Sulc anebo huspenina?
Obojí je stejné. Jen starší a lidovější název sulc pro modernější huspeninu.
Rozdíly a to veliké bývají ve zpracování a mne dokáže hodně udivovat, co pod názvem huspenina (sulc v obchodě téměř nepotkáte) dokáží prodejci nabídnout. Největšími protiklady jsou výrobky ze dvou mnou navštěvovaných řeznictví. V jednom prodávají v podstatě kvalitní libovou tlačenku, jen z formy místo v sáčku. Ve druhém opravdu huspeninu, ovšem evidentně z různých zbytků, čemuž odpovídá cena i kvalita. Uložit ji do druhého dne v lednici je holý nesmysl. Stihne se zkazit.
Následující recept je krásnou ukázkou toho, jak „vyrobit z prdu kuličku“. Počítejte.
Koupil jsem 1,5kg vepřových kůží za asi 40,- Kč s poměrně silnou vrstvou sádla a to jsem okrájel.
Z 800g sádla jsem udělal 1/2l škvařeného sádla a talíř škvarků.
Ze 600g kůží bylo po uvaření 900g a k tomu jsem přidal 30.cm kus žebírek z krkovice za asi tak desetikačku.
Nakonec zbylo ještě alespoň 1,5 litru vývaru. No a z toho samozřejmě připravím slezskou prdelačku, tedy černou ovarovou polévku.
A jak tedy na huspeninu?
600g kůží z bůčky atp.
600g žebro z krkovice
1ks cibule
3ks stroužek česneku
1ks mrkev /150g/
1ks konzerva hrášku /100g čistá/
10ks celý pepř
5ks nové koření
2ks bobkový list
2-3PL sůl
6-8PL ocet
mletý pepř, majoránka
>> Kůže a žebro zalijeme studenou vodou a přidáme koření. Cibuli, dva stroužky česneku. Přivedeme k varu, osolíme lžicí soli. Pomalu vaříme do měka (asi 2 hodiny).
>> Koření odstraníme, žebra odložíme zchladnout, kůže vycedíme i s cibulí a česnekem. Do hrnce vrátíme trochu vývaru a vsypeme nahrubo postrouhanou mrkev. Vaříme asi 5 minut. Kůže umeleme nahrubo (největší otvory – u mne 8mm). Přidáme k mrkvi dolejeme vývar do obsahu 2 litry.
>> Ochutíme. Doslova brutálně. Výsledkem musí být přesolená směs s výrazným podílem pepře. Majoránku jen dle vlastní chuti a ocet asi tak výšepopsaných 6-8 lžic. Můžeme vmíchat trochu želatiny (tak lžičku) a dodáme obrané kousky masa z žeber plus hrášek. Taky utřený stroužek česneku. Od přidání želatiny a česneku už nevaříme! Dobře promícháme, necháme lehce zchladnout a naplníme dle možností do sáčku, nebo formy. Ztuhnout necháme do druhého dne v lednici.
Panebože, já to nestíhám – tolik věcí, co jsem od tebe už četla a chci vyzkoušet! To bys ale musel přestat přidávat denně několik nových receptů 😀
No to se neboj. Dokončuji vykrádačku vlastního portfólia a zase začne spíše kvalita s propracovanými postupy. Pokud zbydou síly.
Jak to jako myslíš – vykrádačku? Né že mi tady něco smažeš!!! 😀
Mám v poznámkách tolik věcí, že na každý jeden nový recept jsou tři na doplnění do stávajících článků a nějaké ty nové. Takže dokud je co, přidávám i denně. Mazat zatím nehodlám. To až mi jednou švihne začne mne to s…