Hledat
Počasí
Počasí Praha 10 - Slunečno.cz
Nejnovější seriály
Hodnocení na SerialZone.cz
Řekli o jídle…

- "Objev nového jídla znamená pro člověka mnohdy více, než objev nové hvězdy"
Savarin

- "Gurmán, který myslí na kalorie, je jako prostitutka, která se dívá na hodinky"
James Beard

- "Největším nepřítelem českého kuchaře je jeho fantazie"
Zdeňek Pohlreich

Rubriky
Archivy
TOPlist
TOPlist
QR Code

QR Code

Anketa
Radar

Stroganov z dušeného vyzrálého pupku

14Znám to jídlo od svých asi 15. let. Dík studiu na SOU Společného stravování. V osmdesátých letech minulého století patřilo k oblíbené a dražší klasice v restauracích a bylo připravováno v různých, více či méně vydařených variacích napříč jídelnami i domáctnostmi. Když se dnes podívám na univerzální recept z receptur teplých pokrmů, bible tehdejších vývařoven, a srovnám s mnoha návody z dnešního webu, nestačím se divit. Některé jsou doslova děsivé. Tento můj je také přizpůsobený. Ale myslím, že citlivě. Každopádně, mám li výsledek něčemu přirovnat, pak vězte, že je velice podobný hodně vymazlenému „kaťáku“. Úsměvné což? Proto jsem také jako přílohu napoprvé dal smažené bramborové trojhránky, namísto tradiční rýže, nebo těstovin.

Iceland Hash Browns 800g – zajímavost z Icelandu. Chutné, podobné klasickým Rösti, levné. Komu nevadí antioxidanty v jídle, pochutná si. Pro ty ostatní: E300, kyselina askorbová. Asi nepřijatelná. Kdo není cimprlich, vězte, že toto hotové jídlo za pár peněz je mnohem chutnější, než většina bramborových sraček české produkce z mrazáků dnešních superhypermarketů.

 

Hovězí Stroganov

Poznámky

1/ Maso – do vákua balené 10.12.2015, 16 dnů vyzrálé, odožené rok a měsíc v mrazáku. Zapoměl jsem.

2/ Stroganov – ten název, respektive koncovka, je původní. FF na konci je spíše z amerického názvosloví.

3/ Dušení – to pro jistotu. Přestože vyzrálé, původně jen průměrné maso. Tak aby bylo dostatečně měkké.

 

Suroviny

– 300g maso
– 80g žampióny
– 40g cibule
– 40g kapie
– 40g okurka
– 1PL smažená cibulka
– 2PL rajčata z plechu
– 2PL víno bílé
– 2PL přepuštěné máslo
– 1/2čl paprika mletá
– 1ks stroužek česneku
– Smetana
– Paprička
– Sůl a pepř

 

01

 

Postup

Maso – na polovině másla orestujeme proti vláknu krájené nudličky pupíku. Zprudka a dokřupava. Přidáme smaženou cibulku, sůl a pepř. Promícháme, zalijeme vroucí vodou nebo vývarem, a ten opravdu doporučuji. Ne příliš. Pod poklicí pak dusíme doměkka a nezaléváme příliš. Ve výsledku nechceme téměř žádnou šťávu.

Omáčka – na zbytku másla orestujeme žampióny. Tvar si zvolte sami podle velikosti plodnic. Zprudka a do barvy. Přidáme cibuli krájenou na klínky, kapii a kyselou okurku na nudličky, papričku a česnek najemno, promícháme a zastříkneme vínem. Poprášíme mletou paprikou, zpěníme, doplníme rajčaty a doladíme smetanou.

Kompletace – šťávu z masa odebereme, nebo zredukujeme. Rovnou upozorňuji, že pro nás mlsné huby je to psychicky nejtěžší část receptu. Páč je děsně dobrá, a tedy politujeme o ni přijít. Každopádně smícháme obě komponenty, řádně zasypeme posekanou petrželkou a případně zakápneme citrónovou šťávou.

 

02

 

Co dodat?

Klasika, velmi známý a v poslední době opomíjený pokrm. Je to původně minutka, ale pokazit dobrou a drahou svíčkovou se nikomu nechce. Takže obměna a přesto parádička. Historie původního receptu je dost nejasná. Někteří tvrdí, že jednoznačná, ti opatrnější nabízejí možnosti. A jsou hned tři. Možná byl první dvorní kuchař Kateřiny Veliké Sergej Stroganov. A to je asi verze nejčastější. Možná ruský velvyslanec v Římě, hrabě Grigorij Alexandrovič Stroganov. Anebo francouzský kuchař zaměstnaný u šlechtické rodiny Stroganovů, zámožných obchodníků a finančníků z Novgorodu, na jejichž počest toto jídlo pojmenoval.

 

15

 

Ať je to jak chce, stojí za vyzkoušení. A dobré chutnání. A…

MDMP

 

A koukněte na FB. Na více obrázků z přípravy.

 

Sdílejte...
Shrnutí
recipe image
Název
Stroganov
Datum vystavení
Hodnocení
51star1star1star1star1star Based on 1 Review(s)

Komentáře