné.
Jak vidno, co nákup, to jiný výsledek. Koupit opravdu kvalitní hovězí není vůbec snadné a někdy trochu závidím těm, kdož v nevědomosti koupí prostě maso a pak si doma "pyskujou", že to nejde uvařit. Věřte mi, vždy to jde. Jen ten výsledem nemusí být právě ideální. Naštěstí se mi už léta nepodařilo "narazit na kvalitu" v podobě akční cena = nepoužitelná flákota. Pravda, nenakupuji v Tesco. Naopak, podle mne předražené vakuovky z Alberta či Kauflandu například, nejsou vyloženě tragické. To už na tom bývá pravidelně hůře řezník kousek od mého domu. Svou roštěnkou za 150 mne nepřesvědčil a já nenakupuji.
Teď už tedy slíbené hovězí s glazírovanou zeleninkou, ale až v následujícím článku.
A ještě nějaká ta inspirace
Tady občas nakupuji a je opravdu z čeho vybírat. Protože některé položky z nabídky na webu jsem tam ale nikdy neviděl, musím se ještě optat.
Jakub Kubín – řeznictví a uzenářství
Moc hezké povídání a několik připojených receptů i rad.
Přední hovězí se hodí nejen do polévky, ale i na steak či omáčku
Klasická nabídka běžného řezníka