Hledat
Počasí
Počasí Praha 10 - Slunečno.cz
Nejnovější seriály
Hodnocení na SerialZone.cz
Řekli o jídle…

- "Objev nového jídla znamená pro člověka mnohdy více, než objev nové hvězdy"
Savarin

- "Gurmán, který myslí na kalorie, je jako prostitutka, která se dívá na hodinky"
James Beard

- "Největším nepřítelem českého kuchaře je jeho fantazie"
Zdeňek Pohlreich

Rubriky
Archivy
TOPlist
TOPlist
QR Code

QR Code

Anketa
Radar

Týden marinovaná pomalu pečená krkovička

Týden marinovaná pomalu pečená krkovička01 Mám připravený druhý kousek ve slaném láku marinované krkovice. Tento nenakrojím předem, ale přijde do pekáče pěkně vcelku a abych tak řekl po americku – pokrytý silnou vrstvou koření. Péci se bude při 120°C doměka, tedy asi tak 6 hodin. Proč po americku? Inspirovali mne tady a tady. Ne poprvé a jsem si jist, ani naposledy.

 

 

 

 

Jednoduché a skvělé…

1kg maso – krkovive bez kosti

1čl cukr

1čl pepř

1čl paprika

1čl kmín drcený

1čl sušený česnek

 

 

>> Koření stačí promíchat a celý povrch masa den předem obsypat.

>> V den druhý ráno v sedm šoupnout maso v pekáči s poklicí do trouby. 1 hodinu při 140° a dále do měka při 120°C. Do pekáče přihoďte větvičku rozmarýnu.

 

Skoro bych zapoměl. Přidejte lžíci sádla, nebo másla na maso a po první hodině lehce podlijte. Potom, během pečení polévejte tučným výpekem maso a to i těsně po vytažení nakonec. Dobře napije a je krásně šťavnaté.

 

>> A to je celý. Já pekl šest hodin a tu sedmou to nechal ve vypnuté troubě odpočívat.

 

Podáváme se zelím a knedlíkem, nebo…pokračování příště…

Týden marinovaná pomalu pečená krkovička02

 

Týden marinovaná pomalu pečená krkovička03

 

Ach jo, jak tomuhle masíčku by bylo dobře v udírně a mně vedle ní…

 

No a včil si běžte kupit “šunku” do Tesco 😛

krkovice, nebo šunka02

Sdílejte...

30 Responses to “Týden marinovaná pomalu pečená krkovička”

  • Hannah12 says:

    Zdravím Pavle,
    tohle vypadá naprosto geniálně, sliny se mi sbíhají a zvolna kapou
    do klávesnice. 🙂
    Mám jednu technickou otázku a začnu zeširoka. Jezdím teď každý víkend makat na chalupu do Malenovic a tahám s sebou bágl plný jídla (vařit se tam teď moc nedá), pokaždé řeším co ukuchtit, aby mi to už ve Frýdku nezačalo téct po zádech. 🙂
    Chtěla jsem péct klasické řízky z krkovice, ale tenhle recept mě uchvátil.
    Proto se ptám, byl by velký průser, kdybych dneska tu krkovici vytáhla z mražáku a nemarinovala ji, jen ji oplácala tím kořením, přidala sůl a nechala ji v tom do pátku a pak pekla?
    A nebo ji teda dneska prdnout do teho bajcu, nechat ji v tom válet do středy a pak nakořenila a v pátek péct?
    Která z těchto variant se ti zdá být lepší???
    Nebo se mám na to vykašlat a usmažit ty šnicle?
    SOS poraď, prosím. 🙂

    • Moje Dobroty says:

      Ahojki Hani.
      Spíše to druhé. Solení na sucho přes 24 hodin bych já nezkůšal.
      Když budeš mít kousky do kila, stačí dnes utopit a ve čtvrtek večer okořenit. Ráno to bude akorát.
      Na šnicle se vyprdni, ty zná každej 🙂

