Tempura / 天ぷら – ryba, maso, zelenina v křupavém těstíčku smažená
Pochází z evropy, z Portugalska. V jižní evropě by takto připravené potraviny souhrnně nazvali „tapas“ a na přípravu těstíčka použijí spíše mouku kukuřičnou a pšeničnou. V Japonsku je „tenpura“ z mouky rýžové. Vajíčko je věcí volby. Lepší je napůl – žloutek zvlášť a nakonec sníh z bílku. Ovšem bez něj je to křupavější.
Nejde o nic jiného, než cokoliv usmažené v těstíčku. Podstatné je jedno: ať už těstíčko připravujeme z jakékoliv mouky, musí být rozmícháno s tekutinou ledově studenou. To je její podstata. Ledové těstíčko v horkém oleji se stane maximálně křupavým.
Těstíčko
– 1PL mouka kukuřičná
– 2PL mouka pšeničná hladká
– 1dl voda ledová /sifon/
Omáčka
– 2PL ocet rýžový, vinný, nebo jablečný
– 2PL vývar kuřecí
– 1PL omáčka sojová /Kikkoman/
– 1-2PL cukr
– 1ks stroužek česneku
– chilli paprička, nebo omáčka
– koriandr
– sůl a pepř
>> Nejdříve si připravíme omáčku. Suroviny pouze smícháme a chilli použijeme dle chuti. Česnek má být správně nasekaný na drobno. Já ale raději výraznější chuť tekutiny, takže utřený. Pokud použijeme vývar teplý a pak to celé zchladíme, bude výsledná chuť výraznější. Koriandr spíše trháme. Je třeba do něj kousnout. To samé platí pro papričky.
>> Těstíčko umícháme, ale nešleháme (několik hrudek ničemu neuškodí) a použijeme okamžitě. Můžeme i ochutit. Špetičkou kurkumy, skořice a česnekové soli například. Smažíme ve vyšší vrstvě velmi horkého oleje a položíme na ubrousek pro odsátí přebytečného tuku.
>> Rada: směs PANKO na přípravu těstíčka se dá koupit v asijských prodejnách. Nevidím v tom smysl. To co vidíte výše vyjde na pár kaček. Půlkilový pytlík na 50,- !
Kousky pak namáčíme v omáčce a jen tak lehce si křupkáme. Dobrou chuť.
Tuhle hromadu jsem udělal pouze z výše popsaného množství a ani ne decky sifonu. Hustota je asi jako hustší smetana. Abych nezapoměl – smažil jsem tresku a cibuli.
A protožr je to děsně dobrý, o dva dny později jsem navázal kousky kuřete. Dost nakořeněná prsíčka – solí, pepřem, chilli a česnekem. Dík velice rychlému smažení šťavnatá stejně jako stehýnko. Vynikající.
Inspirace
Skvělé! Hned to zkusím.
Dobrý den.
Pak určitě doporučuji i takto – http://www.moje-dobroty.cz/olihen-jako-tempura-nebo-kalamrov-krouzky/
Ty směsi za pár peněz koupíte u kdejakého asiata.
Vlastní těstíčko klidně jak je nahoře, do něj minimálně sůl, pepř a mleté chilli.
Cokoliv ještě před těstíčkem obalit nejlépe v rýžové mouce. Ta se moc osvědčila.