Třetí chléb – pšeničnožitný
S vysokým podílem polohrubé pšeničné mouky. A spokojenost převeliká! Tedy ne že bych jej považoval za dokonalý. Každopádně 75 minut po vytažení z trouby a odpočinku na mřížce jsem se zakousnul do patky namazané nově objevenou zabíjačkovou paštikou z řeznictví Jakub Kubín a mladou cibulkou. Moje nadšení z chuti, křupavosti a celé té kombinace neznalo mezí a já si vzpomněl na tátu. Ten čerstvou chlebovou patku miloval. Já jako dítě ani ne a sestry se do ní taky nijak nehrnuly. Takže jsem dodnes rád, že na něj vždy zbyla. Protože podrobný byl minulý popis a také ten před ním, tentokrát jen v bodech.
Dnešní kombinace
preferment
– 20g kvásek
– 150g žitná mouka chlebová hladká
– 150ml voda
těsto
– 300g preferment
– 150g žitná mouka chlebová hladká
– 350g pšeničná mouka polohrubá
– 250ml voda /+1PL/
– 2čl sůl /12g/
– 1čl kmín
1/ Kvásek je připravený za 5 minut. Jako posledně. Opět jsem si pro jistotu pomohl moka lžičkou sušeného droždí. Pak 12 hodin kynutí v pokojové teplotě. Zdálo se mi to moc. Myslím že příště budu navazovat ve chvíli, kdy bude těsto ještě vzedmuté. V tomto případě bublalo, ale už klesalo.
2/ Odebral jsem dvě lžíce jako mladý kvásek do lednice. Hlavní těsto opět mícháme 20 minut hákem v robotu. Zdálo se mi vhodné přidat lžíci vody.
3/ Další časy s postupy jako posledně – 2 hodiny kynutí, přeložení, 1 hodina kynutí, utažení, 2 hodiny kynutí, štětec, naříznutí, voda z rozprašovače, 10 minut pod poklicí při 250°C, dále bez poklice 40 minut při 200°C.
S výsledkem jsem nadmíru spokojen. chléb je světlejší a opět má dost hustou strukturu. Nicméně opravdu chutný s dokonale křupavou kůrkou. A to i po 12. hodinách v utěrce. Potvrzeno kolegou v práci který dnes chválil a kamarádem který i s přítelkyní dělili se o předváděcí krajíc 😀
bochník do pece…
bochník z pece…
Třetí kváskový chleba – postřehy
– Při vyklopení těsta z utěrky na které kynulo mi jedna strana lehce klesla.
– Opět jsem jeden bok přilepil na stěnu žhavého litinového pekáče. Ono se těsto po těch desíti minutách pustí, nicméně jde to vidět.
– Spokojenost ale taková, že mám objednanou ošatku na příště. Protože pokračování bude 😀
ochutnáno hodinu a čtvrt po vytažení z trouby – patka, domácí balkán a uzený losos…
patka s parádní paštikou…
Přestože téměř třítýdenní odstup, dva články hned po sobě. Chtěl jsem si nejdříve utřídit všechny postřehy, informace pro vás a nabídnout možnosti. Mezitím jsem zkoušel rohlíky a ty dodám později. V tuto chvíli jsem s pomocí shůry (Maškrtnica a PečemPecen) a něco málo zkušenostmi schopen upéci opravdu chutný kváskový chleba i dodat nějaké informace.
Pozor
Nezapoměňte na kváskovou mapu. Já si určitě řeknu o kvalitní kvásek na srovnání s tím mým Maškrtnici, nebo pekárně Lomnice. Oba totiž dodají na jiřáku v Praze, kam chodím na farmářské trhy.
Dodatek
Tvrdil jsem vám někdy že nesnáším práci s těstem? Tak to jsem lhal! Chlebové těsto, je-li správně připravené, je mazlivé jako kotě. Vláčné a sametově hebké. Tak že jej nechcete dát z ruky. A voní…
Zamyšlení
Umím si připravit domácí máslo a čerstvý sýr. Také chléb. Vypěstovat pažitku za oknem je brnkačka. Co to znamená? Jsem soběstačný přátelé. Protože zvládám základ. Ještě snad naučit se dojit krávu… 😛
MDMP





