Hledat
Počasí
Počasí Praha 10 - Slunečno.cz
Nejnovější seriály
Hodnocení na SerialZone.cz
Řekli o jídle…

- "Objev nového jídla znamená pro člověka mnohdy více, než objev nové hvězdy"
Savarin

- "Gurmán, který myslí na kalorie, je jako prostitutka, která se dívá na hodinky"
James Beard

- "Největším nepřítelem českého kuchaře je jeho fantazie"
Zdeňek Pohlreich

Rubriky
Archivy
TOPlist
TOPlist
QR Code

QR Code

Anketa
Radar

Svíčková na smetaně

Svíčková_03Ach ta svíčková. Česká klasika a prestižní záležitost. Nikdy asi neřeknu, že ji opravdu umím. Nikdy není dvakrát stejná a nikdy nejsem spokojen. Zato se pokaždé najde nějaká výtka, či doporučení a tady opravdu platí dvojnásob, že „sto lidí = sto chutí“. Snad jediná věta kterou fakt nerad slyším: „moje babička ji dělala jinak, lepší“. JÁ VÍM, ŽE ANO! Ale nejsem babička. Ostatně o té mé to neplatí. Ta uměla na světě nejlepší rajskou. Svíčkovou dělala máma a já ji neměl rád. Bylo to příliš zahuštěné lepidlo.

  

 

Tady tedy můj recept

2,5l omáčky a 1,5kg masa = 6 krásných porcí.

Nahrubo nakrájenou velkou cibuli orestuji na oleji s máslem a slaninou do zlatova.
Přidám nahrubo nakrájenou mrkev a celer (po 300g) a velmi pomalu restuji do hněda.

Trochu poodhrnu a na holé dno přidám polévkovou lžíci cukru, plnotučné hořčice, octa.
Promíchám a dodám 3 kuličky nového koření, 10 celého pepře, bobkový list, pol.lžíci soli.
Promíchám, opět rozhrnu a na horké dno položím osolené a opepřené maso (špikování se meze nekladou). Jaké maso? No já si moc nepotrpím na suché zadní. Takže jako u rajské preferuji např. loupanou plec, ale i pěkný kousek krku, nebo žebra.

Zaleju horkým vývarem (ten už je solený) a dusím do měkka.
Měkké maso vyjmu a před porcováním nechám odpočinout v teple.

Tyčovým mixerem mixuji zeleninu ve vývaru a postupně přidávám mouku rozmíchanou s vodou (na asi 2 litry vývaru 8-10 PL přibližně).
Lehce provařím a přepasíruju.

Moje finta: pasíruju do plastového hrnce a provařit dám do mikrovlnky. Na plný výkon 3×3 minuty. Nepřipálí se a mouka je rychleji provařená.

 

Dochucení:

Pro začátek polévkovou lžíci citronové šťávy a cukru.

Půl lžíce plnotučné či francouzské hořčice.

Dle chuti sůl a ml.pepř. Může být např. špetka muškátu.

Nakonec smetanu (to podle kvality, husté 33% tak 2dl) a ještě jednou 3 minuty v mikrovlnce.

Vmíchám studené máslo. A nechám alespoň 20 minut odpočinout.

 

Pozor:

Je například běžným zvykem dávat už do základu kousek citronu. Proč ne, ale musí být BIO.

Ten běžně koupený a chemicky ošetřený dodá nechutně hořkou příchuť.

Stejně tak i jen maličko připálený základ.

 

No a takhle to může vypadat:

Svíčková_02

Sdílejte...

3 Responses to “Svíčková na smetaně”

  • Petra C. says:

    Odhalila jsem tě! V roce 2011 jsi ještě mixoval 😀 Jinak se lišíme dosti značně.

    • Moje Dobroty says:

      Omyl. Tady jsem zeleninu a základ UŽ mixoval. Ale to Ty nemůžeš vědět. Dík rozumným příjmům jsem měl na mixér. Konečně. Dnes s tím končím a vracím se k poctivému pasírování. Ostatně chceš li nejlepší postup na světě, sežeň si na webu pana Sapíka. Ať už to dělá jak chce, je jeho omáčka prostě dokonalá. Proč asi vaří pravidelně na hradě??? Myslím Pražském.

Komentáře