Tokajský paprikáš a houskový knedlík s překvapením
Maďarský recept na vepřovou plec dušenou s paprikami, rajčaty a kysaným zelím. To vše je dochucené zakysanou smetanou a dalšími ingrediencemi…
Tokajský paprikáš a houskový knedlík s překvapením
Zaujalo mne docela nedávno toto jídlo na stránkách recepty online. Není na něm nic zvláštního. Jednoduchá klasika z rodinky gulášů. Dík ale za tu jednoduchost. S knedlíčkem, nočky, nebo haluškami je prostě skvělé.
Tokajský paprikáš a houskový knedlík s překvapením
Z čeho to je
– 500g vepřová plec
– 400g plechovka rajčat
– 120g cibule
– 200g kyselé zelí
– 1dl kysaná smetana
– 1ks bílá paprika
– 1ks stroužek česneku
– 1PL mlétá paprika
– 1PL sádlo
– pepř a sůl
Jak se to dělá
1/ Plecko nakrájíme na kostky, papriku na proužky, zelí opláchneme je li třeba a překrájíme, cibuli na kostičky (na krouhači samozřejmě).
2/ Cibuli orestujeme v sádle do růžova, kostky masa v tom opečeme ze všech stran aby se zatáhlo, solíme, pepříme, přidáme posekaný česnek, červenou mletou papriku, překrájená rajčata, papriku, podlijeme vodou (700 ml) a dusíme pod pokličkou.
3/ Po chvilce přidáme kysané zelí a dusíme do měkka v troubě na 160°C / 75 minut.
4/ Nakonec do paprikáše vmícháme smetanu a dochutíme pepřem a solí. Já použil ještě lžičku skvělé davídkovy Vellenky a nechal pět minut bez poklice odpočívat ve vypnuté troubě.
Finta: není příliš původní, nicméně chcete li lehce zahustit a vynechat knedlík, přidejte asi v polovině lžíci rýže, nebo až nakonec kuskusu. Dvě lžíce červeného vína nebudou od věci, ale jíšku tentokráte vynechte.
Houskový knedlík
– 450g hrubá mouka
– 250ml syrovátka
– 1ks vejce
– 1ks houska
– 1/2ks kostka droždí /1/2 sáčku sušeného/
– špetka cukru a kurkumy
– sůl
>> Kvásek. Do misky dáme rozdrobené droždí, špetku cukru a mouky a zalijeme deckou teplé syrovátky. Tu prosím ohřejte tradičně, na sporáku. Tady by mikrovlnka byla spíše na škodu. Hádejte proč. V teple necháme vzejít. Trvá to asi 15 minut.
>> Těsto. Do mísy odsypeme polovinu mouky a přidáme sůl, kurkumu, vajíčko a syrovátku. Velice rychle vymícháme řídké těstíčko do kterého přidáme zbylou mouky a teprve vypracujeme těsto. Hotové poznáme snadno. Bude pěkně pružit a přestane se lepit k vařečce i míse. Dodáme suché, nebo spíše “gumové” pečivo a dobře vmícháme. Opět v teple necháme odpočívat a kynout přikryté utěrkou asi 30 minut.
>> Kynutí. Vytvarujeme si bochánek, nebo dva, chceme li knedlíky menší a opět přikyté necháme znovu kynout 20 minut. Teprve teď si vytvarujeme šišku a znovu 20 minut kynutí. Tomu se říká “dvakrát přepíchnuté těsto”.
Mám vyzkoušeno z výrobny knedlíků že i těsto bez vajec a pouze s vodou je takto nakynuté opravdu nádherné a kypré.
>> Vaření. Nakynuté knedlíky rychle vložíme do osolené vroucí vody. Měly by téměř ihned vyplavat. Částečně přikryté necháme 9-10 minut vařit a otočíme. Znovu 9-10 minut. Přoč ne 8, 9, 10 přesně? Je to o tuhosti těsta. Ne vždy je stejná což ovlivní kvalita mouky i velikost vajíčka. Takže čas si určíme sami. Pokus a omyl! V průměru a dohromady to u mne dělá 22 minut.
>> Hotovo? Uvařený knedlík vyjmeme z vody, několikrát píchneme špejlí, aby se odpařila voda a, přestože to nebývá už moc zvykem, pomažeme domácím sádlem. Ne olejem, už vůbec ne olivovým, nebo nedej bože margarínem. Tradičním českým sádlem. Klidně i mým zamilovaným kuřecím což platí i pro knedlík bramborový.
Asi půl hodiny odložený knedlík opět a stejně jako spoustu jiných produktů zabalím do fólie. Tentokrát jsem jej pro vás přeměřil. Takže: váží 880 gramů a měří 29×11 centimetrů. Pěkný macík. A rivnou se chlubím – takto a ne jinak si představuji tradiční houkový knedlík. Housek ne příliš (to si kompenzujte u karlovarského) a kyprý jako babiččina peřina.
Tokajský paprikáš a houskový knedlík s překvapením
Tak, a co tady bylo to překvapení, nebo slovy klasika tajná ingredience? Všimli jste si?
MDPM





