Šátečky z listového těsta – candát s mangoldem
Celé to začalo už na Štedrý den. Známý přivezl sice mražené, ale ve skvělé kondici filety z candáta a steaky z tuňáka. 300 korun za kilo. To je hodně dobré když uvážím, že candát je jedna z nejkvalitnějších ryb našich vod a vetšinou není levnější než 500,-/Kg. Takže jsem po kile vrazil do mrazáku a začal candátem. V základu tradičně, na grilovací pánvi s domácími hranolky a marinovanou řepou. No a popravdě nejlepší z toho byla ta pečená a za tepla marinovaná červená řepa. Hranolky jsou už dost profláklé a candát je sladkovodní ryba! A ty mně prostě nechutnají. Skoro vůbec. Co s tím dál?
candát s hranolky a marinovanou řepou…
Šátečky z listového těsta plněné fáší z candáta, mangoldu, Pecorino Romano a smetany
To byla dobrá volba.
Z čeho
– listové těsto
– candát bez kůže
– mangold
– cibule
– česnek
– pecorino romano
– smetana
– pepř
– sůl
Co s tím
>> Nejjednodušší je mlýnek. Ale protože nechceme plnit těsto blátem z ryby a listí, použijeme desku s otvory centimetr. Ne méně. Nemáme li k dispozici, pak vše raději najemno posekáme nožem.
hrubě mleté maso z candáta a stejně tak mangold s cibulí a česnekem…
>> Neuváděl jsem množství. Na 500 gramů těsta jsem využil asi 200 gramů ryby a když jsem pomlel, tak stenou hromádku listů magoldu (rozumí se také semletou). To vše dostaneme z mlýnku kouskem cibule, asi 50 gramů a stroužkem česneku.
>> Co se listů týče, já je vyndal spařené a vymačkané z mrazáku. Letní. Ale klidně použijte čerstvé. Respektive teď v lednu špenát, který je mání všude. Solíme, pepříme, přidáme lžíci smetany ke šlehání a lžíci Pecorino Romano. Strouhaný samozřejmě.
hotové náplně, mangold pro Petru a fáš pro ostatní…
>> Plníme těsto. Já samozřejmě použil nedávno uvedený a velmi osvědčený kráječ těsta IBILI. Všechny plátky jsem potřel chutnou pastou Tom Yum. Na to že se jedná o základ na thajskou polévku, je opravdu velmi univerzální. Pro kolegyni a veganku Petru jsem si odložil na plnění čistý mangold s česnekem a cibulí.
hromada šátečků pro spolubydlu a kolegy v práci…
a hromádka vegan pro Petru…
Těsto plněné rybou byl vážně dobrý nápad. V kombinaci s mangoldem delikatesní a sýr Pecorino tomu dodal zajímavou příchuť. Rozhodně si je zopáknu.
MDMP





