Třiatřicátý chléb – jak se peče s vrtulníkem?
Máte pocit že si z vás dělám legraci? Jo? No tak čtěte a koukněte na fotky. Původně to měly být jen poznámky. To abych si zapamatoval jak jsem připravil konkrétně tento. Protože totiž nedělám stále stejný chléb jako někteří (a znám takové konečně už osobně), ale neustále experimentuji. Nepopíši vám zde sice vše dopodrobna (myslím, že už netřeba), ale ty poznámky si prostě dělám. Tentokrát jsem si prostě dovolil tu pitomost a bylo jasno. Třiatřicátý chléb je ve znamení létání s vrtulníkem, nebo přesněji, kvadrokoptérou. Aby bylo úplně jasno, jedná se samo sebou o model. Vydařený a zábavný. Moc a moc a ještě více…
Třiatřicátý chléb
– 200g rozkvas, neboli preferment
– 500g mouka, 200+300
– 300ml voda
– 1čl sůl
– 1čl kmín
– 1čl česnek
Těsto
Tentokrát jsem využil svůj volný čas a nechal dlouho odpočívat. Relativně. Obecně vzato a co se času týče je chleba pořádná pakárna. Páč ať plánujete jak chcete, každou možnou chvíli vám do toho něco vleze a chcete li svůj čas využít naplno, je výsledkem často pořádná polízanice. Ale co. Když už, tak pořádně. Například s využitím teplot nočních, stále ještě jarních.
Postup
1/ Mouka do mísy robota, spustit na 2. stupěn rychlosti s hákem a k tomu přilejeme kvásek rozmíchaný ve vodě. Mícháme asi 5 minut.
2/ Po hodině odpočinku za opětovného míchání na stejné rychlosti přidáme sůl, drcený kmín a sušený česnek. Dalších 5 minut a ještě hodina odpočinku.
3/ Nakonec vše promícháme ještě jednou 5 minut už jen na stupni číslo 1. Odložíme do mísy poprášené olejem, prohněteme rukou či stěrkou až do podoby bochánku a odložíme do chladu.
Může to být lednice, stejně jako balkón. Tedy ten na noc. U mne zvítězil a při teplotě asi 14°C odpočívalo těsto nějakých 6 hodin. A krásně nakynulo. Ne příliš, ne málo.
4/ Opět těsto přeložíme, respektive prohněteme. Postup je na vás. Já tu lepidlovitost nedávám, takže stále jen stěrkou. Jednou a hodina odpočinku.
5/ Podruhé a další hodina. Potřetí a další hodina. Pak už na vál, mouka a ruční hnětení. Tady použiju jistoistě dalších 50 gramů mouky.
6/ Do ošatky. Dobře vysypané a už pod velikou mísou jen čekám na ideální vykynutí. Po dvou hodinách jsem měl pocit, že toho je dost.
Mouky. Tentokrát jsem použil svou oblíbenou jemnou celozrnnou žitnou chlebovou na kvásek. Na těsto pak 200 gramů pšeničné tmavé chlebové a 300 gramů kvalitní pšeničné bílé babiččina volba.
7/ Trouba rozpálená 45 minut na 250°C, kámen z Orionu již dříve zmíněný, těsto na silikon Electrolux, naříznuto a do pece společně se třemi deckami vody na plech. 15 minut.
8/ Málem průser. Tak nějak jsem si těch patnáct minut chtěl vyplnit jakousi činností. No tak jsem nastartoval kvadrokoptéru a lítal si po pokoji. Když tu, náhle…
9/ Prozření! Já blbec! Normálně a velmi jednoduše jsem na ten chleba zapoměl. Takže fofrem do kuchyně a. A OK. Ufff. Ještě mi zbývala minuta času.
No co vám budu vykládat. Chleba za dalších 30 minut hotový, lítačka zábavná (nový koníček) a spokojenost vůkol jednoznačná. Páč dobrej chleba je dobrej chleba. Opět pro mne, pro spolubydlu a do hospody kamarádovi k dršťkové kterou byrzy připomenu s několika podstatnými radami.
Ufff a obrázky
>> Třeba těsto do ošatky…
>> A těsto po 120. minutách…
>> Pecen z trouby…
>> A hotovo. S vrtulníkem…
>> A nakrojeno. S vrtulníkem…
>> K sežrání. Vrtulník se nežere. Ten lítá. A parádně :O
Jo parádně 😀 Mám druhý. Po testovacím a takříkajíc k naučení základů jsem myslel, že další nebude. Prostě relativně levná hračka na měsíc. Jenže! Ono je to návykové. A jak snadno! Takže druhý, stále velikost k použití doma a nadšení. Kamera sice na hovno, ovšem manévrovací schopnosti vzbuzují úžas. Alespoň u mne. Takže frčím a blbnu a zapomínám na chleba 😀
Pečte, vařte, lítejte. Klidně i neklidně jako já. Váš MDMP






Rada sleduji Vase recepty a bavi mne i komentare.. Pisete, jak rikala moje babi „jak mu zobak narost“-
Mam rada lidi se smyslem pro humor.. piste a varte dal 🙂
Tak nějak to i myslím. Moc děkuju za pochvalu. Mám z ní velkou radost 🙂