  • Hannah12 says:

    Pavle,
    děkuji ti nastotisíckrát!!!!
    Tak já tu krkovici, pro sichr, ještě než jsem ti psala, vytáhla z mražáku a volala chlopkovi, co by řekl na tuto úpravu a ten, jednoznačně řekl, že klasické šnicle ne, ale totok jo.
    Takže super, hned jak to maso povolí, prdnu ho do bajcu a bude fajne papu na sobotu. 🙂
    Koncem května bude chalupa v Beskydach v cajku, takže pokud budeš mít někdy cestu do teho našeho regionu, zvu tě!
    Jinak jestli si chodil po modré na Lysou, musel jsi nutně projít kolem toho našeho domku. 🙂 Je tam opravdu krásně a já se už těším, jak se rozvalím na zahradě, nebudu muset robit a ugriluju bazrjake fajne masko. 🙂
    Ještě jednou dík za radu.

  • Roomanka says:

    Hanko, tak ty mě fakt bavíš! 🙂 Protože pracuji s češtinou, jsem přímo nadšená tvými komentáři. Díky moc! R.

    • Hannah12 says:

      Roomanko,
      já děkuji. Ale myslím, že kdyby žila moje babička (zasloužilá profesorka češtiny) a viděla, jak do češtiny motám „wasserpolský“ dialekt, tak by mi omlátila o hlavu to nejtlustší vydání Pravidel českého pravopisu.
      Ona to „ponašimu“ totiž z hloubi duše nesnášela a doma jsme všichni museli mluvit spisovně.
      Moc zdravím
      Hana

  • Hannah12 says:

    Náčelníku!!!
    Podávám hlášení o průběhu mise s krycím názvem „POKRK“ (POmalá KRKovice). 🙂
    Mise beze zbytku splněna. V hubě nebe v břuchu nirvána. Všichni účastníci mise se dokonale přežrali a neschopni se pohnout, pěli chválu. Recept zapsán zlatým písmem do deníčku. Další mise budou probíhat jen a pouze dle tohoto návodu.

    Pavle, to maso bylo „krutopřísně“ dobré. Zrobila jsem k němu domácí knedle, osvěžené medvědím česnekem a kouskem libečku a zelí, jak jinak než slezské.
    Jen se musím přiznat, že krkovici jsem podlila pivem. 🙂 No znáš mě, jak se kusek flákoty něcuně bíra, tak něsum v klidu. 🙂 A ještě na sebe prásknu, že jsem asi po dvou hodinách pečení přihodila do brutvaně krom rozmarýnu taky jednu menší cibuli a medvědí česnek…výpek druhý den všeci tlačili na snídani namazaný na chleba. 🙂
    Můj chlopek Ti před nastoupenou jednotkou a rozvinutou zástavou udělil Řád zlaté vařečky. Jsem zplomocněna vyřídit mnohé pozdravy a veliké poděkování.

    • Moje Dobroty says:

      Před malou chvílí na obrázky téhle pečínky koukla moje rozkošná kolegyně Pája. Chvíli jsem měl pocit, že se začne hroutit, páč jak ona vidí kus fajneho bučka či krkovice, je naprosto unešena. A z této dvojnásob. Musel jsem slíbit na příště vzorek.
      Jsem nadšen Hani, že vám tak chutnalo a pivo i cibuli můžu jen odsouhlasit. Výborný přístup.
      Máš 1 a *

  • Moje Dobroty says:

    A ještě pro pobavení i k pláči zároveň:
    V pátek jsem si dvě porce tohoto s kaší nesl do práce.
    Jak už je mým zvykem, přibral jsem cestou na autobus pytel smetí, že ho šoupnu do popelnice.
    Hádejte co jsem donesl do práce..??..

  • Taťka says:

    Mala som kus krkovice a hľadala som nejaký recept, tak som našla toto tu aj s úžasným pokecom, chlámem sa ešte teraz. Krkovica je úžasná. Nechala som ju vychladnúť, nakrájala na tenké plátky a mám to miesto salámy, alebo šunky. Je to božské, úžasné, vynikajúce…..vrelá vďaka. Taťka.

