Hledat
Počasí
Počasí Praha 10 - Slunečno.cz
Nejnovější seriály
Hodnocení na SerialZone.cz
Řekli o jídle…

- "Objev nového jídla znamená pro člověka mnohdy více, než objev nové hvězdy"
Savarin

- "Gurmán, který myslí na kalorie, je jako prostitutka, která se dívá na hodinky"
James Beard

- "Největším nepřítelem českého kuchaře je jeho fantazie"
Zdeňek Pohlreich

Rubriky
Archivy
TOPlist
TOPlist
QR Code

QR Code

Anketa
Radar

Třináctý chléb – pšeničnožitný podmáslový s česnekem

04-pěkně vypečený chlébTentokráte s poměrně dlouhou odmlkou a první letošní. Poslední příprava 29.12.2014. Kvásek jsem odložil do lednice a ponechal osudu. Opět vytažen a oživen 27.1.2015. Tvářil se poněkud chladně a kdyby mohl mluvit, asi by to nebylo hezké. Pozor, nebyl cítit kysele a octově, či snad dokonce alkoholem! Každopádně do večera rozkvašen v poměru 1:1:1 – kvásek:voda:mouka. Druhý večer už tradičně jak popsáno níže a výsledkem je chleba skvělé chuti, nepříliš vysoký což vždy obrečím, ale naprosto skvělý. Takže asi takto – při minimální pozornosti kvásku věnované…

Chléb tak jak se mi daří jej nepravidelně připravit a teď už pravidelně po čtyřech krajících v sáčku šouplý do mrazáku je natolik parádní a odlišný od hrůz z obchodu, že nemám ani jen malinko důvod stěžovat si na nějakou tu výšku. Pro mne už takříkajíc nafurt.

 

Mimochodem, to co jsem v posledních týdnech mohl ochutnat aniž bych nakupoval (spolubydla a jeho náhodné) mě přivádělo k šílenství a pláči. Člověk si opravdu snadno zvykne na kvalitu.

 

Třináctý chléb – pšeničnožitný podmáslový s česnekem

 

Kvásek

– 50g kvásek
– 150g žitná mouka celozrnná
– 150ml voda

 

Těsto

– 300g kvásek
– 500g pšeničná mouka chlebová + 1PL
– 300ml podmáslí
– 2čl sůl
– 1čl kmín
– 1čl sušený česnek
– 1/3ks čerstvé droždí

 

Časy

>> Kvásek – 12 hodin vpokojové teplotě

>> Těsto – 20 minut první míchání, 30 minut odpočinek, 5 minut druhé míchání, přeložení, olej a 60 minut kynutí.

>> Bochník – několikanásobné přeložení a utažení, ošatka 75 minut (10 jsem mohl přidat)

>> Pečení – trouba s plechy 40 minut rozehřívání na 230°C, pecen na fólii na horní plech, na dolní 250 mililitrů vody a 15 minut pečení. Poté sníženo na 200°C a 35 minut dopečení.

>> Chléb – po vytažení poprášený slanou vodou a to opravdu bohatě, 2 hodiny na mřížce a poté do utěrky. Večer jsem tuto ještě lehce zakryl sáčkem a ráno ideální, křupavý a přesto měkký, lehce nakrojitelný…

 

Spokojenost

Tím asi končím s popisy protože jsou už navyklé a opakované. Pokud tedy nepůjdu do něčeho nového, jako jsou například zrníčka či smažená cibulka, netřeba se opakovat.

 

Fotoromán na přeskáčku

 

kvásek z lednice…

01-kvásek z lednice

 

těsto v ošatce…

01-těsto v ošatce

 

kvásek a celozrnná žitná mouka…

02-plus celozrnná žitná

 

pořádně vykynutý bochník…

03-vykynutý bochník

 

ke kvásku a mouce nutno přidat vodu…

03-plus voda

 

pěkně vypečený chléb…

05-pěkně vypečený chléb

 

kvásek s moukou a vodou nutno dobře promíchat…

04-promíchat

 

a chléb si nakrojit…

07-nakrojený bochník

 

kvásek jsme použili, nový bochník zakrojili a napříště nuto opět odložit Živáčka do lednice k odpočinku…

05-nový kvásek

 

já už nakrájený chléb zásadně balím po čtyřech krajících a do mrazáku…

08-nakrájený bochník

 

první kousek jsem si tentokráte dal pěkně postaru, tedy tak jak nám to doma chystala máma, s máslem a hermelínem…

09-první krajíc s máslem a hermelínem

 

no a ten druhý, vlastně patku takto – domácí chléb, domácí šunka, domácí vejce, domácí feferonky v nálevu, co chcete více..??..

10-patka,domácí chléb,šunka,vejce,feferonka

 

Budiž věčná chvála slepici za snesené vejce do jehož teplého žloutku možno vnořit čerstvý křupavý chléb a…

jaká lahoda 😀

Tak dobrou chuť a zase příště. Váš MDMP

 

Sdílejte...
Shrnutí
recipe image
Název
Třináctý chléb – pšeničnožitný podmáslový s česnekem
Datum vystavení
Hodnocení
51star1star1star1star1star Based on 2 Review(s)

4 Responses to “Třináctý chléb – pšeničnožitný podmáslový s česnekem”

  • Hannah12 says:

    Náčelníku,
    nedráždi mě! Já se snad na to kváskové pečení dám, nebo co. Dostala jsem kvásek od švagrové, vrazila ho do lednice a zvesela na něj zapomněla. Asi po 2 měsících si říkám, ty vole, kvásek! No, nevoněl teda, takže putoval do výlevky.
    Ale, kurňa, požádám o kvásek nový a pokud na něj zas nezapomenu, prisámbačku, že tentokrát upeču. Challenge jak cyp 🙂 🙂

    • Moje Dobroty says:

      Tož co ti na to říct Hani. Tradiční ukázka stylu odhodlávám se i několik let a pak, po vyzkoušení nechci jinak. Uvidíš sama. A když si systém přizpůsobíš sobě samé, zjistíš překrásnou možnost, totiž že i ten chleba se nechá pěkně usnadnit a ve výsledku přesto jíš něco, co nezná už léta letoucí nikdo ve tvém okolí…

  • Lucinka says:

    Ahoj podle fotek to vypadá fakt úžasně. Nedávno jsme dělali domácí rohlíky a tak nás nadchlo domácí pečení, že chceme zkusit vypěstovat i svůj vlastní kvásek a podobný chlebík upéct :).

Komentáře