Hledat
Počasí
Počasí Praha 10 - Slunečno.cz
Nejnovější seriály
Hodnocení na SerialZone.cz
Řekli o jídle…

- "Objev nového jídla znamená pro člověka mnohdy více, než objev nové hvězdy"
Savarin

- "Gurmán, který myslí na kalorie, je jako prostitutka, která se dívá na hodinky"
James Beard

- "Největším nepřítelem českého kuchaře je jeho fantazie"
Zdeňek Pohlreich

Rubriky
Archivy
TOPlist
TOPlist
QR Code

QR Code

Anketa
Radar

Těsto na pizzu a "Pizza domácí"

Pizza_in_the_oven Pro každého, ale na požádání hlavně pro Lenku.

Tak jsem se rozhodl, že nic extra sepisovat nebudu, páč už všude všecko je.

Na stránkách S Italem v kuchyni je přesně to stejné, co bych Ti sepsal já. Alespoň uvidíš, že je to opravdu italské.

Konkrétně tady: Pizza s Italem

 

 

Univerzální a hlavně standartní těsto

– 1kg hladké mouky

– 1/2l vlažné vody

– 1-2PL oleje

– 1ks kostka droždí

– 1/2čl soli

– 1/2čl cukru

 

Toto je množství na 7 bochánků, tedy stejně tolik pizz klasické velikosti. Bez větších změn tohle těsto používají všechny pizzerie.

Snad jen rady pro domácí použití:

Ten půl litr vody jde zaměnit za 250ml vody a 250ml sladké smetany (nebo jiný poměr). Těsto se nevypeče tak do křupava, je ale jemňočké a moc voňavé. Taky přidej špetku cukru pro lepší kynutí.
Z toho množství bych udělal doma spíše 10 bochánků. Přeci jen, pizzu o průměru 45cm do trouby nedáš. A namísto plechu použil děrovanou kulatou formu. Těsto zpracuješ na válu a přeložíš na plech. Dodáš suroviny.
Ne nutně musíš balit do folie. Stačí mikrotenový sáček a nechat těstu trochu prostoru na kynutí.
Stačí 3-4 hodiny. Ne nutně 12 (což ale má svůj smysl). Dokonce bych doporučil tzv. přepíchnutí těsta. Tedy asi 30 minut před pečením bochánky jeden po druhém znovu zpracuješ a vrátíš ještě nakynout v sáčcích do lednice. Se studeným těstem se pak lépe pracuje a po přepíchnutí se nepotrápíš s bublinami v něm, které rády způsobí tzv. trhnutí, tedy díru, skrze kterou se dostane pyré a sýr. Pálí se na plechu i cihle v peci.
No a hlavně, na těsto nejdříve pyré a pak sýr. Nevím proč, ale kde kdo to dělá opačně. Chyba!

 

Ochucené rajčatové pyré:

Kupuju hotové v krabici s obsahem 500ml jako od mléka (Kaufland, Albert). Je dost slušné a mně vyhovuje. Plechovka loupaných Italských rajčat je ovšem lepší. Přidám oregano a sušenou nebo čerstvou bazalku dle možnosti, lžíci olivového oleje a utřený stroužek česneku.

Co si na pizzu položíš je věc chuti. Já na sýr už jen konzervovaného tuňáka, na tenounká kolečka (půlkolečka) pokrájenou cibuli, špetku sušené bazalky a špetku drceného kmínu.

Po vytažení z pece (trouby) potřu okraje česnekovým olejem (olej rozmixovaný s česnekem) a na každou porci si dám lžičku husté zakysané smetany. Mňááám 🙂

 

Ještě k teplotě trouby:

V peci se pizza peče při 360°C! Trouba tohle neumí, takže maximum!

Dobrou chuť všem a malé upozornění. Pokaždé když se rozhodnu dělat takhle pizzu doma, je najednou spousta strávníků v řadě a střílet po nich jednou po druhé přímo z trouby je pěkná makačka. Nejvíce mne zničil ukrajinský kamarád, který se to raděj naučil po mém důrazném odmítnutí, kdy jsem tohle opakoval denně (večerně) týden v kuse. Brrr…

pizza

19.01.2012

A Lenka se snažila: přímo na těsto smetana, Parmigiano-Reggiano, šunka, okraje po upečení potřené česnekovým olejem…bravo Leni. Je to krása nesmírná a sliny se sbíhají.

Pizza_Lenka_net

Sdílejte...

2 Responses to “Těsto na pizzu a "Pizza domácí"”

Komentáře