Třináctý chléb – pšeničnožitný podmáslový s česnekem
Tentokráte s poměrně dlouhou odmlkou a první letošní. Poslední příprava 29.12.2014. Kvásek jsem odložil do lednice a ponechal osudu. Opět vytažen a oživen 27.1.2015. Tvářil se poněkud chladně a kdyby mohl mluvit, asi by to nebylo hezké. Pozor, nebyl cítit kysele a octově, či snad dokonce alkoholem! Každopádně do večera rozkvašen v poměru 1:1:1 – kvásek:voda:mouka. Druhý večer už tradičně jak popsáno níže a výsledkem je chleba skvělé chuti, nepříliš vysoký což vždy obrečím, ale naprosto skvělý. Takže asi takto – při minimální pozornosti kvásku věnované…
Chléb tak jak se mi daří jej nepravidelně připravit a teď už pravidelně po čtyřech krajících v sáčku šouplý do mrazáku je natolik parádní a odlišný od hrůz z obchodu, že nemám ani jen malinko důvod stěžovat si na nějakou tu výšku. Pro mne už takříkajíc nafurt.
Mimochodem, to co jsem v posledních týdnech mohl ochutnat aniž bych nakupoval (spolubydla a jeho náhodné) mě přivádělo k šílenství a pláči. Člověk si opravdu snadno zvykne na kvalitu.
Třináctý chléb – pšeničnožitný podmáslový s česnekem
Kvásek
– 50g kvásek
– 150g žitná mouka celozrnná
– 150ml voda
Těsto
– 300g kvásek
– 500g pšeničná mouka chlebová + 1PL
– 300ml podmáslí
– 2čl sůl
– 1čl kmín
– 1čl sušený česnek
– 1/3ks čerstvé droždí
Časy
>> Kvásek – 12 hodin vpokojové teplotě
>> Těsto – 20 minut první míchání, 30 minut odpočinek, 5 minut druhé míchání, přeložení, olej a 60 minut kynutí.
>> Bochník – několikanásobné přeložení a utažení, ošatka 75 minut (10 jsem mohl přidat)
>> Pečení – trouba s plechy 40 minut rozehřívání na 230°C, pecen na fólii na horní plech, na dolní 250 mililitrů vody a 15 minut pečení. Poté sníženo na 200°C a 35 minut dopečení.
>> Chléb – po vytažení poprášený slanou vodou a to opravdu bohatě, 2 hodiny na mřížce a poté do utěrky. Večer jsem tuto ještě lehce zakryl sáčkem a ráno ideální, křupavý a přesto měkký, lehce nakrojitelný…
Spokojenost
Tím asi končím s popisy protože jsou už navyklé a opakované. Pokud tedy nepůjdu do něčeho nového, jako jsou například zrníčka či smažená cibulka, netřeba se opakovat.
Fotoromán na přeskáčku
kvásek z lednice…
těsto v ošatce…
kvásek a celozrnná žitná mouka…
pořádně vykynutý bochník…
ke kvásku a mouce nutno přidat vodu…
pěkně vypečený chléb…
kvásek s moukou a vodou nutno dobře promíchat…
a chléb si nakrojit…
kvásek jsme použili, nový bochník zakrojili a napříště nuto opět odložit Živáčka do lednice k odpočinku…
já už nakrájený chléb zásadně balím po čtyřech krajících a do mrazáku…
první kousek jsem si tentokráte dal pěkně postaru, tedy tak jak nám to doma chystala máma, s máslem a hermelínem…
no a ten druhý, vlastně patku takto – domácí chléb, domácí šunka, domácí vejce, domácí feferonky v nálevu, co chcete více..??..
Budiž věčná chvála slepici za snesené vejce do jehož teplého žloutku možno vnořit čerstvý křupavý chléb a…
jaká lahoda 😀
Tak dobrou chuť a zase příště. Váš MDMP






Náčelníku,
nedráždi mě! Já se snad na to kváskové pečení dám, nebo co. Dostala jsem kvásek od švagrové, vrazila ho do lednice a zvesela na něj zapomněla. Asi po 2 měsících si říkám, ty vole, kvásek! No, nevoněl teda, takže putoval do výlevky.
Ale, kurňa, požádám o kvásek nový a pokud na něj zas nezapomenu, prisámbačku, že tentokrát upeču. Challenge jak cyp 🙂 🙂
Tož co ti na to říct Hani. Tradiční ukázka stylu odhodlávám se i několik let a pak, po vyzkoušení nechci jinak. Uvidíš sama. A když si systém přizpůsobíš sobě samé, zjistíš překrásnou možnost, totiž že i ten chleba se nechá pěkně usnadnit a ve výsledku přesto jíš něco, co nezná už léta letoucí nikdo ve tvém okolí…
Ahoj podle fotek to vypadá fakt úžasně. Nedávno jsme dělali domácí rohlíky a tak nás nadchlo domácí pečení, že chceme zkusit vypěstovat i svůj vlastní kvásek a podobný chlebík upéct :).
Domácí chleba je ohromně uspokojující záležitost. Pokud vás baví rohlíky, chléb si teprve užijete. jen doporučím projít si hlavně facebook tady: https://www.facebook.com/groups/386548024763970/ a stránky maškrtnice tady: http://www.maskrtnica.cz/. Aspoň pro začátek. I když napoprvé není od věci vyzkoušet to rovnou například podle tohoto tady. Člověk z té přemíry informací není tak vystresovaný.