Hledat
Počasí
Počasí Praha 10 - Slunečno.cz
Nejnovější seriály
Hodnocení na SerialZone.cz
Řekli o jídle…

- "Objev nového jídla znamená pro člověka mnohdy více, než objev nové hvězdy"
Savarin

- "Gurmán, který myslí na kalorie, je jako prostitutka, která se dívá na hodinky"
James Beard

- "Největším nepřítelem českého kuchaře je jeho fantazie"
Zdeňek Pohlreich

Rubriky
Archivy
TOPlist
TOPlist
QR Code

QR Code

Anketa
Radar

Syrečková dobrota

00-surovinyKdyž už jsem ty Moje Dobroty. Jinak tvarůžková pomazánka. Velmi pikantní, podobná poměrně nedávno popisovanému pivnímu sýru. Stačilo jen rozkrájet tvarůžky na drobné kousky a společně s ostatními surovinami vyšlehat. Dík jejich gumovité konzistenci si pomazánka zachovala příjemnou strukturu jemné pěny s kousky tvarůžků a po několikahodinovém odpočinku kdy tvarůžky takříkajíc prostoupily vším ostatním byla na světě fajnová syrečková dobrota.

Dovolil bych si jednu výtku k tvarůžkům.

Nikdy nekupuju náhražky a tedy jednoznačně volím ty pravé, Olomoucké. Opravdu se mi líbí, že na rozdíl od časů dávno minulých je koupím vždy zralé a rovnou konzumovatelné. Opravdu se mi nelíbí, že buď začínám být doslova alergický na sůl, nebo jsou prostě čím dál, tím slanější. Každopádně to je můj osobní poznatek a vy si zkoukněte video na Jídlo s.r.o. O jejich výrobě a historii.

 

No a včil už ta syrečková dobrota

 

1/ Suroviny – pokrájené tvarůžky, mladá cibulka, hořčice, papriková pasta, lučina, máslo, sůl, pepř, uzená mletá paprika, utřený česnek…

01-suroviny

 

2/ Vyšlehaná pěna – chce to několik hodin odpočinku aby se rozležela. Tak asi 2 v pokojové teplotě a další 2 v lednici. Pak zase malinko povolit a je to syrečková dobrota…

02-vyšleháno

 

3/ Servis – žádné extra zdobení. Houska raženka, koupená ale jedna z těch dobrých. Hrudka pomazánky “syrečková dobrota” a nějaké to zeleninové křoupání. Paprička je z mého balkénu a lehce smutná. O tom na konci…

03-servis

 

Nic extra. Prostá pomazánka vylepšená hlavně uzenou paprikou. Tu ve studené kuchyni používám stále častěji. Co se smutné papričky týče, je to taková smůla smůlovatá. Jak už jsem dříve, hlavně na FB popisoval, můj výsev letos na jaře kompletně umřel. Takže rychlá koupě sazenic na farmářských trzích a nádherné veliké papričky podobné malým kapiím. Nepálí ani jen malinko, zato jsou přímo dokonalé ve sladkokyselém nálevu na okurky. Pro tu pálivost stačí přidat jednu poctivou feferonku. No a ten smutek? Vypěstoval jsem jich příliš málo a protože netuším odrůdu, už asi nikdy nebudou 🙁

 

4/ Takto vypadaly poslední kousky sklizené v pondělí. Jsou přesně tak velké jak je vidíte na obrázku. Asi 13×3 centimetry. Dost silná dužina. Žádná “žvejkací” slupka podobná beraním rohům ze sklenic v obchodech. Šťáva z nich po zakousnutí doslova cáká…

02-papričky z balkónu

 

Každopádně si to zkuste, chcete li, a pochutnejte si. Váš MDMP

 

PS: málem bych zapoměl na tradici a klasiku. Samozřejmě že několik lžic piva tomu pomůže. Doslova k zázraku. To je fakt a věřte mi 🙂

Sdílejte...
Shrnutí
recipe image
Název
Syrečková dobroty
Datum vystavení
Hodnocení
51star1star1star1star1star Based on 3 Review(s)

2 komentáře to “Syrečková dobrota”

  • Milan says:

    Také mám rád tvarůžky, ale bohužel ty pravé Olomoucké (Loštické), když opomenu cenu tak v poslední době jsem nekoupil aby vevnitř nebyly ještě tvaroh. Nutno ponechat několik dnů mimo lednici a dát si je až později. Mohu jen vzpomínat na nakládané kdy sklenice tvarůžku neznamenalo vyloupit banku :((

Komentáře