Těstovinové variace
Na farmářských trzích v Praze na Jiřáku začali opět prodávat vynikající Blažkovy domácí těstoviny. Koupil jsem rovnou tři balení a pustil se do nich. V každém jsou smotané dva svazky a každý jeden vystačí na dvě porce. V návodu píšou, že vařit je třeba 2-3 minuty. Já popravdě nechal 5 minut. Až tak aldente je nemusím.
Variace první: Spaghetti alla Carbonara – dvě porce
– 125g špagety /čtvrtina balíčku z obchodu, nebo jeden svazek z balení pana Blažka/
– 50g Pancetta
– 1-2ks žloutek
– 1ks stroužek česneku menší
– 30g Parmigiano reggiano, nebo Gran moravia
– 1čl olivový olej
– Voda, sůl a pepř
>> Špagety vložím do vroucí ne málo osolené vody. Ideálně mořskou solí, kterou nešetřím. Říká se, že slanost by měla být stejná, jako u vody mořské. Já každopádně souhlasím. Uvařím tak akorát, tedy jak známo „al dente“. Každopádně doporučuji: neřiďte se návodem na obalu, ale svým citem a chutí.
>> Žloutky, sýr a pepř – já to sice nedělám, ale správně se mají našlehat žlouky s pepřem a promíchat se sýrem. Ten já používám v české provenienci. Za prvé mi originální Parmazán přijde moc výrazný. Za druhé Gran moravia je stejně Parmazán, jen v česku vyrobený.
>> Na pánvi s olejem do křupava vyrestuji slaninu pokrájenou na nudličky. Odstavím z plamene a přidám najemno usekaný česnek (Ne utřený! Jen plochou nože rozpláclý a posekaný). Několik málo vteřin prohřeju a rychle přidám zcezené špagety, které jsem právě vytáhl z vody. Žádné proplachování. Klidně z nich ještě může odkapávat voda. Lehce promíchám a dodám žloutky se sýrem a pepřem, nebo klidně každé zvlášť v pořadí sýr, žloutky, pepř. Dobře promíchám a šup s tím do talíře.
Práce je to rychlá. Výsledek nadpozemsky chutný.
>> Co se týče slaniny – málokdy použiju Pancettu. Není právě levná a svůj účel splní každý slušný, lehce zauzený bůček. Jen nesmí být uzený „po česku“. Ta výrazná uzená chuž není žádoucí. Co ale nikdy nepoužívám je tzv. anglická slanina. Za prvé nemá nic společného s tou opravdu Anglickou. Za druhé má dost nevýraznou chuť.
>> No a ještě k česneku: nepatří tam. Jenže já ho miluju.
Variace druhá: Tagliatelle s pikantními krevetkami – dvě porce
– 165g Tagliatelle od Blažka /jeden svazek = polovina balení/
– 20ks krevetek /kilové balení od vietnamců, krevetky asi 4x1cm velké/
– 1ks malá cibule /šalotka/
– 1ks malý stroužek česneku
– 2PL drcených rajčat z konzervy /pyré/
– 2PL bílého vína
– 2-3PL jemně nastrouhaného sýra podle chuti /ideálně samozřejmě Parmigiano Reggiano, Gran Moravia apod./
– Hrstka bylinek /petržel a koriandr/
– Oříšek másla a lžička olivového oleje
– Sůl, pepř a chilli paprička dle chuti
>> krevety – rozmrazené, opláchnuté a osušené, opečeme z obou stran po minutě na másle s olejem. Solíme a pepříme.
>> nadrobno pokrájenou cibuli, česnek a papričku přidáme do pánve, promícháme.
>> zalijeme vínem, rajčaty a prohříváme dalších 3-6 minut. To podle chuti. Já je raději „udělané“ více.
>> Bylinky jen nakonec vmícháme společně s ještě okapávajícími horkými těstovinami a přidáme nastrouhaný sýr. Kdo rád olivy, určitě přidá.
Upřímně přiznávám, že krevety pro mne mají příjemnou chuť jen do chvíle, kdy do nich kousnu. Ta konzistence mi vadí. Proto jsem se obával jejich kvality. Třeba jsem koupil špatně. Laděnka ale byla spokojena moc a proto si teď ten kilový sáček postupně dopapá sama. Tedy vlastně s tátou a malou Nikčou.
[fb_like]