Telecí ragů s karotkou, hráškem a žampiony
Telecí ragů je vlastně takový gulášek. Dík kombinaci surovin a hlavně vínu jde ale opravdu spíše o ragů. Už ani napamatuju kdy jsem do omáčky přidal karotku a hrášek. Jedno video s Romanem Paulusem a bylo jasno. On sice připravoval ragů z mletého masa zapečené pod bramborovou kaší, ale základ byl podobný. Já navíc myslel hned na dvě verze. Takže základní popis s jasmínovou rýží a poté doplněno smetanou s tradičním domácím knedlíkem. A nakonec připomínka k žampionům. Ono to moc žampionově z nálevu nechutná, ale já je občas mám rád a vyhovuje mi právě ta konzistence. Do tohoto jídla ideální.
Telecí ragů s karotkou, hráškem a žampiony
Suroviny
– 400g maso
– 130g cibule
– 80g mrkev
– 80g hrášek steril.
– 80g žampiony steril.
– 1ks stroužek česneku
– 2PL rajčatové pyré
– 1čl paprika mletá
– 4dl vývar
– 1dl víno červené
– sůl, pepř, paprička
Postup
>> Maso (roštěnec z mladé jalovičky) krájené na kousky a obalené v mouce orestujeme na zlatavé cibulce smažené na sádle s kouskem másla. Přidáme posekaný česnek a po chvíli sůl, pepř a papriku. Poté postupně pyré, papričku, víno, horký vývar. Přivedeme k varu a pod poklicí dusíme doměkka. Průběžně už podléváme vodou je li to potřeba.
U mne potřeba dolévání vody rozhodně byla nemalá. Mladá jalovička barvy telecího byla tuhá jako kráva a pod běžnou poklicí v hluboké pánvi se plátky dusily dvě a půl hodiny! Pak si vyberte maso co stojí 160,- Kč/Kg.
>> Nakonec do přiměřeně redukované šťávy přidáme zeleninu. Mrkev na asi 5 minut a na posledních 5 hrášek z konzervy stejně jako žampiony. Pokud chceme smetanovou verzi, pak ideálně šlehačku na 2 minuty před koncem, nebo později při ohřívání. Zárověň se smetanou můžeme chuť zajímave ozvláštnit strouhanou kyselou okurkou, nebo čerstvým koprem.
Obrázky
maso jako telecí, tuhé jako kráva…
cibule do základu a hrášek, karotka, žampióny…
plátky roštěnce z prý mladé jalovičky…
kompletní základ i s vínem…
a s vývarem, začínám dusit a budu čekat dvě a půl hodiny…
takto je skoro hotovo, stačí přidat karotku a posléze hrášek se žampióny…
verze s jasmínovou rýží…
a s přidanou smetanou vhodné ke knedlíku…
Nakonec spokojenost. To je jasné. Ono se slušné jídlo nechá připravit i z průměrných surovin. Jen mne prostě mrzí, že za hovězí krk či pupek z Albertu bych dal méně, příprava rychlejší a výsledek v podstatě stejný. Maso od řezníka 🙁
MDMP






Francouzský recept který existuje v cca 20 regionálních variantách „upravený“ pro slovanské všežravce. Telecí ragú se zásadně připravuje z telecí kulaté hrudi, neboli falešné (taktéž židovské) svíčkové. Chuťově ani vzhledově nemá ragú nic společného s gulášem.