Hledat
Počasí
Počasí Praha 10 - Slunečno.cz
Nejnovější seriály
Hodnocení na SerialZone.cz
Řekli o jídle…

- "Objev nového jídla znamená pro člověka mnohdy více, než objev nové hvězdy"
Savarin

- "Gurmán, který myslí na kalorie, je jako prostitutka, která se dívá na hodinky"
James Beard

- "Největším nepřítelem českého kuchaře je jeho fantazie"
Zdeňek Pohlreich

Rubriky
Archivy
TOPlist
TOPlist
QR Code

QR Code

Anketa
Radar

Sterilovaná kapie

kapie Tato každopádně lahůdka v mé kuchyni příliš nefiguruje. Jsou však pokrmy, kam prostě patří. Klasickým příkladem budiž smaženka u které je napsána v každé receptuře. Dalším takovým je holandský salát o kterém jsem se zmínil tady – link – . Už jsem ho nedělal hodně dlouho a silně pochybuji, že se mi podaří tak skvělý, ovšem jsem si naprosto jistý, že bude mnohonásobně lepší než ty odporné směsky v krabičkách od Cajthamla, Varmuži a dalších sračkátorů nabízejících své produkty v marketech napříč celým českem.


Aby bylo jasno, protože ji moc nepoužívám, samozřejmě ani nekupuji. Ona stejně nestojí z obchodu za nic. A ani neprovozuji českou tradiční zavařovací mánii patřící k okurkové sezóně. Možná ale jednou…

 

No ale kde ji tedy vzít narychlo? Je to tak snadné. Prostě a jednoduše si ji připravím den předem ve chvíli, kdy vím, že bude potřeba.

 

Z čeho

1-2ks kapie
5ks kuličky pepře
1dl ocet
1ks nové koření
1ks bobkový list
1čl olej olivový
1PL cukr
1/4čl sůl

 

 

>> To vše nasypu do sklenive o obsahu 750ml. Kapii pokrájenou na podélné proužky přidám, ale nepěchuji. Ať si zachovají neporušená tvar. Zaleju vroucí vodou a ihned zavíčkuji. Steriluji 10 minut v úzkém vysokém hrnci a vodu nechám jen lehce probublávat. Otočím po vytažení víčkem dolů a nechám vychladnout. Pak do lednice a druhý den jdu do ní…

 

Koupit opravdu dobrou a chutnou kapii není právě jednoduché. Ty nafouklé bubliny nazvané v marketech obecně červená paprika nejsou moc ideální. Daleko lepší bývají špičaté kapie s právě tímto popisem. Jsou dražší a ne vždy opravdu dobré. Kam až moje paměť sahá, nejlepší opravdovou kapii jsem koupil paradoxně v Tesco marketu a byla to opravdu náhoda. Já tam tehdy totiž pracoval. V Havířově. Došla nějaká zvláštní sorta nazvaná Italiana a byly rovnou v akci. Musím přiznat, že od té doby jsem lepší papriku neochutnal. Už jen ta vůně byla úchvatná.

 

Jak vidno, nic extra. Mně na jednorázové použití stačí, jen musím rychle spotřebovat, protože po otevření snadno chytá plíseň. A chcete to ještě jednodušší? Jde to…

 

Kdysi dávno, bylo mi tak 8 let, na návštěvě u někoho kdo ani nevím co byl zač, sledoval jsem paní jak chystá jablečný kompot v kastrůlku k obědu. A naprosto stejně lze připravit i kapii. Vše výše popsané necháte projít mírným varem po dobu asi pěti minut. V nádobce s víčkem pak zchladíte a šoupnete do lednice. Hotovo.

 

Rychlovka o ničem řeknete si možná. Známe lepší. Moje máma dělala… No jasně. Ale tady jde opravdu o rychlou potřebu. Na excelentní maďarské papriky plněné zelíčkem je potřeba více umu a chtění 🙂

 

Jenže já chtěl jen fofrem něco do salátu…

Sterilovaná kapie

 

 

21.2.2014

Po čase tento recept nepovažuji za uspokojivý a proto raději nahlédněte sem. Myslím že o mnoho lepší a hlavně v nálevu od Gitulky. Paní která se vážně vyzná ve světě ovoce a zeleniny do flašky nacpané 🙂

 

 

MDMP

Sdílejte...

3 Responses to “Sterilovaná kapie”

  • Hannah12 says:

    Zdravím Pavle,
    při čtení Tvého příspěvku jsem se usmívala, protože jsem dneska ráno pojala nápad zase po roce zavařit papriky. 🙂
    Kdysi jsem zavařovala co se dalo, ale dneska jsem už ve věku, kdy se na to můžu vyprdnout…okurky i červená řepa z Lidlu chuťově vyhovují a moc nestojí, o takové ty kápie v oleji a nakládané houby se postará tchýně a na marmelády je kadet moje máti. 🙂
    Ale zpět k těm paprikám…dělám je (snad) na řecký způsob. Kápii různých barev nakrájím, očistím a na oleji (mix oliváče a slunečnicového) opeču a nechám vychladnout. Namačkám si hafo česneku a připravím „Deko“ dle návodu a podle své chutě dochutím trochou cukru a octu. Opečené papriky a namačkaný českem naflákám do sklenic, zaleju nálevem, otočím dnem vzhůru a nechám vychladnout. Pak už stačí jen pár dnů počkat a … pustit si nějaký tupý příběh v TV a sežrat celou sklinku na posezení. 🙂
    Hezký víkend přeju
    Hana

    • Hannah12 says:

      Ehhhh, chybka se vloudila. 🙂
      Pls, namačkané česko tam nedávej, dej tam radši ten namačkaný česnek…vedro si vybírá svou daň. 🙂

      • Moje Dobroty says:

        Ehhhh, já česko používat budu i kdyby traktory padaly.
        Co se týče zavařování v okurkové sezóně, nevládnu maminkami, babičkami, dědečky, setřičkami ani ničím rodině podobným a proto pášu podobná zvěrstva jak výše popsáno..
        Navíc jsem teď smutný!!!
        Má milá Laděnka byla odejita do krajů vzdálených, mně v podstatě nedostupných…
        Plakal bych jako (nevím, jen brečím) a hrozně se mi stejská…
        A to je pryč jeden den!
        100 dní sa nemodlím. No co..??..

Komentáře