Hledat
Počasí
Počasí Praha 10 - Slunečno.cz
Nejnovější seriály
Hodnocení na SerialZone.cz
Řekli o jídle…

- "Objev nového jídla znamená pro člověka mnohdy více, než objev nové hvězdy"
Savarin

- "Gurmán, který myslí na kalorie, je jako prostitutka, která se dívá na hodinky"
James Beard

- "Největším nepřítelem českého kuchaře je jeho fantazie"
Zdeňek Pohlreich

Rubriky
Archiv
TOPlist
TOPlist
QR Code

QR Code

Anketa
Radar

Tradiční přírodní vepřový řízek – rychlý, měký a šťavnatý

řízek_postcard Koukám takhle v sobotu na Postřižiny a paní Maryška si po ránu k snídani opéká dva pořádné přírodní řízky. I jala mne chuť převeliká a já musel fofrem cestou z práce do obchodu, domů a šup dva kousky na pánev. A ať se to milovníkům zdravého životního stylu líbí nebo ne, s ohromnou chutí jsem se nacpal v půl deváté večer a hodinu na to pohodlně zalehnul do pelíšku. Mňam!

Krom paní Maryšky mne tak navnadil i fakt, že se čím dále tím více začíná prodávat kvalitní „stařené“ maso z vepříků přeštíků. To co je tady staronové, jsem v Anglii kupoval úplně běžně. Po přestěhování do Prahy jsem se po kotletě, pleci či krkovici s vrstvou sádla a kůží sháněl naprosto marně! Takže mne teď těší možnost opět koupit kvalitu. Bohužel ty ceny! Posuďte sami. Na krátké povídání s fotkami se podívejte tady, no a sem běžte nakoupit.

Přeštíky opravdu vřele doporučuji. Když jsem podobné maso koupil a upravil v zahraničí poprvé, byl jsem doslova na rozpacích a nevěděl co si myslet. Úplně jiné maso – barva, konzistence, vůně. Popravdě právě tu vůni (ne pro každého) jsem v řeznictví v Bradfordu miloval. Autentické prostředí tržnice s mnoha kiosky, kde maso odkrajovali z celých hovězích čtvrtí a vepřových půlek přímo před zákazníkem. Stačilo jen ukázat. A jen o několik metrů dále z něj pakistánský kuchař připravoval excelentní kebab.

Na porci potřebujeme

– 2-3ks řízky 2cm silné (krkovice, kotletka, plec…)

– 1čl olivový olej

– 1PL přepuštěné máslo „Ghí“

– Sůl, pepř, sušený česnek

 

Jen to málo. Jde nám přeci o maso a jeho chuť, ne hromadu koření.

>> Tentokrát jsem zvolil plec. Dva plátky z ořechu pěkně přes vlákno lehce zklepnu hranou nože, naseknu okraje a šlachy uprostřed a opět srovnám do původního tvaru. Posypu solí, čerstvě mletým pepřem a sušeným česnekem. Nechám 10 minut ležet.

>> Teď malá finta – použiji dvě pánve! Do trouby 10cm pod gril na 220°C dám rozehřát těžkou litinovou a na sporák si položím klasickou steakovou s mřížkou. Na tu, dost rozehřátou dám olej a máslo a položím řízky. Ty si ještě předtím obalím v hladké rýžové mouce. Udělá krásně křupavou krustičku a přitom není cítit pachuť jako u mouky pšeničné. Opeču jen dvě minuty z každé strany a šoupnu do trouby na suchou litinu společně s půlenou a osolenou paprikou, kousky cibule, kolečky solené cukety…

Peču 3 minuty z každé strany, nebo na mřížce bez obracení

>> Proč ty dvě pánve? Z nepřepáleného výpeku se nechá udělat výborná šťáva. Jen na něj naleju půl deci vína dle momentální možnosti a chuti. Přidám 1-1,5dl vývaru, nechám zredukovat prudkým varem, odstavím a přidám kousek studeného másla. Podle potřeby také sůl a pepř. To vše stihnu po otočení masa v troubě. Vážně fofr.

 

No a podávám. Tentokrát jen s čerstvým pečivem, hořčicí a feferonkovou pastou.

řízek_plec_zelenina

přírodní vepřový řízek01

nebo…

DSC_0008

 

Takto si představuji třísetgramový steak z vepřové krkovice, pominu li, že mu chybí sádlo s kůží.

krkovice s kostí

Sdílejte...

One Response to “Tradiční přírodní vepřový řízek – rychlý, měký a šťavnatý”

  • larry says:

    Konečně normální recept na opravdový řízek- bez gril. koření,vegety , kečupu a dalších fujtajblů.

Komentáře