Hledat
Počasí
Počasí Praha 10 - Slunečno.cz
Nejnovější seriály
Hodnocení na SerialZone.cz
Řekli o jídle…

- "Objev nového jídla znamená pro člověka mnohdy více, než objev nové hvězdy"
Savarin

- "Gurmán, který myslí na kalorie, je jako prostitutka, která se dívá na hodinky"
James Beard

- "Největším nepřítelem českého kuchaře je jeho fantazie"
Zdeňek Pohlreich

Rubriky
Archivy
TOPlist
TOPlist
QR Code

QR Code

Anketa
Radar

Tuňáková majonéza

02-tuňákové toustíkyTohleto mne zasáhlo jako blesk z čistého nebe. Ale no tak. Poněkud nabubřelá věta. Takže, náhodná úvaha, vzpomínka na velmi starou sci-fi knihu a jednoduchá pravda. Že totiž věci nemusí být nutně složité. Je to tak. Češi se neskutečně vyžívají v pomazánkách na jednohubky a chlebíčky. Proč ne? Ty pomazánky jsou ale často zbytečně složité. Z mnoha surovin. To snad nutně netřeba. No a někdy jsou to doslova sbírky hnusu. Sloní žrádlo. Znáte to? O šílených kombinacích v pixlách na regálech supermarketů škoda mluvit. Chcete li nejhořší příklad v tomto sortimentu, nahlédněte sem. K tomu ani nemám slov.

  

Tuňáková majonéza a podobné lahůdky

Zajímá li vás to, tak ta kniha se jmenuje Zápas s nebem od J.M.Trosky. Ve třetí části je zmínka o humrové majonéze. Ano, tento pro mne v dětství základ veškerých sci-fi už tehdy, v asi dvanácti letech, nejen inspiroval mé čtenářské choutky na mnoho dalších let, ale zaujaly mne jakékoliv zmínky o jídle. Takže vzpomínka a rychlá akce.

 

Kvalita je nutná

Co se majonézy týče, není to o nějaké náročnosti na přípravu. Já opět v obrázcích zopakuji tu jednoduchost. Důležité je hlavně ochucení. A to tedy tady a předem.

 

– 3dl olej
– 1ks vejce
– 1ks žloutek
– 1PL hořčice dijonská
– 1PL ocet dle chuti
– 1čl citrónová šťáva
– sůl a pepř

 

>> Co se hořčice týče, přes dijonskou u mne vlak nejede. Ocet už je věcí momentální chuti. Kand jablečný, nebo 7-bylinný je moje volba v podstatě vždy. No a solí s pepřem úplně nešetřím. Ne cukr!

>> Opět opakuji, u mne příprava výhradně tyčovým mixérem. Alespoň hodinu předem (použiji li něco z lednice) si do nádobky naleju olej a přidám vše ostatní. Nechám to odpočívat, temperovat.

>> Pak vložím tyčák a na první stupeň, nejvyšší otáčky mixuji u dna asi 5-8 sekund. Poté pomalu zvedám a v součtu projedu nahoru a dolů 2-3 krát. Hotovo, víčko, lednička.

 

Co s tím

Takto připravená majonéza v daném množství je tuhá tak, že ji vlastně vykrajujete lžicí. To je skvělý základ na ty nejjednodušší kombinace pomazánek. Nese ideální škálu chutí, kterou například konzerva tuňáka jen podtrhne. Co té se týče, nechci vám vyloženě podsouvat značku. Pro tuto přípravu či jen na chleba s máslem však vřele doporučuji konzervu z Albertu. Tu úplně nejlevnější ah basic za třiadvacet kaček. Pokud chcete vyšší kvalitu, pak Lidl nixe. Ta ale vyložená výhra není.

 

Možné kombinace

Tuňáka jsem zmínil a poměr je v podstatě jednoduchý. Masa bez nálevu přidáme tolik, aby výsledek nezůstal tekutý. Necháme 20 minut odpočívat a máme hotovo. Další možné kombinace jejichž základy jsou máslo, nebo majonéza jsou níže. Vždy jde o to, aby výsledek byl ze dvou surovin, plus dochucení. To maso nakonec? Nic jednoduššího, než velmi měkké trhané hovězí posekané najemno. Kombinace je to skvělá a stejně jako k tuňákovi ideálně doplněná cibulí a vajíčkem vařeným natvrdo.

 

– máslo + žloutky natvrdo
– máslo + ančovičky
– máslo + hořčice
– máslo + rybičky
– máslo + paštika

– majonéza + tuňák
– majonéza + sýr
– majonéza + maso

 

Takže včil už obrázky

Vše v jednom a teperování – ono se to nějak poskládá a těch fotek bych musel udělat více. Aby bylo vidět každé fluidum v dané kombinaci…

01-olej a suroviny

 

Ať tak, či tak – ve výsledku je to parádní majonéza, kterou jen tak snadno z pixle nedostanete. Tuhá, chutná a po odležení v lednici skvělá. Suma sumárum, v tomto množství za cirka 25 kaček…

03-majonéza

 

Máslo – klasická pomazánka z rybiček, šprotů v oleji, či slaném nálevu…

01-příprava

 

Chleby s rybičkovou pmazánkou…

02-chléb s pomazánkou

 

A zpět k původnímu – toustík s tuňákovou majonézou v té nejjednodušší podobě. Můžete vymýšlet a kombinovat jak chcete. Tohleto je parádní základ s chutí natolik přesvědčující, že netřeba kombinovat…

01-tuňákové toustíky

 

Já to celé vzal dost fofrem. Ale když připomenu vajíčko vařené natvrdo jako doplněk, pak musím doplnit i ještě lepší kombinaci. Žloutek z toho vařeného vejce strouhaný na povrch připraveného toustíku. K tomu ančovička, okurčička a dobré čtení. Kuchařky od pana Viléma Vrabce. A jsme zpátky v základu…

 

Tak si to opět přeberte. Váš MDMP

 

Sdílejte...
Shrnutí
recipe image
Název
Tuňáková majonéza
Datum vystavení
Hodnocení
51star1star1star1star1star Based on 3 Review(s)

Komentáře