Tatarák ze 7.4.2013 byl nejlepší…
Opravdu. Ale tentokrát se mně nepíše moc dobře.
Ráno jsem koupil kousek hovězí kýty na španěláky. Jak už mám ve zvyku, s jedním jídlem z kusu masa se nespokojím, takže jsem si připravil k snídani 🙂 tataráček a k obědu steak. No a do lednice odložil dva dvousetgramové plátky na ptáčky.
Tatarák, neboli tatarský biftek či tartar je věcí náhody, pokud nepoužijete vždy naprosto stejně kvalitní maso a ostatní suroviny. Tentokráte jsem to asi trefil, protože byl ideálně šťavnatý a tak chutný, že jsem během dne sežral hned tři topinky bohatě mázlé. A to je u mne výkon, protože ho mám sice rád, ale tak jednou do roka s jednou topinkou. Navíc po vánoční zkušenosti z návštěvy jedné hospůdky v Praze na Smíchově, kde jsem ochutnal ten naopak nejhorší v životě jsem se do něj právě nehrnul. Ten totiž byl neskutečně hnusně cítit jakoby syrovým sádlem – lojem. Prostě levné maso.
Tatarák byl velice oblíbeným jídlem mých rodičů. Kam až moje paměť sahá, vím, že si jej připravovali rádi, pečlivě a s nadšením. Byl… Táta 9.dubna ve dvě ráno umřel. A jak už to tak bývá, nestihnul jsem mu v posledních letech říct nic hezkého a myslím, že ani o těchto mých stránkách nevěděl…
Dvě porce tataráčku pro tátu
200 g hovězího zadního masa
½ střední cibule /cca 50g/
1ks žloutek
1 PL capari
1 čl dijonské hořčice
1 PL dobrého kečupu
1 čl worcesteru
1 čl tabasca, nebo najemno nasekaná feferonka
citronová šťáva několik kapek
hrst petrželové natě
olej extra virgin
sůl a pepř
Namleté maso smícháme s cibulkou nakrájenou na velejemno, přidáme nasekané capari (nemusí být), dijonskou hořčici (musí být – jiná ji prostě nenahradí), kečup, worcester a tabasco, nebo feferonku, opět na velejemno posekanou. Vše dobře promícháme a přidáme citronovou šťávu, nasekanou petrželku a žloutek. Jen žloutek, ne celé vejce! Dochutíme solí a pepřem, zakápneme olivovým olejem, ozdobíme capari a podáváme s pečivem či česnekovanou topinkou.
– já mám topinku s česnekem nejraději, ale křupavá opečená na másle bageta není k zahození.
– ten žloutek je důležitý, bílek není moc na chuť.
– kdo chce, může si přidat lžíci sladké či kysané smetany, někdo rád i mletou papriku.
– sladká kapie na malé kostičky je velmi vhodná, nebo stejně tak řapíkatý celer.
Tak dobrou chuť vám všem a hlavně Tobě tati…
pan Pavel Míček
* 11.3.1949
† 9.4.2013
Pavle,
přijmi mou upřimnou soustrast.
Moji rodiče jsou přibližně stejně staří jako tvůj tatínek, takže…
Děkuju Hani…
I já se připojuji s projevem soustrasti.R.
Mohu jen poděkovat. Beru tátovi ke květinám výtist toho časopisu. Aspon jednou by měl ze mne radost. Možná…
Dobrý den, na Váš blog jsem narazila teprve dnes při hledání předpisu na tatarák. Ten Váš je přesně onen „recept s příběhem“, až mě u toho zamrazilo…je to už přes rok a půl, co Vám zemřel táta, nicméně i tak má tenhle příspěvek pořád sílu a dojme…mně osobně už jen proto, že mám narozeniny ve stejný den, jako Váš tatínek. Jsem si jistá, že je na Vás pyšný a tam nahoře se usmívá 🙂 A jestli dovolíte, Váš recept použiji ve velkém na narozeninovou oslavu. Krásný den 🙂 Lenka
Dobrý den.
Napadá mne spousta nesmyslů, které bych teď mohl psát. Ale už to snad ani nemá význam. Takže jen děkuju za milý text a samožřejmě používejte co hrdlo ráčí. Taky držím palce. Nejdůležitější je totiž šťastná ruka při výběru masa a co se na pohled zdá býti krásným, ve výsledku občas…
Pavel
Děkuji Pavle, za recept, rady a sdílení života. Opatrujte se 🙂
Lenka
Já děkuju vám…