Hledat
Počasí
Počasí Praha 10 - Slunečno.cz
Nejnovější seriály
Hodnocení na SerialZone.cz
Řekli o jídle…

- "Objev nového jídla znamená pro člověka mnohdy více, než objev nové hvězdy"
Savarin

- "Gurmán, který myslí na kalorie, je jako prostitutka, která se dívá na hodinky"
James Beard

- "Největším nepřítelem českého kuchaře je jeho fantazie"
Zdeňek Pohlreich

Rubriky
Archivy
TOPlist
TOPlist
QR Code

QR Code

Anketa
Radar

Sulc anebo huspenina?

huspenina01 Obojí je stejné. Jen starší a lidovější název sulc pro modernější huspeninu.

Rozdíly a to veliké bývají ve zpracování a mne dokáže hodně udivovat, co pod názvem huspenina (sulc v obchodě téměř nepotkáte) dokáží prodejci nabídnout. Největšími protiklady jsou výrobky ze dvou mnou navštěvovaných řeznictví. V jednom prodávají v podstatě kvalitní libovou tlačenku, jen z formy místo v sáčku. Ve druhém opravdu huspeninu, ovšem evidentně z různých zbytků, čemuž odpovídá cena i kvalita. Uložit ji do druhého dne v lednici je holý nesmysl. Stihne se zkazit.

 

Následující recept je krásnou ukázkou toho, jak „vyrobit z prdu kuličku“. Počítejte.

Koupil jsem 1,5kg vepřových kůží za asi 40,- Kč s poměrně silnou vrstvou sádla a to jsem okrájel.

Z 800g sádla jsem udělal 1/2l škvařeného sádla a talíř škvarků.

škvarky_postcard

 

 

Ze 600g kůží bylo po uvaření 900g a k tomu jsem přidal 30.cm kus žebírek z krkovice za asi tak desetikačku.

Nakonec zbylo ještě alespoň 1,5 litru vývaru. No a z toho samozřejmě připravím slezskou prdelačku, tedy černou ovarovou polévku.

 

 

A jak tedy na huspeninu?

600g kůží z bůčky atp.

600g žebro z krkovice

1ks cibule

3ks stroužek česneku

1ks mrkev /150g/

1ks konzerva hrášku /100g čistá/

10ks celý pepř

5ks nové koření

2ks bobkový list

2-3PL sůl

6-8PL ocet

mletý pepř, majoránka

 

 

>> Kůže a žebro zalijeme studenou vodou a přidáme koření. Cibuli, dva stroužky česneku. Přivedeme k varu, osolíme lžicí soli. Pomalu vaříme do měka (asi 2 hodiny).

>> Koření odstraníme, žebra odložíme zchladnout, kůže vycedíme i s cibulí a česnekem. Do hrnce vrátíme trochu vývaru a vsypeme nahrubo postrouhanou mrkev. Vaříme asi 5 minut. Kůže umeleme nahrubo (největší otvory – u mne 8mm). Přidáme k mrkvi dolejeme vývar do obsahu 2 litry.

>> Ochutíme. Doslova brutálně. Výsledkem musí být přesolená směs s výrazným podílem pepře. Majoránku jen dle vlastní chuti a ocet asi tak výšepopsaných 6-8 lžic. Můžeme vmíchat trochu želatiny (tak lžičku) a dodáme obrané kousky masa z žeber plus hrášek. Taky utřený stroužek česneku. Od přidání želatiny a česneku už nevaříme! Dobře promícháme, necháme lehce zchladnout a naplníme dle možností do sáčku, nebo formy. Ztuhnout necháme do druhého dne v lednici.

huspenina_postcard

 

huspenina02

Sdílejte...

4 Responses to “Sulc anebo huspenina?”

  • Petra C. says:

    Panebože, já to nestíhám – tolik věcí, co jsem od tebe už četla a chci vyzkoušet! To bys ale musel přestat přidávat denně několik nových receptů 😀

  • Moje Dobroty says:

    No to se neboj. Dokončuji vykrádačku vlastního portfólia a zase začne spíše kvalita s propracovanými postupy. Pokud zbydou síly.

    • Petra C. says:

      Jak to jako myslíš – vykrádačku? Né že mi tady něco smažeš!!! 😀

      • Moje Dobroty says:

        Mám v poznámkách tolik věcí, že na každý jeden nový recept jsou tři na doplnění do stávajících článků a nějaké ty nové. Takže dokud je co, přidávám i denně. Mazat zatím nehodlám. To až mi jednou švihne začne mne to s…

Komentáře