Telecí sarmale ve smetanové omáčce
Fajnové jídlo z telecího masa nemusí být nutně drahá záležitost. Telecí hrudí například stojí okolo 90. korun za kilogram a když jen oříznete maso z kosti, je ho dost na parádní mletou směs. No a ze zbytků samozřejmě připravte vývar. Ať už na podlití při pečení, nebo jemnou polévku. S lžicí jíšky, smetany a restované mrkve bude skvělá. A ještě ten název. Sarmale je Rumunský výraz u nás známější jako Sarma. Univerzálně jde o plněný list zelí, nebo vinné révy. Receptů je spousta a mne tenhle napadl při pohledu právě na to hrudí u řezníka na Žižkově. No a kombinace je takříkajíc nadnárodní.
Zelné listy v národních kuchyních
Ázerbajdžán – Dolma
Maďarsko – Tölttöt káposzta
Ukrajina – Golubky
Slovensko – Holúbky
Moje telecí v zelném listu
– 600g telecí hrudí
– 50g řapík
– 50g cibulka
– 1ks stroužek česneku
– 1čl pasta Tom Yum
– 1čl vellenka
– sůl a pepř
– zelné listy
>> Maso (600 gramů bez kostí) umleté na středním kotouči společně s řapíkem, zelenou cibulkou, česnekem. Ochutíme pastou která opět skvěle pasuje, solí a pepřem. Přidáme půl deci ledové vody a rychle vymícháme kompaktní hmotu. Necháme v lednici odpočinout půl hodiny.
mleté maso…
>> Připravíme si to listí. Tedy ne úplně svrchní listy opatrně sundáme z hlávky a vložíme do vroucí osolené vody. Takto povaříme na mírném plameni 5 minut a vycedíme. Můžeme chladit jako špenát nebo kapustičky. Ale není to tak nutné.
Ať děláte co chcete, nejlepší list je ten, který je prokvašený společně se zelím v sudu. Zelný i vinný. Úplně jiná chuť výsledného pokrmu. Plná a skvělá. V dobách kdy jsem fasoval zelí od táty, bylo to na jídelníčku klidně jednou týdně.
>> Připravenou masovou směs plníme po kuličkách do listů a ty zabalíme jako šáteček. Nějaké motání, spichování a podobné pomůcky jsou zbytečné. Prostě jen golubce naskládáme jeden vedle druhého, podlijeme deckou horké vody a pečeme v troubě při 170°C hodinu. Pak podlijeme omáčkou a necháme ve vypnuté 15 minut odpočinout.
plněné listí, sarmale…
>> Omáčka – já použil hotovou od posledně. Jinak ale je na výběr dle chuti. Smetanovou připravíme stejně jako svíčkovou, jen maso vynecháme. Možno použít cibulovou jako je tady. Bude skvěle pasovat. Nebo základ jako na guláš. Jen je zapotřebí předem dobře provařit a nechat spojit alespoň těch 15 minut v troubě. Raději snad ale 30.
hotovo a servis, sarmale…
Chcete li si připravit opravdu parádní holubce (sarmale) pak navštivte stránky nového pořadi Haliny Pawlowské. Shodou okolností to vysílali den po mém nápadu a musím uznat, že její pojetí je skvělé. Stejně jako mnoho dalších dobrůtek. K tomu se ale vrátím později.
MDMP






Přiznám se že gołąbki fakt můžu kdykoli. Mám několik verzí „plňky“ a několik variant omáčky. Děláme je doma dost často a úplně nejvíc nejlepší jsou zabalené do kapustových listů s takovou cibulovo-kapustovou omáčkou a opečenýma bramborama.
A máš pravdu, že když se gołąbki zabalí do lehce prokvašeného zelného listu, je to úplně jiná liga. 🙂
Pro mne je tohle jídlo skoro vzácností. Už dlouho jsem jaksi odvrácen od mletých mas. Přitom je to úprava plná fantazie a hlavně jistoty. Že totiž nebudu nucen kousat něco, co mi není konzistenčně právě po chuti. Na druhou stranu i tentokrát jsem byl spokojen. Omáčku jsem pro každou porci trochu jinak vychutil a nakonec i jen malé množství s chlebem bylo skvělé. Navíc jsem si nejlépe vychutnal právě jen ten list plní chutí.
Hmm, asi je udělám ještě jednou. V pořádně silné, cibulovo-pepřovo-vinné omáčce. Bude vínově nevinná 😛