Hledat
Počasí
Počasí Praha 10 - Slunečno.cz
Nejnovější seriály
Hodnocení na SerialZone.cz
Řekli o jídle…

- "Objev nového jídla znamená pro člověka mnohdy více, než objev nové hvězdy"
Savarin

- "Gurmán, který myslí na kalorie, je jako prostitutka, která se dívá na hodinky"
James Beard

- "Největším nepřítelem českého kuchaře je jeho fantazie"
Zdeňek Pohlreich

Rubriky
Archivy
TOPlist
TOPlist
QR Code

QR Code

Anketa
Radar

Štědrovaření 2016 a jiná ryba k večeři

99Dobrý den a krásné vánoce vám všem. Dnes nechci přidávat vám návody a sobě pocit sebeuspokojení z dodaných receptů, které by mohly všechny navést ke správnému cíli. Tedy přípravě něčeho tak tradičního, jako je bramborový salát vánoční, nebo smažený kapr. Nene, tentokrát jen popis mého soukromí. Jak to šlo a prošlo v sobotu 24.12. u mne doma.

A sázka na jednoduchost. Nemnoho surovin, snadno připravitelné pokrmy. Polévka, v chuti jen hrách, smažená cibulka, mrkev a slanina. Bramborový salát bez experimentů. Zelenina u mne jedině čerstvá, samostatně vařená a majonéza ochucená staronově objeveným Ume octem. Tentokrát navíc lehká pikantérie. Domácí křenová pasta a zelené feferonky. No a smažené řízky. Kapr jen symbolicky, přesněji řečeno podkovy z tolstolobika. Styl jako v dětství u rodičů. K tomu mnohokrát letos tady zmíněné, kuřecí řízky ze stehen. Narozdíl od ryby smažené co nejkratší dobu. A stejně tak kousek vepřového. Na závěr jako každý rok několik chlebíčků jako ukončení večera a pořádná hromada cukroví. To jsem si objednal u kamarádky Adélky, a rovnou tady, na začátku, musím chválit. Strašně dobré.

 

Štědrovaření 2016

 

Bramborový salát – suroviny

– 750g brambory
– 330g majonéza křenová
– 150g červená cibule
– 150g hrášek sterilovaný
– 90g mrkev
– 90g petržel
– 90g okurky sterilované
– 30g feferonky sterilované
– 4ks vejce natvrdo

 

Majonéza – suroviny na základní dávku

– 200ml olej
– 1ks vejce
– 1PL ume ocet
– 1čl hořčice Bornier
– pepř

 

Postupy – jen tak průběžně

>> Majonéza, dvojitá dávka s Ume octem a smetanovou křenovou pastou.
>> Zelenina vařená 10 minut vcelku, cibule spařená vodou ze zeleniny.
>> Brambor po oloupání ubylo 100 gramů a salátu ve výsledku 1700 gramů.
>> Hrachová polévka z vývaru s mrkví a slaninou. Obojí až jako ozdoba na povrch.
>> Podkovy z tolstolobika, kuřecí řízek stehenní, vepřový řízek z kýty.

 

Co tady více popisovat. Je to klasika, nic objevného.

I když? Tolstolobik. Nejím to už léta, protože jsem se na té rybě dost zklamal. Tučné maso, pro mne nepříjemně zapáchající. Podobnou obtíž jsem kdysi dávno měl i s krůtím z velkochovů. Ovšem tentokrát přakvapení. A to na štědrý večer opravdu potěší. Skvělý kousek z fishmarket.cz. Baleno do vákua, což opravdu kvituji s povděkem. Krásný a jednoznačně prodejný obal, uvnitř velmi čerstvé, dobře upravené a očištěné kousky. Paráda.

 

Tak už jen několik obrázků

1/ Letošní stromeček. Podruhé v životě vlastní živý a tento snad poroste do dalších vánoc. Stál šílených 19 korun ve výprodeji 😀

01

 

2/ Nějaké to ovoce. To nahoře je mučenka. Znáte? Úžasná…

02

 

3/ Příprava stolu. Na focení i servis…

03

 

4/ Vše po večeři…

04

 

5/ Příprava majonézy. Nejméně půl hodiny předem aby se uležela v lednici…

05

 

6/ MAjonéza co zbyla. Krásná a velmi chutná. Nezapomeňte ale! Když Ume ocet, tak už žádná sůl!!!

06

 

7/ Hotový salát do lednice. Těch asi 5 hodin postačí. Ale druhý den lepší je 🙂

07

 

8/ Ryba v originálním balení. Kapr u mne skončil a tolstolobik započal novou éru…

08

 

9/ Připravené řízků. Kuřecí a vepřové už 20.12. solené, česnekované a vakuované. Ryba ve vákuu od výrobce. A opravdu skvěle zpracovaná, zabalená. Také od toho dne…

09

 

10/ Hotové a už trochu snězené řízky. Dělil jsem se opět se spolubydlou.O vše. A mimochodem, zásadně smažím na pánvi. Žádná fritéza…

10

 

11/ Hrachová polévka. Podruhé v životě na vánoce. Mrkvička julienne, jen minutu povařená ve vývaru ze zeleniny do salátu s kouskem cibule. A slaninka. Iberijský špek…

11

 

12/ Konečně salát. Ten jako každý rok přestávám jíst v září a těším se na vánoční. Jsem na ten svůj velmi pyšný. No a ta ryba? Nedšení. Opravdu. Ten kus byl veliký. dobrých 300 gramů. Takže smažený pomalu, v oleji s máslem, nějakých 5 minut z každé strany. A chvíle odpočinku na ubrousku…

12

 

13/ Cukroví od Adélky. Úžasné…

13

 

14/ Chlebíčky na podějc. To je zvyk z domova…

14

 

No a ještě přiznání. Ráno, 24.12. jsem ve tři čtvrtě na pět a ještě v posteli nastavoval operační systém v notebooku. Znovu pak usnul a z postele vylezl až ve tři čtvrtě na devět. Sprcha, další hračičky s počítečem. Pak teprve oloupat včera večer uvařené brambory, a salát byl hotový v půl jedné. Opravdu kliďánko. V jednu jsem odstavil polévku a dal si dlouhou pauzu. Jo, ochutnal jsem za celý den jen ten zeleninový vývar a zlaté prasátko nikde. Je to svině 🙂

Fotky? Je tady základ. Na Facebook přidám několik sérií vždy pod názvem štědrovaření. Vydařily se totiž. První bude brsal v obrázcích.

 

Krásné vánoce a samé štěstí do nového roku 2017 přeji všem. MDMP

 

Sdílejte...

Komentáře