Hledat
Počasí
Počasí Praha 10 - Slunečno.cz
Nejnovější seriály
Hodnocení na SerialZone.cz
Řekli o jídle…

- "Objev nového jídla znamená pro člověka mnohdy více, než objev nové hvězdy"
Savarin

- "Gurmán, který myslí na kalorie, je jako prostitutka, která se dívá na hodinky"
James Beard

- "Největším nepřítelem českého kuchaře je jeho fantazie"
Zdeňek Pohlreich

Rubriky
Archivy
TOPlist
TOPlist
QR Code

QR Code

Anketa
Radar

Telecí žebírka a kapustový salát

03Letošní letní sezóna byla u mne ve znamení žebírek. Vyzkoušel jsem péci a ve vákuu vařit i péci různě stará vepřová, velmi mladá jehněčí, opět rozdílná telecí a nakonec kančí. Je skvělá ta možnost. Tedy srovnat si kvalitu, chutě a dost podstatné rozdíly v mase jako takovém. A v cenách prosím pěkně. To bylo dost podstatné. Každý si umíme koupit drahý kus kýty, nebo například jehněčí kotletky za 300 a více korun kilogram. Ale tohleto masíčko, parádní, jemné, prorostlé a tedy šťavnaté stojí do 150,- Kč/kg. A to je dobrý začátek pro zamyšlení , vyzkoušení, no a pro mne jednoznačnou oblibu.

 

Telecí žebírka

1/ Maso koupíte v různých stupních stáří zvířete, povětšinou ale s minimálním vyzráním. Proto není od věci použít domácí vakuovačku. Když ale nakupujete u farmáře, jako já, může být, že už má kousky zavakuované po jednotlivých porcích.

2/ Na to ale pozor! Je li to takříkajíc dobrý člověk i jeho produkce, netřeba se obávat. Ovšem bojte se sebe sama. Přesněji řečeno vlastní lednice. Mělo být uložené, to moje zakoupené 15.10. při 4.°C do 27.10. Jelikož tu svou potvoru podezřívám z podvodu, rozbalil jsem už 24.

3/ Nepříjemné překvapení. Nechat to tam o 24 hodin déle, bylo by na vyhození. Takto na hraně opláchnuto a kořeněno. Do rána jsem to rovnou v pekáči nechal odležet na balkónu a dopoledne už pekl. Pomalu a relativně dlouho.

 

PS: Co se týče té kvality a takřka náběhu ke zkažení masa, stále častěji zjišťuji, že se málokdo vyzná v jednoduchých senzorických vlastnostech různých potravin. Začíná to pohledem na tradiční jitrnici v pultu obchodu. To jsem zažil před několika málo dny. Opravdu nechutně oschlé kousky v pořádné hromadě a nadšení kolegy. Prostě jen z toho že jsou. Dalším krásným příkladem je objevení lahůdkářské prodejny cestou do práce. Mnou. A nákup. Chlebíčky fajn. Ovšem šunka v aspiku? Tak to jsem nezažil už léta. Krom toho že salát uvnitř jednoznačně zkyslý, měla uzenina v obsahu dost výrazný myší smrad! Fakt síla. Jestli tudy ještě budu cestovat, a to asi budu, čeká je nepříjemný výstup. Pro pražáky, lahůdky na Kačerově u metra. Fakt jako silný humus. A nemyslím parádičku z cizrny!

 

Více ale v obrázcích

– Telecí obecně je dost blanité. U větších kousků jako je kýta blanky pouze odstraníme. Jenže u žebírek? Ta jsou takříkajíc o ničem. Kde nic tu nic. Odblaňte je a nic nezbude. Takže se vším a ideálně konfitovat. Ne nutně v tuku. Klidně ve vývaru. 140°C/5-6 hodin…

01

 

– Výsledek potom prudce zapečeme do lehké křupavosti na povrchu. Tak jak to vidíte na fotce bylo trochu málo. Kosti jsem zlehka vytáhnul dvěma prsty. Ovšem právě ty blanky jsem z masa zuby tahal násilím. Chtělo to déle…

02

 

Kapustový salát

– Je podzim. A kapusta se překrásně zelená na pultech obchodů. Jako jóó, polívka, dušení, zadělání, karbanátky. Jo. Ale i syrová je fajn. Vlastně dost zajímavá. Já použil srdíčko z hlávky strouhané na velmi jemné plátečky. Stejně tak mrkev a lehce pálivou papričku. Trošku oliváče, medu, soli a pepře, citrónové šťávy. Hotovo…

04

 

Poznámky

Kapusta: Bohatá je na antioxidanty a fantastický zdroj vlákniny, vápníku, železa.

Salát: jablka namísto papričky jsou skvělá, s nimi méně citrónu, med a ořechy.

Dobrota. Jak jinak 🙂

 

S telecím nikdy neprohloupíte. Je chuťově dost výrazné a přitom delikátní, jemné. Jako dortík chcete li. Tak šup šup do něj. Když už je. Váš MDMP

 

Sdílejte...

Komentáře