Hledat
Počasí
Počasí Praha 10 - Slunečno.cz
Nejnovější seriály
Hodnocení na SerialZone.cz
Řekli o jídle…

- "Objev nového jídla znamená pro člověka mnohdy více, než objev nové hvězdy"
Savarin

- "Gurmán, který myslí na kalorie, je jako prostitutka, která se dívá na hodinky"
James Beard

- "Největším nepřítelem českého kuchaře je jeho fantazie"
Zdeňek Pohlreich

Rubriky
Archivy
TOPlist
TOPlist
QR Code

QR Code

Anketa
Radar

Tempura / 天ぷら – ryba, maso, zelenina v křupavém těstíčku smažená

tempura01 Pochází z evropy, z Portugalska. V jižní evropě by takto připravené potraviny souhrnně nazvali „tapas“ a na přípravu těstíčka použijí spíše mouku kukuřičnou a pšeničnou. V Japonsku je „tenpura“ z mouky rýžové. Vajíčko je věcí volby. Lepší je napůl – žloutek zvlášť a nakonec sníh z bílku. Ovšem bez něj je to křupavější.

Nejde o nic jiného, než cokoliv usmažené v těstíčku. Podstatné je jedno: ať už těstíčko připravujeme z jakékoliv mouky, musí být rozmícháno s tekutinou ledově studenou. To je její podstata. Ledové těstíčko v horkém oleji se stane maximálně křupavým.

 

 

Těstíčko

– 1PL mouka kukuřičná

– 2PL mouka pšeničná hladká

– 1dl voda ledová /sifon/

Omáčka

– 2PL ocet rýžový, vinný, nebo jablečný

– 2PL vývar kuřecí

– 1PL omáčka sojová /Kikkoman/

– 1-2PL cukr

– 1ks stroužek česneku

– chilli paprička, nebo omáčka

– koriandr

– sůl a pepř

>> Nejdříve si připravíme omáčku. Suroviny pouze smícháme a chilli použijeme dle chuti. Česnek má být správně nasekaný na drobno. Já ale raději výraznější chuť tekutiny, takže utřený. Pokud použijeme vývar teplý a pak to celé zchladíme, bude výsledná chuť výraznější. Koriandr spíše trháme. Je třeba do něj kousnout. To samé platí pro papričky.

>> Těstíčko umícháme, ale nešleháme (několik hrudek ničemu neuškodí) a použijeme okamžitě. Můžeme i ochutit. Špetičkou kurkumy, skořice a česnekové soli například. Smažíme ve vyšší vrstvě velmi horkého oleje a položíme na ubrousek pro odsátí přebytečného tuku.

>> Rada: směs PANKO na přípravu těstíčka se dá koupit v asijských prodejnách. Nevidím v tom smysl. To co vidíte výše vyjde na pár kaček. Půlkilový pytlík na 50,- !

 

 

Kousky pak namáčíme v omáčce a jen tak lehce si křupkáme. Dobrou chuť.

 

Tuhle hromadu jsem udělal pouze z výše popsaného množství a ani ne decky sifonu. Hustota je asi jako hustší smetana. Abych nezapoměl – smažil jsem tresku a cibuli.

tempura02

 

 

A protožr je to děsně dobrý, o dva dny později jsem navázal kousky kuřete. Dost nakořeněná prsíčka – solí, pepřem, chilli a česnekem. Dík velice rychlému smažení šťavnatá stejně jako stehýnko. Vynikající.

tempura-kuře02

 

Inspirace

ebi tenpura

tempura 天ぷら

Sdílejte...

4 Responses to “Tempura / 天ぷら – ryba, maso, zelenina v křupavém těstíčku smažená”

Komentáře