Telecí Ossobuco pečené na kořenové zelenině
S cibulí a slaninou, vínem a rozmarýnem. K tomu špenátové pyré a vařené brambory. Ty mimochodem mám nejlepší za poslední snad tři roky. Takže mažu na stánek za pánem pro další. Ale…
Ossobuco, zdálo by se, je už nějakou dobu na pultech našich obchodů. Bohužel, většinou jen hovězí. Tedy vlastně kližka s kostí. Nic proti tomu, ale kdo jednou ochutnal telecí, rozpečené do absolutní měkkosti, ten už jinak nechce. No a to, když už seženete, stojí ne méně než 200-300 korun za kilo. Vlastně není neobvyklá cena ještě o sto korun vyšší. A jak to jídlo charakterizovat aby bylo úplně jasno?
Jakmile ochutnáte, máte na dlouho pocit, že takové masíčko jste ještě nejedli. Pakliže jste zmlsaní, jako já, přinejmenším první a druhá porce vás prostě nadchnou. A vůbec nevadí, že podávaná se špenátem, který mnozí považují za hnusný. V obchodě jej koupíte dodnes za 8-20 kaček balení. Mne to naučila jíst babička i školní jídelna, na což si rozhodně stěžovat nebudu. Takže…
Z čeho
>> Telecí ossobuco se opravdu nekupuje snadno. Takže tady žádná rada. Musíte shánět. V Praze je dost fajnovějších řezníků, bohužel taky mívají fajnovější ceny. A tam nenakupuju ani já. Taky je tady nový hypermarket Albert v OC Chodov. V něm lehce vyšňořený pult s masem. A tam jsem nakoupil. Páč i když přístup občas k pousmání, maso nemají špatné.
>> Brambory, stejně jako zelenina nestojí vůbec za zmínku. To první musíte hodně vybírat a průser je, že co koupíte jednou, nemusí se podařit nikdy více. U nás se na kvalitu ověřenou zákazníky nehraje a prodejci mají to, co seženou. Maximálně krom faktu že jsou to brambory, ještě rozlišují varný typ. Konec a fertyk. Nesrovnají to často ani farmáři.
>> Mražený špenát už jsem zmínil a protože tady je kvalita v podstatě stejná všude, moc to neřeším. V běžně navštěvovaných obchodech nakupuji běžně dostupné zboží. Snad bych lehce vyzdvihnul značku Dione a obecně obchod Lidl. Vždy slušné produkty.
A jak
1/ Jasný je, že nejdříve maso. Troubu si rozpálíme na 200°C. Do pekáče, opět ideálně litiny, navrstvíme asi 300 gramů kostiček cibule, mrkve, pastináku, nebo celeru, stroužek česneku. A přidáme větvičku rozmarýnu. Na to položíme solené a pepřené maso. Na něj pak kostičky slaniny. 50-70 gramů postačí.
2/ Vrazíme to do rozpálené trouby a necháme pod poklicí 0 minut. Pak zalijeme deckou suchého bílého vín (Chardonnay), vrátíme do trouby a už při 140°C necháme dalších 30 minut. Přilijeme deckou vývaru necháme pomalu měknout za občasného dolévání vývaru.
3/ U mne to trvalo od začátku 3 hodiny. Pak ještě jednu další odpočinek ve vypnuté. Mezitím si připravíme nějakou tu přílohu, brambory, a také špenát. Já stále, i když s jistým sebezapřením v mikrovlnce. Ty gnocchi které uvidíte na jedné fotce, kupuji v Lidlu. A jsou za 25 kaček naprosto skvělé.
4/ Špenát z mikrovlnky. Jedno balení zalité deckou vývaru nechám až dvě hodinky povolit. Pak sůl, pepř, mikrovlnka naplno, 3 minuty pod poklicí. Promíchat a podle potřeby ještě jednou (aby byl komplet povolený). Nesnáším to bez jíšky. Ale z jedné lžičky? Takže horký tuk z pečeně a mouka. Promíchat a do špenátu. Další tři minuty. Nakonec vajíčko, minuta, česnek, odpočinek.
No a je to hotové
Servis dle chuti. Já s brambory, nočky, šťouchačkami. Ty mimochodem bez másla a podobně. Jen stačí přidat tuk z pečeně i se zeleninou. Dokonalé. Věřte mi, tohle jídlo vás nezklame. Jo, a sérii fotek z přípravy najdete na mém eFBe.
Takže dobrou chuť, MDMP
no fuj, špenát z mikrovlnky. Blééé
no fuj, věta bez jakékoli vypovídací hodnoty. Debilééé