Tapas
Původ "tapas", jak říkají Španělé všem těm drobnůstkám k jídlu, které dokážou postavit chuťové buňky do pozoru, je nejasný. Někteří autoři tvrdí, že se objevily už ve 13. století a vymyslel je prý kastilský král Alfons X. Moudrý. Lékaři mu zakázali opulentní hostiny. Měl prý jíst málo, ale často a zapít každé jídlo několika doušky dobrého vína. A protože v té době neměli kastilští králové stálé sídlo a byli neustále na cestách, přikázal tento moudrý král, aby ve všech kastilských hostincích se vždy k vínu servírovalo něco malého k jídlu.
Tapas jsou tedy menší porce čehokoliv pěkně pohromadě v teplém pultu. Stačí si jen podle chuti vybrat, naskládat na talíř a vychutnávat díky velikosti porcí mnohem více lahůdek najednou, než při běžném několikachodovém menu.
Byl jsem ještě dodatečně v reakci na tento článek poučen, že moderní tapas bary existují sotva 10-15 let. Zvláště v například Itálii a Španělsku byly podávány pouze jako předkrmy (antipasti), nebo něco malého k vínu a podobně (např.tapas).
Naneštěstí najít takovýto podnik v zemi české, není zdá se právě snadné. A protože malé, hlavně smažené kousky čehokoliv miluju, občas si něco připravím sám.
Sýrové kuličky (placičky)
– 1ks vejce
– 2PL nastrouhanho sýra
– 1PL strouhanky
Cokoliv na vylepšení chuti:
– Stroužek česneku
– Posekaná šalotka či jarní cibulka
– Syrová ryba
– Zelené bylinky
– Houby
– Atd…
První tři ingredience smíchám a dochutím čímkoli právě dostupným jak níže popsáno.
Nechám několik minut odležet, aby strouhanka nabobtnala. Udělám kuličky či placičky a obalené ve strouhance, ať je povrch suchý zprudka usmažím.
Šunkové trubičky
– Směs strouhaného sýra, najemno nasekané houby, cibulka, petrželka a feferonka
Směs zatočím do plátku šunky a obalené v trojobau rychle usmažím.
Horké, smažené, pikantní…ideální kombinace. Už jen nějaký dip.
Smažené cibulové kroužky
Jsou výborné jako příloha, ale vychutnáte si je i samostatně.
Nakrájejte 3 cibule na plátky, rozdělte je na kroužky a dejte do mísy s mlékem.
Nechte asi 20 minut namočené.
Smíchejte:
– asi 150 g hladké mouky
– 50 g kukuřičného škrobu
– lžičku kypřícího prášku
– lžičku jemného krupicového cukru
– lžičku soli
– půl lžičky sladké mleté papriky
– trochu světlého piva (asi třetinku) a prošlehejte
Do těstíčka namáčejte cibulové kroužky a smažte je na oleji dozlatova. Před podáváním ještě osolte.
Nebo obalujte v trojobalu, jako běžný řízek. Tady je ovšem nutné nechat kolečka cibule nejdříve “vyplakat”. Tedy osolit z obou stran a nechat ležet tak 15 minut. Osušit před obalením ubrouskem a po obalení hned smažit. Má to jednoduchý důvod. Hodně vody v cibuli způsobí její odpařování při smažení a obal odpadne.
Tapas bar v Barceloně:
Odkaz: kuchařská pohotovost
I would like to thank you for the efforts you’ve put in writing this web site. I’m hoping the same high-grade blog post from you in the upcoming as well. Actually your creative writing skills has inspired me to get my own web site now. Really the blogging is spreading its wings rapidly. Your write up is a great example of it.