Sytá polévka, maso, zelenina – dva chody a vše v jednom hrnci
Nejen Boršč, Bigos či Eintopf. Jsou i další pokrmy z jednoho hrnce. Je to v první řadě o vás. O fantazii. Ne vše se nechá spojit do smysluplné chuti a naopak kde co se dá rozumně kombinovat. Mně se tentokráte nějak nechtělo dodržet původní poněkud obsáhlý a hutný recept. Takže jsem si prostě dal dohromady několik surovin na které jsem měl chuť, nebo je chtěl v podobné úpravě vyzkoušet. Sami se pokuste uhodnout co mi bylo předlohou. Rovnou upozorňuji, že správnou odpověď nečekám. To jídlo je pro čecha natolik neznámé a starodávné, že o něm většina národa ani neslyšela. Ale, možná… Já například o tom slyšel poprvé před rokem v České televizi.
Jak, z čeho a každopádně po mém
Tentokráte bez seznamu a množství surovin. Je to spíše o intuici.
1/ Dobrý vývar. Asi 1,5 litru kuřecího nebo hovězího přivedeme k varu. Přidáme česnekový stroužek, pálivou papričku, celer, řapík nebo libeček a kus hovězího solený a pepřený. Ideálně přední – loupanou plec, žebro, smotaný pupík. Vaříme skoro doměkka. Tady čas nerozhoduje. V průběhu vaření přidáme několik celých kapustových listů na deset minut a po vyjmutí zchladíme v ledové vodě.
2/ Když je maso skoro jedlé odstraníme veškerou zeleninu. Přidáme několikrát naskrz propíchnuté taliány, po lžíci hrachu a krup. Teď už je to o čase. Takže pomalu vaříme asi půl hodiny. Pak přidáme celé brambory – kus na porci a mrkev s celerem na julienne. A další půlhodinka.
3/ Brambory si odložíme stranou a to ostatní necháme klidně ve vývaru chladnout. Kapustu si pokrájíme na nudličky, stroužek česneku posekáme a řapík na plátečky. Na másle postupně zpěníme česnek, hrstku nudliček mrkve a celeru krájené opět na julienne, řapík a nakonec dobře promícháme s kapustovými proužky. Necháme horké pod poklicí chvíli zapařit s lžicí vývaru.
4/ Podáváme – nejdříve ten hutný vývar jako první chod. Poté brambor opět lehce prohřátý v polévce, plátečky masa a taliánů, hromádku zeleninové kapusty a vše podlité lžicí vývaru.
Tohle jídlo z rodu tafelspitz například vás opravdu překvapí. Je to jednoduché. Je to čisté v chuti i surovinách – žádné extra zvláštnosti. Je to silné v chuti – vývar je dík zdvojení dalším masem doslova brutální. A nakonec parádní křupavá kapusta, brambůrek vařený v celku, takže plné chuti, masíčko a ten Talián. Ten mne dostal…
Kratičký fotoromán
maso, respektive jeho prodejce umí opravdu nemile překvapit, já si koupil kilové hovězí žebro a doma rozbalil kupu flaks které jsem musel takto zformovat, každopádně jsem si jist, že by se vyplatilo zakoupit kousek dokonalého žebra v TRMS – za ty peníze a k tomuto jídlu to opravdu stojí za to
Taliány – léta jsem je obcházel obloukem a netušil o co jde, v tom vývaru pomalu tažené jsou naprosto dokonalé, v Praze jedny z nejlepších dělají v řeznictví a uzenářství U Dolejších, neboli uzeniny z Davle, já ale rád ty od Jakuba o němž jsem už psal – fotka je jejich
polévka – to je absolutní dokonalost, ohromující svou silou a krásně doplněná tradičními surovinami: hrachem, kroupami, kořenovou zeleninou a petrželkou nakonec, kdo vývary má rád tak jako já opravdu si užije
druhý chod postupně – maso je dík vaření ve vývaru krásně plné v chuti stejně jako brambor, Talián je opět dík vývaru naprosto skvělý a dokonale koresponduje s kapustou míchanou se zeleninkou na másle, jednoznačně parádní, moderní a křupavé
Vážení lidičkové, tahleta jednoduchá klasika je přesně to, co si představím pod pojmem zdravá čistá česká kuchyně. Ač jsem vycházel z receptu na hony vzdálenému našinci, podařil se mi kousek v pravdě moderně staročeský.
Několik poznámek
– Jak už psáno výše, je to o fantazii. Hrách a kroupy? Klidně fazole, vločky, čočka. Maso podle možností. A může to být z uzeného s klasickou klobásou.
– Taliány – já je opravdu neznal. Stydím se převelice. Jsou opravdu skvělé. Jen potřebují péči. Když jsem před lety vyzkoušel jen ohřátý přišlo mi to nějak suché a nudné. Ó ta bláhovost. Pomalu tažené ve vývaru jsou delikasa. Mimochodem při jejich propichování jsem se špikovací jehlou bodnul tak kvalitně do prstu, že mám zajištěn zánět a několik dnů hojení. Bolí to!
– Zeleninka – dle chuti a možností. K tomuto bude pasovat zelí, hříbky, anebo úplně bez. Jen s křenem, křenovu pěnou či majonézou, hořčicí…
– No a to maso – vařené hovězí to je moje láska. Ve spojení s vývarem absolutní a dokonalá. Bohužel je pravda, smutná, že je nutné hledat opravdovou kvalitu. Já tentokráte narazil na smutný opak a to co vidíte na obrázku je pouhá trapárna. A přitom stačilo aby mi prodali opravdu jeden kus. Ne hromádku v igelitu zatočených flákot. Už jsem té prodejně skoro začínal věřit! Kdybych si tentokrát a ve spěchu koupil kus žebra v Albertu, ve vaku, udělal bych líp.
Ale o tom to je. Vaření je neustálé učení. I o nakupování tam kde to stojí za to.
MDMP
A co že bylo tou předlohou? Ztratilo se mi to v textu, nebo to tam není? Jinak to vypadá zajímavě. Taliána jsem koupila jednou a nakonec nějak nevěděla, jak na něj, tak asi po týdnu letěl do koše. Tož mohla bych mu dát takhle druhou šanci 😉