Tradiční česká smaženka
Ve třetí třídě základní školy, někdy v průběhu listopadu, jsme se s rodiči a sestrami přestěhovali v rámci mého rodného města Havířova. Já začal docházet do nové školy a můj život opravdu hodně ovlivnily primárně dvě věci.
Zamiloval jsem se do spolužačky Hanky, která mi náklonnost projevovala pícháním špendlíku do zadku, a oblíbil jsem si navždy klasickou českou smaženku. Ty prodával školník v mini krámku přímo ve škole za 3,60 a já se z nich mohl zbláznit.
Zatímco Haničce jsem věrný dodnes a jednou provždy (což ona dobře ví), kupované smaženky nežeru. Páč stojí za prd! Tedy většinou. Dokud si je neudělám sám. A proč text o takové blbině? Protože nechápu.
Tradiční česká smaženka?
Já si je dělám sám. Velmi často. A s použitím fantazie. Takže dnes některé mé nejoblíbenější varianty. Ovšem nejříve ten důvod.
>> Jak už jsem napsal, mám to jídlo děsně rád už odmala. V průběhu těch let jsem ale například nepochopil, proč se do vajíčka přidává strouhanka. Zdůvodňuje se to všelijak. Podle mne jde o jednoduchou fintu, jak zajistit větší kompaktnost vajíčka, se kterým se pak lépe manipuluje při přípravě a přepravě. Nic víc a nic méně. Bohužel, často dík přílišnému množství je z vajíčka tuhá placka k ničemu. Takže fuj!
>> Další v pořadí je hořčice. Opravdu nerozumím důvodu, proč se maže na chléb i vajíčko. V tom množství a dík často pofidérní kvalitě ja pak výsledkem doslova strašlivě kyselé svinstvo. Bohužel, v poslední době výrobci tuto vlastnost ještě povýšili. Hořčici nemažou nikam a jen kydnou lžíci někam doprostřed na povrch. Opět fuj!
>> No a nakonec cibule. Když pominu špatně oloupané kusy krájené i s tvrdým středem od kořínků, pak to nejhorší je způsob krájení. Já chápu, že hromady cibule nikdo nebude krájet ručně. Bohužel, v drtivé většině jsou používány zastaralé stroje ve velkovýrobnách. To znamená hliník a kov s obsahem železa. Prostě, když to není kvalitní nerez, dochází při kontaktu s tím vším k zhořknutí a to zamená co? Poslední fuj!
Takže nekupovat, doma smažit!
1/ Vaječná smaženka se sýrem. Celý postup popíšu v komentářích k obrázkům. Tady jen ten sýr. Samozřejmě nepoužiji nějaký Eidam. To by bylo další fuj. Doporučuji něco aromatičtějšího. Čedar například. Já ale tentokrát Grana Padano. Obměnou budiž Gran Moravia. Toť 3x skvělá volba.
2/ Vaječná smaženka na másle. A to hned dvojitě. Mám děsně rád vajíčko usmažené na oříšku másla. Ta chuť je nenapodobitelná. Ale ještě lepší položené pak na krajíc máslem namazaný. Často nechám celou tuto přípravu jen tak ležet v kuchyni několik hodin. Vychladlé je to pak ještě lepší.
3/ Vaječná smaženka na toustu. Plátech bílého chleba opečený v tousteru lehce potřu stroužkem česneku, máznu vrstvičkou másla a na ještě horký položím sýr. Ideálně některý typ Ementálu. A na něj horké právě usmažené vajíčko. Celé se to po chvilce propojí a náramně chutná.
4/ A kam až číslování dosáhne. Popusťte uzdu fantazii a kombinujte. Není jen česká smaženka. Já přidávám fotky za poslední týden. Jak jsem to stíhal připravit. A ne prvoplánově pro tento článek. Jen podle momentální chuti. Páč takový dobrák, abych udělal desítky smaženek jen pro vás teda nejsem. To snad chápete 😛
Odkaz
Chlapci si, stejně jako jindy, hezky pohráli a popsali vám to tady. Mám je za to rád, nemusím se snažit udělat vlastní video. Jen opět nikomu nevysvětlili proč ta strouhanka.
Fakt
Vilém Vrabec, Velká kuchařka, Vaječné smaženky, recept číslo 860, 10g=1PL
To je moje poznámka. Ve velké kuchařce Viléma Vrabce najdete původní recept s deseti gramy strouhanky. Rovnou říkám, krom toho že ji tam nemám rád a neodkývám ani jemu, je těch 10 gramů množství přímo děsivé (jestli on ovšem neměl k dispozici vajíčka super veliká). Pokud máte strouhanku opravdu dobře vysušenou, je to lžíce pořádně vrchovatá. Jenže já chci na smažence vajíčko! A ne chleba s bílým chlebem.
Obrázky
Smaženka klasická, sýr do vajíčka…
Smaženka s máslem – maličko jiná než popis výše, ale má oblíbená. Kombinaci másla a hořčice mne naučila používat babička. Na chlebu, pod šunku nebo turistický salám a se solenou paprikou na povrch…
Smaženka – croissant. To je moje perla. Neznám lepší kombinaci pečiva, vajíčka, másla, sýra. Postačí 5-10 sekund v mikrovlnce potřený máslem a se sýrem ementál. Pak už jen vložit dobrůtky podle chuti či možností…
Citát
…a tak nějak, asi, slyší svět bůh. Milion zvuků stoupá k němu vzhůru a v jeho uchu se mísí v nekonečnou, pro nás nepředstavitelnou hudbu. Právě tohle by měla být naše práce, ne..??..
Moc se omlouvám za použití tohoto textu z Amadea na Vinohradech. Přesněji, z Vinohradského divadla. Jen mi to přišlo patřičné. Protože tak stejně je to o jídle. O filmu. O architektuře. O nás. O všem co máme rádi.
MDMP






nejen HIT mládí Vašeho …..
a propo !!! strouhankou se kupodivu vajíčkové těstíčko posléze jeví nadýchanějším .. ovšem NESMÍ !!! se to se strouhankou přehnat ….
Hmm, já od samého počátku svých kuchařských dnů tvrdím: kdo umí připravit klasickou omeletu, nadýchanou i bez strouhanky, nepotřebuje tu hutnou podporu…
No, a to se mi právě nezdá. Vejce je možná nadýchané, ale po usmažení spíše naopak. Kdo umí kvalitní omeletu, mám ji nadýchanou podle mne až až.
nebudu se s vámi přít, nota bene o 1/4 lžičky strouhanky 🙂
jj, kombinace chleba s máslem a na to vajíčko je úžasná,
A jak já to nenáviděl od mámy. Když mi balila svačinu na výlety. Chléb s máslem a plátečky vajíčka natvrdo. Trochu se stydím 😛