Hledat
Počasí
Počasí Praha 10 - Slunečno.cz
Nejnovější seriály
Hodnocení na SerialZone.cz
Řekli o jídle…

- "Objev nového jídla znamená pro člověka mnohdy více, než objev nové hvězdy"
Savarin

- "Gurmán, který myslí na kalorie, je jako prostitutka, která se dívá na hodinky"
James Beard

- "Největším nepřítelem českého kuchaře je jeho fantazie"
Zdeňek Pohlreich

Rubriky
Archivy
TOPlist
TOPlist
QR Code

QR Code

Anketa
Radar

Třetí chléb – pšeničnožitný

04_bochník nakrojenýS vysokým podílem polohrubé pšeničné mouky. A spokojenost převeliká! Tedy ne že bych jej považoval za dokonalý. Každopádně 75 minut po vytažení z trouby a odpočinku na mřížce jsem se zakousnul do patky namazané nově objevenou zabíjačkovou paštikou z řeznictví Jakub Kubín a mladou cibulkou. Moje nadšení z chuti, křupavosti a celé té kombinace neznalo mezí a já si vzpomněl na tátu. Ten čerstvou chlebovou patku miloval. Já jako dítě ani ne a sestry se do ní taky nijak nehrnuly. Takže jsem dodnes rád, že na něj vždy zbyla. Protože podrobný byl minulý popis a také ten před ním, tentokrát jen v bodech.

 

Dnešní kombinace

preferment

– 20g kvásek
– 150g žitná mouka chlebová hladká
– 150ml voda

 

těsto

– 300g preferment
– 150g žitná mouka chlebová hladká
– 350g pšeničná mouka polohrubá
– 250ml voda /+1PL/
– 2čl sůl /12g/
– 1čl kmín

 

1/ Kvásek je připravený za 5 minut. Jako posledně. Opět jsem si pro jistotu pomohl moka lžičkou sušeného droždí. Pak 12 hodin kynutí v pokojové teplotě. Zdálo se mi to moc. Myslím že příště budu navazovat ve chvíli, kdy bude těsto ještě vzedmuté. V tomto případě bublalo, ale už klesalo.

2/ Odebral jsem dvě lžíce jako mladý kvásek do lednice. Hlavní těsto opět mícháme 20 minut hákem v robotu. Zdálo se mi vhodné přidat lžíci vody.

3/ Další časy s postupy jako posledně – 2 hodiny kynutí, přeložení, 1 hodina kynutí, utažení, 2 hodiny kynutí, štětec, naříznutí, voda z rozprašovače, 10 minut pod poklicí při 250°C, dále bez poklice 40 minut při 200°C.

 

S výsledkem jsem nadmíru spokojen. chléb je světlejší a opět má dost hustou strukturu. Nicméně opravdu chutný s dokonale křupavou kůrkou. A to i po 12. hodinách v utěrce. Potvrzeno kolegou v práci který dnes chválil a kamarádem který i s přítelkyní dělili se o předváděcí krajíc 😀

 

bochník do pece…

01_bochník do pece

 

bochník z pece…

03_bochník z pece

 

Třetí kváskový chleba – postřehy

– Při vyklopení těsta z utěrky na které kynulo mi jedna strana lehce klesla.

– Opět jsem jeden bok přilepil na stěnu žhavého litinového pekáče. Ono se těsto po těch desíti minutách pustí, nicméně jde to vidět.

– Spokojenost ale taková, že mám objednanou ošatku na příště. Protože pokračování bude 😀

 

ochutnáno hodinu a čtvrt po vytažení z trouby – patka, domácí balkán a uzený losos…

05_patka,balkán,losos

 

patka s parádní paštikou…

06_patka,paštika

 

Přestože téměř třítýdenní odstup, dva články hned po sobě. Chtěl jsem si nejdříve utřídit všechny postřehy, informace pro vás a nabídnout možnosti. Mezitím jsem zkoušel rohlíky a ty dodám později. V tuto chvíli jsem s pomocí shůry (Maškrtnica a PečemPecen) a něco málo zkušenostmi schopen upéci opravdu chutný kváskový chleba i dodat nějaké informace.

Pozor

Nezapoměňte na kváskovou mapu. Já si určitě řeknu o kvalitní kvásek na srovnání s tím mým Maškrtnici, nebo pekárně Lomnice. Oba totiž dodají na jiřáku v Praze, kam chodím na farmářské trhy.

Dodatek

Tvrdil jsem vám někdy že nesnáším práci s těstem? Tak to jsem lhal! Chlebové těsto, je-li správně připravené, je mazlivé jako kotě. Vláčné a sametově hebké. Tak že jej nechcete dát z ruky. A voní…

Zamyšlení

Umím si připravit domácí máslo a čerstvý sýr. Také chléb. Vypěstovat pažitku za oknem je brnkačka. Co to znamená? Jsem soběstačný přátelé. Protože zvládám základ. Ještě snad naučit se dojit krávu… 😛

 

MDMP

Sdílejte...
Shrnutí
recipe image
Název
Třetí chléb – žitnopšeničný
Datum vystavení
Hodnocení
51star1star1star1star1star Based on 1 Review(s)

Komentáře