  • Michal says:

    Ahoj. Rad bych zkusil tento recept. Jen presne nevim jak nalozit krkovicku do nalevu. Predpokladam ze se cela krkovicka potopi do slaneho nalevu. Ale kolik soli? Necha se tam 4 dny, vytahne a namarynuje se viz. navod. Pak se druhy den pece. Kolik soli do nalevu na kilo krkovicky prosim?

  • Michal says:

    Dekuji za rychlou odpoved.
    po precteni komentaru k pecenemu kolenu budu postupovat takto:
    Budu pect asi 4kg krkovice (rozpulim na dva dvoukilove kusy). Doufam ze na uplne ponoreni bude stacit cca 4 litry prevarene vody. Do tech 4 litru vody dam 300g soli a 1 lzicku rychlosoli. Po vychladnuti do tohoto nalevu nalozim dva kusy masa cca na 4 dny. Pak maso vyndam a namarinuji dne receptu zmineneho vyse. Pect to vse budu druhy den napomalo cca 130 °C. Dekuji moc.

    • Moje Dobroty says:

      Těch textů s marinováním ve slaném láku je tady více. V nejméně jednom zmiňuji fintu. Prostor v lednici a tekutinu ušetříte tím, že to maso zalijete v pevném igelitovém sáčku. Ten pak stačí stáhnout provázkem co nejblíže k masu. Tím pádem je v minimálním prostoru a přesto kompletně utopené. Navíc nemůže vyplavat. Já už to jinak nedělám.

      • Michal says:

        Ano. To jsem zvazoval. Ale pak nevim zase kolik soli :-). Pokud by v sacku stacilo na zaliti 4kg krkovice treba jen litr nalevu, bude dle receptu stacit jen 80 gramu soli. Mam pak strach ze to maso nebude dostatecne slane. Nevim no. Mam nejak zafiksovane, ze na kilo masa se dava 80 g soli. Leda ze bych po vyndani masa ze sacku dak sul i do marinady.

        • Moje Dobroty says:

          Nene prosím. Na kilo masa se dává lžička Pragandy. Ale já spíše na litr. Soli je vždy 80 gramů na litr. Ale!
          Prostě si připravte litry tři. A já bych použil na to množství jen část Pragandy. Tedy tři lžičky. Nejdete totiž udit. Na druhou stranu, jen 4 dny marinování? To nepřesolíte ani při použití lžičky na kilo. No a co zbude, vylejete. Jde o korunovou položku.
          Přepočteno a sečteno pro jistotu: 4kg maso, 4čl Praganda, 4l voda, 320g sůl. Co zůstane vylejt.
          A určitě bych naložil a pekl s kostí. To je prostě základ. Nebo i s kůží. To ale v podstatě neseženete. Navíc by potřebovalo raději 5-7 dnů.

          • Michal says:

            Hlásím, že maso naloženo. Koupil sem 2 ks vepřové krkovice po 2kg (4 kg dohromady). Oba kusy jsem přeříznul na polovinu. Slaný nálev jsem udělal dle receptu = 3 litry vody + 240g soli + 3 lžicky pragandy. Když jsem nalev ochutnal, byl přišerně slaný, tak doufám, že bude maso po týdnu v laku a upečení poživatelné ( upřímně, nemám s tím zkušenosti a mám trochu strach, aby až přijdou hosté nebylo maso moc slané) :). Také jsem celé maso promastil utřeným česnekem ( ne moc). Vše jsem dal do dozy a do lednice kde je 2°C. 

            • Moje Dobroty says:

              Podle mne ideální přepočet. Koleno bych nechal dík kůži 7-8 dnů. Krkovici bude stačit 5. Jen bych nechal ty kusy celé a maso několikrát propíchnul, aby lák mohl lehce dovnitř. Celé pečené kusy jsou podle mne šťavňatější. Ale to je věc názoru.

