Hledat
Počasí
Počasí Praha 10 - Slunečno.cz
Nejnovější seriály
Hodnocení na SerialZone.cz
Řekli o jídle…

- "Objev nového jídla znamená pro člověka mnohdy více, než objev nové hvězdy"
Savarin

- "Gurmán, který myslí na kalorie, je jako prostitutka, která se dívá na hodinky"
James Beard

- "Největším nepřítelem českého kuchaře je jeho fantazie"
Zdeňek Pohlreich

Rubriky
Archivy
TOPlist
TOPlist
QR Code

QR Code

Anketa
Radar

Tuňáková pomazánka

Tuňáková pomazánka,chléb01 Když jsem nedávno vyjel z Prahy na Moravu k rodince, byl jsem mimo jiné hodně překvapen velkou konzervou tuňáka. Sestra tu pixlu přede mne postavila a prohlásila "že s tím mám něco dělat". No koukal jsem na na ty dvě jako pako. Kilo? Tuňák má tu pitomou vlastnost, že jakmile ho otevřete, začne okamžitě měnit svou barvu a chuť…prostě oxiduje. Jeden den v otevřené plechvce z něj udělá hnusnou směs připomínající rybí tuk. Nezbylo než rozdělit jej na tři díly. Jeden na okamžité využití a další dva do sklenic s olejem na povrchu vrátit do lednice. No a z první části jsem si bez velké fantazie dovolil…

…takzvanou rybičkovou pomazánku mám hrozně rád už odmala. Většinou mi bylo úplně jedno, kde si ji dám či dostanu. Hlavně když je. "Mázlá" na krajíc čerstvého chleba, nebo jen "vytřená" z krabičky někde v bufáči rohlíkem…hlavně že je.

 

Samozřejmě jsem si časem vytvořil jisté priority. Napřílad:

– Že klasická a akurátní je připravená z uzených šprotů v konzervě. Ideálně v oleji.
– Že právě ty šproty dík lenosti často jsou použity i s kostičkami. Přesněji s páteřemi a to je nechutné.
– Že šproty bez nálevu, koupené pouze na váhu a dobře vyuzené jsou mnohem lepší (tady je toho čištění a obírání ještě více).
– Že téměř každá uzená ryba (krom velmi tučných – máslová) je na tuto pomazánku vlastně ideální.
– Že ne každá kombinace je chutná pro mne (tuňák z konzervy vs. tvaroh).
– Že nejlepší pomazánka je z kvalitního konzervovaného tuňáka a másla.

 

 

Z čeho tedy

1/2ks máslo /125g/
1ks plechovka tuňák /185g/
2ks vejce
1ks cibule menší
1ks okurka nakládačka
1čl hořčicě Dijonská
sůl a pepř

 

 

>> K měkému máslu přidáme tuňáka z konzervy i s částí oleje. Výše píšu jednu plechovku – to jsou asi 2 lžíce i s olejem. Ale tři jsou lepší. Na velejemno nakrájenou cibulku dle výběru – šalotka i jarní, ale klasická je taky dobrá. Solíme pepříme. Vsypeme nastrouhanou okurku dle chuti – tedy tak hrubou, jak si kdo přeje. Také hořčici a případné bylinky – pažitku, čerstvou majoránku, nebo petrželku, případně místo ní posekané lístky řapíku. Vše vyšleháme v jemnou fáš, do které už jen lehce vmícháme kostičky vajíček natvrdo uvařených.

>> Je až neskutečné množství obměn. Já občas volím tu, kdy do fáše zašlehám žloutky z natvrdo vařených vajec a vmíchám už jen bílky na kostičky.

Tuňáková pomazánka02

 

Proč ne tvaroh? Já mám tvarohové pomazánky moc rád, ale právě s tím už tak dost nakyslým konzervovaným tuňákem mi to prostě nechutná.

 

Tuňák NIXE

hodnocení a popis

Nixe Tuna Steaks in oil NEJLEVNĚJŠÍ
Řezy z tuňáka ve slunečnicovém oleji
zakoupeno v Lidlu
cena: 16,90 Kč
hmotnost netto: 185 g
hmotnost pevného podílu: 140 g
Složení: tuňák 75 %, olivový olej, jedlá sůl
Země původu: Ekvádor
Vyrobeno pro: Lidl Stiftung & Co. KG.
Hodnocení odborníků: nejsilnější slaná chuť, nejlepší textura

Tuňák NIXE01

 

Tuňák NIXE02

Sdílejte...

2 Responses to “Tuňáková pomazánka”

  • Hannah12 says:

    Pavle,
    teď mi řekni, čím to je, že máme podobné chutě? Ezli tym, že zme oby dva šlonzaci?
    Rybičkovou pomazánku miluju od děcka. Můj muž ji připravuje velmi sofistikovaně, velmi dlouho a je velmi dobrá. Ale rybičková pomazánka mojí mámy…to je prostě něco. Jsem schopná sežrat celum štryclu čerstvého chleba s maminum pomazankum. 🙂
    Normálně rybičky v oleji moc nemusím, ještě tak toho tuňáka nebo (ehmmm) „krámovky“, ale jakmile je z toho pomazánka, tak to teda, panečku, jo.
    A máš recht, nejlepší je to ze šprotů (tuňáka) a másla. Tvarohové pomazánky mám ráda (v naší rodině je jím jen já), ale do téhle pomazánky mi tvaroh taky nesedne. Stejně tak do klasické česnekové pomazánky musím mít tatarku (domácí) a nesnesu tam jogurt nebo tvaroh (dokonce i můj žlučník říká ne).
    Musím se přiznat, že každé ráno netrpělivě otvírám Tvé stránky a těším se, co si ukuchtil. Inspirace pro mě jako hrom. 🙂
    Čusek a hezký víkend přeju
    Hana

    • Moje Dobroty says:

      Tuž ja nevim, ale nebude to jen tim šlonskim.
      Spíše asi tím, že jsme oba měli možnost na této klasice vyrůstat. Laděnka kamarádka už mi dnes psala a včil aj povida, že je taka fajna, že požrala 3 husky a je nafukla jak balon patrak. A je pražanda jak poleno. Prostě fajny ročnik.
      Jinač souhlas, tvaroh jen do jisté míry a nikdy do česnekové. Jak tak přemyšlam, mohl bych ju tu popsat tež.
      Děkuju za poklonu, to mne těši jak cyp. Musim pisat, dokud fantazja aj kuchyna stihaju.
      Eště mne napada: mame stejne chutě, bo Ty sis tu moju tutaj vybrala 😀
      Fajna volba…

Komentáře