Těsto na pizzu a "Pizza domácí"
Pro každého, ale na požádání hlavně pro Lenku.
Tak jsem se rozhodl, že nic extra sepisovat nebudu, páč už všude všecko je.
Na stránkách S Italem v kuchyni je přesně to stejné, co bych Ti sepsal já. Alespoň uvidíš, že je to opravdu italské.
Konkrétně tady: Pizza s Italem
Univerzální a hlavně standartní těsto
– 1kg hladké mouky
– 1/2l vlažné vody
– 1-2PL oleje
– 1ks kostka droždí
– 1/2čl soli
– 1/2čl cukru
Toto je množství na 7 bochánků, tedy stejně tolik pizz klasické velikosti. Bez větších změn tohle těsto používají všechny pizzerie.
Snad jen rady pro domácí použití:
Ten půl litr vody jde zaměnit za 250ml vody a 250ml sladké smetany (nebo jiný poměr). Těsto se nevypeče tak do křupava, je ale jemňočké a moc voňavé. Taky přidej špetku cukru pro lepší kynutí.
Z toho množství bych udělal doma spíše 10 bochánků. Přeci jen, pizzu o průměru 45cm do trouby nedáš. A namísto plechu použil děrovanou kulatou formu. Těsto zpracuješ na válu a přeložíš na plech. Dodáš suroviny.
Ne nutně musíš balit do folie. Stačí mikrotenový sáček a nechat těstu trochu prostoru na kynutí.
Stačí 3-4 hodiny. Ne nutně 12 (což ale má svůj smysl). Dokonce bych doporučil tzv. přepíchnutí těsta. Tedy asi 30 minut před pečením bochánky jeden po druhém znovu zpracuješ a vrátíš ještě nakynout v sáčcích do lednice. Se studeným těstem se pak lépe pracuje a po přepíchnutí se nepotrápíš s bublinami v něm, které rády způsobí tzv. trhnutí, tedy díru, skrze kterou se dostane pyré a sýr. Pálí se na plechu i cihle v peci.
No a hlavně, na těsto nejdříve pyré a pak sýr. Nevím proč, ale kde kdo to dělá opačně. Chyba!
Ochucené rajčatové pyré:
Kupuju hotové v krabici s obsahem 500ml jako od mléka (Kaufland, Albert). Je dost slušné a mně vyhovuje. Plechovka loupaných Italských rajčat je ovšem lepší. Přidám oregano a sušenou nebo čerstvou bazalku dle možnosti, lžíci olivového oleje a utřený stroužek česneku.
Co si na pizzu položíš je věc chuti. Já na sýr už jen konzervovaného tuňáka, na tenounká kolečka (půlkolečka) pokrájenou cibuli, špetku sušené bazalky a špetku drceného kmínu.
Po vytažení z pece (trouby) potřu okraje česnekovým olejem (olej rozmixovaný s česnekem) a na každou porci si dám lžičku husté zakysané smetany. Mňááám 🙂
Ještě k teplotě trouby:
V peci se pizza peče při 360°C! Trouba tohle neumí, takže maximum!
Dobrou chuť všem a malé upozornění. Pokaždé když se rozhodnu dělat takhle pizzu doma, je najednou spousta strávníků v řadě a střílet po nich jednou po druhé přímo z trouby je pěkná makačka. Nejvíce mne zničil ukrajinský kamarád, který se to raděj naučil po mém důrazném odmítnutí, kdy jsem tohle opakoval denně (večerně) týden v kuse. Brrr…
19.01.2012
A Lenka se snažila: přímo na těsto smetana, Parmigiano-Reggiano, šunka, okraje po upečení potřené česnekovým olejem…bravo Leni. Je to krása nesmírná a sliny se sbíhají.
Pizza k nakousnutí! Opravdu povedená a musím říct, že i kombinací surovin se mi špenátová trefila do chuti i do vkusu 🙂