Tradiční přírodní vepřový řízek – rychlý, měký a šťavnatý
Koukám takhle v sobotu na Postřižiny a paní Maryška si po ránu k snídani opéká dva pořádné přírodní řízky. I jala mne chuť převeliká a já musel fofrem cestou z práce do obchodu, domů a šup dva kousky na pánev. A ať se to milovníkům zdravého životního stylu líbí nebo ne, s ohromnou chutí jsem se nacpal v půl deváté večer a hodinu na to pohodlně zalehnul do pelíšku. Mňam!
Krom paní Maryšky mne tak navnadil i fakt, že se čím dále tím více začíná prodávat kvalitní „stařené“ maso z vepříků přeštíků. To co je tady staronové, jsem v Anglii kupoval úplně běžně. Po přestěhování do Prahy jsem se po kotletě, pleci či krkovici s vrstvou sádla a kůží sháněl naprosto marně! Takže mne teď těší možnost opět koupit kvalitu. Bohužel ty ceny! Posuďte sami. Na krátké povídání s fotkami se podívejte tady, no a sem běžte nakoupit.
Přeštíky opravdu vřele doporučuji. Když jsem podobné maso koupil a upravil v zahraničí poprvé, byl jsem doslova na rozpacích a nevěděl co si myslet. Úplně jiné maso – barva, konzistence, vůně. Popravdě právě tu vůni (ne pro každého) jsem v řeznictví v Bradfordu miloval. Autentické prostředí tržnice s mnoha kiosky, kde maso odkrajovali z celých hovězích čtvrtí a vepřových půlek přímo před zákazníkem. Stačilo jen ukázat. A jen o několik metrů dále z něj pakistánský kuchař připravoval excelentní kebab.
Na porci potřebujeme
– 2-3ks řízky 2cm silné (krkovice, kotletka, plec…)
– 1čl olivový olej
– 1PL přepuštěné máslo „Ghí“
– Sůl, pepř, sušený česnek
Jen to málo. Jde nám přeci o maso a jeho chuť, ne hromadu koření.
>> Tentokrát jsem zvolil plec. Dva plátky z ořechu pěkně přes vlákno lehce zklepnu hranou nože, naseknu okraje a šlachy uprostřed a opět srovnám do původního tvaru. Posypu solí, čerstvě mletým pepřem a sušeným česnekem. Nechám 10 minut ležet.
>> Teď malá finta – použiji dvě pánve! Do trouby 10cm pod gril na 220°C dám rozehřát těžkou litinovou a na sporák si položím klasickou steakovou s mřížkou. Na tu, dost rozehřátou dám olej a máslo a položím řízky. Ty si ještě předtím obalím v hladké rýžové mouce. Udělá krásně křupavou krustičku a přitom není cítit pachuť jako u mouky pšeničné. Opeču jen dvě minuty z každé strany a šoupnu do trouby na suchou litinu společně s půlenou a osolenou paprikou, kousky cibule, kolečky solené cukety…
Peču 3 minuty z každé strany, nebo na mřížce bez obracení
>> Proč ty dvě pánve? Z nepřepáleného výpeku se nechá udělat výborná šťáva. Jen na něj naleju půl deci vína dle momentální možnosti a chuti. Přidám 1-1,5dl vývaru, nechám zredukovat prudkým varem, odstavím a přidám kousek studeného másla. Podle potřeby také sůl a pepř. To vše stihnu po otočení masa v troubě. Vážně fofr.
No a podávám. Tentokrát jen s čerstvým pečivem, hořčicí a feferonkovou pastou.
nebo…
Takto si představuji třísetgramový steak z vepřové krkovice, pominu li, že mu chybí sádlo s kůží.
Konečně normální recept na opravdový řízek- bez gril. koření,vegety , kečupu a dalších fujtajblů.