Tom Yum? Thajská chuť jíž není rovno…
A klidně v české kuchyni. Rozumí se samo sebou, že každý máme jiné chutě. Co se karí a podobných věcí (past) týče, já mám jasno. Ochutnal a při vaření vyzkoušel jsem kde co. Tom Yum však vyhrává na celé čáře. Je dokonalá jen tak rozpuštěná do vývaru, stejně jako ve vývaru který je připraven rovnou s ní. Maso v ní dušené má nádherně svěží chuť a jako marináda na pečené kuře je naprosto geniální. Praděpodobně znáte klasiku, kuře Tandoori. Porce masa marinované ve směsi jogurtu a stejnojmenné pasty. Mně to příliš neoslovilo, ovšem stejná, či jen podobná kombinace s Tom Yum? Dokonalost. A navíc, nedávno jsem objevil thajskou verzi pasty, která je zdaleka nejlepší, jakou jsem kdy ochutnal. Od firmy Cock Brand. Je tak fajnová, že jsem třetinu skleničky vypotřeboval během jediného dne.
Takže nějaké ty příklady s Tom Yum
>> Kuřecí stehna nakrojená, v Tom Yum marinovaná
Tak trošku změna oproti mým běžným postupům. Kuřecí stehna rozdělená na paličky a špalíky jsem naříznul kolem kosti a takto rozebrané pořádně zmastil pastou. Odklad do lednice na 24 hodin a pak domácí grilování. Přesněji řečeno pečení při velmi vysoké teplotě.
Maso jsem opekl na litinové pánvi kůží dolů a poté otočené šoupnul do trouby na 260°C / 10 minut. To úplně stačilo, aby maso bylo měkké, seshora trochu připálené a chutnalo jako z venkovního grilu.
>> Vepřová žebra kořeněná, solená a Tom Yum potíraná
Žebra z pečeně, tedy kotletky jsem dost osolil. Natřel směsí Tom Yum se sušeným česnekem a chilli olejem. Pod poklicí, rovnou v litinovém pekáči pak nechal odpočívat ve vypnuté troubě do večera. Tedy asi 8 hodin.
Poté jsem pod poklicí pekl při 260°C / 30 min, bez poklice 20 min, a opět pod poklicí ve vypnuté 10 minut nechal odpočívat. Opět rychlovka, lehce chycené maso s chutí grilu.
>> Tom Yum vývar
Tady jsou dvě možnosti. Ta horší pro pastu jako takovou, je přidání přímo do základu hned po přivedení k varu. Dlouhou přípravou získáme opravdu zajímavý, pikantní a tmavě zbarvený vývar. Ale ta původní chuť je pryč.
Druhá možnost je vlastně základní. Do vroucího vývaru přidáváme to, co do Tom Yum polévky patří, nebo jen tu pastu. Já teda jen ochucený kuřecí vývar miluju.
>> Prsíčka kuřecí v Tom Yum marinovaná
Samozřejmě můžeme je smažit, i připravit jako steak. Rychlovka, a tím pádem vynikne svěží chuť pasty. Já ale chtěl něco jiného. A inspirovali mne v jinak ne příliš zajímavém mini bistru Havana Grill v Praze, Vinohradech.
Ten nápad byl jasný. Marinované kousky kuřete zabalené do těsta na bramborové krokety. Jednoduchost sama.
>> Polévka s brambory, cibulí, koprem
Vychází ze vzpomínky na jednu rybí polévku a tu přidám někam dodatečně. Příprava je doslova nudná. Do vroucího vývaru přidáme pastu dle chuti. Mně to vychází na lžíci / litr. Dále pokrájené brambory a cibuli. Vaříme pomalu 10 minut a odstavené vychutíme koprem, nebo jinou bylinkou.
Maso můžeme přidat syrové hned na začátku. Viz prsíčko výše, nebo z vývaru. Krk na obrázku.
Tom Yum Cock Brand
Ať tak či onak, Tom Yum je něco opravdu výjimečného. Vychutíte tím vše možné od pomazánek, přes polévky až po maso na minutkovou i dlouhou přípravu. Vždy ale počítejte s jedním faktem. Dlouhou tepelnou úpravou ta svěží chuť se vytrácí. Není pak od věci výsledek ještě trochu vylepšit čerstvou pastou. Zkuste ji. Stojí za to.
MDMP
Dobrý den,
můžu se prosím zeptat, co je to za směs zeleniny u těch kuřecích prsíček? Vypadá to jako směs zeleniny v marinádě.
Díky předem
Pavel
Ano ano, omlouvám se, já to zapoměl dopsat. Je to klasická salsa. Tedy drobně pokrájená červená cibule, rajče, bílá paprika, salátová okurka. K tomu oliváč, sůl, pepř, citrónová šťáva, nebo dobrý ocet. Špetka cukru či kapka medu neuškodí. Rozhodně bazalka, koriandr, nebo alespoň petrželka. Navíc může být mango například…