              • Michal says:

                Kusy jsem preriznul kvuli mistu. Cele se nevesly do nadoby. Zase mozna lip prostoupi lak do masa. Nicmene v laku maso musi byt 7 dni protoze pect jej budu az v sobotu. Takze pristi ctvrtek vytahnu z laku a nalozim do marinady. V sobotu rano zacne pomale peceni.

  • Michal says:

    Dekuji. Vycerpavajici odpoved. Udelam to tak jak pisete. Budu nakladat asi az za 14 dni ale priprava je dulezita:-).

    • Moje Dobroty says:

      Pokud je to maso bez kosti a kůže obávám se, že zbytečně slané po sedmi dnech bude.
      Mimochodem mne napadá, pokud chcete opravdu zajímavou chuť, použijte ručně drcený kmín římský namísto našeho klasického.

      • Michal says:

        Co tedy s tim? Vyndat po 5 dnech a co pak?. Pokud nebude v laku tak se muze i v lednici zkazit, nebo ne? Zamrazit je blbost. Mozna po 5 dnech vylit lak a zalit maso jen vodou bez soli. Kazdopadne maso budu delat az pristi sobotu. Nebo riskovat a necha opravdu 7 dni v laku. Fakt ted nevim.

  • Michal says:

    Jeste dodam. Ze na latiti masa me stacilo 1.5 litru slaneho laku.

    • Moje Dobroty says:

      Já myslím, že nejlepší už je toto nechat tak jak je. A na zalití polovinu? To je OK. Proto jsem onehdá psal, že nejlepší je připravit si přesně odměřené větší množství a pak použít kolik je třeba.

      • Michal says:

        Ok, asi to tak necham, nebo třeba v utery vyleju lak a dam maso do laku, kterej nebude tak slanej. Třeba 20g na litr. Mam ted fakt strach, aby se to dalo vubec jíst 🙂

        • Moje Dobroty says:

          Michale nechejte to tak jak už máte. Před naložením do koření vykoupejte hodinu ve studené vodě a osušte. Ten jediný problém může být v tom, že po upečení to bude dost slané za tepla. No tak to chlazené nakrájíte ne tenké plátky a je po problému. Opravdu. Ještě mne napadá, méně slaná příloha a salát to srovnají.

          Berte jako základ uzení ze kterého toto marinování vychází. Také se oplachuje vodou, pak i spaří. A je akurátní. Pravda, kusy se doporučují o váze 2 a více kila.

          PS: tak jste mne rozebral, že jdu koupit kus krkovice a naložit do láku. Už moc dlouho jsem to neudělal, protože nyní experimentuji s nakládáním ve vakuu. 😀

  • Michal says:

    Pravě sem to chtěl podávat s chlebem hořticí a křenem zatepla :). Nejak to pořeším. Třeba to nebude slane, tejden zase neni tolik. Jednou sem udil, a to je tam 3 tydny. Co sem četl Vaš recept na koleno, tak to tam je taky tejden a chutlalo to všem. Jasne, je tam kuže, ale zase když se koleno rozřízne, tak je daleko tenčí. Taky si myslim, že to třeba bude vic slane napovrchu a střed nebude vubec, tak se to vyrovna. Fakt nevim. Možna to tam necham jen 4 dny a pak vymenim nalev kterej bude na chut slaný tak akorát. Nebo to vyndam po 5-ti dnech a rovnou namarinuju – to maso už bude nasolene a trocha česneku, takže trochu konzervovane, a proto dle me v lednici „nasucho“ muže 3 dny vydržet.
    Nakladani ve vakuu jsem zkuošel, a už to pro me byla moc zmenena chut na kterou jsme zvyklí. Delal sem krkovici na plátky a nic moc no:). Podle Vašeho puvidniho recpetu, se kilo ma marinovat 5 – 7 dni, tak to tak asi dopadne.

Komentáře