>> Tarhoňa
Tarhoňa jsou drobné nočky (nudle) z nudlového těsta. Z hrubé mouky a vajec se vypracuje těsto dost tuhé na to, aby šlo nastrouhat na kousky asi půl až pěticentimetrové. Ty se pak suší na slunci nebo v mírně rozpálené troubě a uchovávají se do zásoby. Tarhoňa se vaří jako příloha, zejména k perkeltu, používá se jako zavářka do polévek nebo se může jíst samotná, opečená na sádle a posypaná paprikou.
Slovo tarhoňa pochází ze staroperského tarhana, což označovalo směs mletého obilí a jogurtu, používanou od starověku kočovníky z Přední Asie jako základ k výrobě kaše. Do Uher se tarhoňa dostala v 16. století spolu s tureckými nájezdníky a v upravené podobě zde zdomácněla, hlavně v okolí Szegedu, kde představuje hlavní jídlo. Ze stejného těsta jako tarhoňa se dělají i nokedli, o něco větší knedlíčky připomínající halušky. Dnes se dá v obchodech koupit tarhoňa průmyslově připravená jako polotovar.
Na obrázku modernější úprava: s grilovanými rajčaty, rukolou a cizrnou.