Hledat
Počasí
Počasí Praha 10 - Slunečno.cz
Nejnovější seriály
Hodnocení na SerialZone.cz
Řekli o jídle…

- "Objev nového jídla znamená pro člověka mnohdy více, než objev nové hvězdy"
Savarin

- "Gurmán, který myslí na kalorie, je jako prostitutka, která se dívá na hodinky"
James Beard

- "Největším nepřítelem českého kuchaře je jeho fantazie"
Zdeňek Pohlreich

Rubriky
Archivy
TOPlist
TOPlist
QR Code

QR Code

Anketa
Radar

Tatarák ze 7.4.2013 byl nejlepší…

tataráček_detajl Opravdu. Ale tentokrát se mně nepíše moc dobře.

Ráno jsem koupil kousek hovězí kýty na španěláky. Jak už mám ve zvyku, s jedním jídlem z kusu masa se nespokojím, takže jsem si připravil k snídani 🙂 tataráček a k obědu steak. No a do lednice odložil dva dvousetgramové plátky na ptáčky.

Tatarák, neboli tatarský biftek či tartar je věcí náhody, pokud nepoužijete vždy naprosto stejně kvalitní maso a ostatní suroviny. Tentokráte jsem to asi trefil, protože byl ideálně šťavnatý a tak chutný, že jsem během dne sežral hned tři topinky bohatě mázlé. A to je u mne výkon, protože ho mám sice rád, ale tak jednou do roka s jednou topinkou. Navíc po vánoční zkušenosti z návštěvy jedné hospůdky v Praze na Smíchově, kde jsem ochutnal ten naopak nejhorší v životě jsem se do něj právě nehrnul. Ten totiž byl neskutečně hnusně cítit jakoby syrovým sádlem – lojem. Prostě levné maso.

Tatarák byl velice oblíbeným jídlem mých rodičů. Kam až moje paměť sahá, vím, že si jej připravovali rádi, pečlivě a s nadšením. Byl… Táta 9.dubna ve dvě ráno umřel. A jak už to tak bývá, nestihnul jsem mu v posledních letech říct nic hezkého a myslím, že ani o těchto mých stránkách nevěděl…

 

Dvě porce tataráčku pro tátu

200 g hovězího zadního masa
½ střední cibule /cca 50g/
1ks žloutek
1 PL capari
1 čl dijonské hořčice
1 PL dobrého kečupu
1 čl worcesteru
1 čl tabasca, nebo najemno nasekaná feferonka
citronová šťáva několik kapek
hrst petrželové natě
olej extra virgin
sůl a pepř

 

 

Namleté maso smícháme s cibulkou nakrájenou na velejemno, přidáme nasekané capari (nemusí být), dijonskou hořčici (musí být – jiná ji prostě nenahradí), kečup, worcester a tabasco, nebo feferonku, opět na velejemno posekanou. Vše dobře promícháme a přidáme citronovou šťávu, nasekanou petrželku a žloutek. Jen žloutek, ne celé vejce! Dochutíme solí a pepřem, zakápneme olivovým olejem, ozdobíme capari a podáváme s pečivem či česnekovanou topinkou.

 

– já mám topinku s česnekem nejraději, ale křupavá opečená na másle bageta není k zahození.

– ten žloutek je důležitý, bílek není moc na chuť.

– kdo chce, může si přidat lžíci sladké či kysané smetany, někdo rád i mletou papriku.

– sladká kapie na malé kostičky je velmi vhodná, nebo stejně tak řapíkatý celer.

 

tatarák01

 

tatarák02

 

tatarák03

 

Tak dobrou chuť vám všem a hlavně Tobě tati…

pan Pavel Míček

* 11.3.1949

† 9.4.2013

Sdílejte...

9 Responses to “Tatarák ze 7.4.2013 byl nejlepší…”

  • Hannah12 says:

    Pavle,
    přijmi mou upřimnou soustrast.
    Moji rodiče jsou přibližně stejně staří jako tvůj tatínek, takže…

  • Roomanka says:

    I já se připojuji s projevem soustrasti.R.

  • Lenka says:

    Dobrý den, na Váš blog jsem narazila teprve dnes při hledání předpisu na tatarák. Ten Váš je přesně onen „recept s příběhem“, až mě u toho zamrazilo…je to už přes rok a půl, co Vám zemřel táta, nicméně i tak má tenhle příspěvek pořád sílu a dojme…mně osobně už jen proto, že mám narozeniny ve stejný den, jako Váš tatínek. Jsem si jistá, že je na Vás pyšný a tam nahoře se usmívá 🙂 A jestli dovolíte, Váš recept použiji ve velkém na narozeninovou oslavu. Krásný den 🙂 Lenka

    • Moje Dobroty says:

      Dobrý den.

      Napadá mne spousta nesmyslů, které bych teď mohl psát. Ale už to snad ani nemá význam. Takže jen děkuju za milý text a samožřejmě používejte co hrdlo ráčí. Taky držím palce. Nejdůležitější je totiž šťastná ruka při výběru masa a co se na pohled zdá býti krásným, ve výsledku občas…

      Pavel

Komentáře