Tvarohové pomazánky
“Tvaroh je mléčný výrobek smetanové chuti, tužší konzistence a obvykle bílé barvy. Vzniká srážením mléčné bílkoviny kaseinu. Označují se tak všechny nezralé sýry připravované z odstředěného kravského nebo kozího mléka. Jedná se o velmi hodnotnou potravinu, která ve vhodných úpravách a ve spojení s ostatními vhodnými surovinami dává zdravé, syté a vysoce výživné jídlo.
Nejvyšším nutričním přínosem tvarohu je vysoký obsah plnohodnotných bílkovin, které obsahují vyváženou směs všech aminokyselin. Dále obsahuje vysoké množství vitamínů a minerálů. Jsou to především vápník, fosfor, draslík, hořčík a také vitamíny rozpustné v tucích, tedy A, D, E a K. Čím tučnější tvaroh je, tím obsahuje vyšší množství vitamínů. Obsah vápníku a dalších minerálních látek je ve všech typech tvarohu stejný.”
U nás je běžně v prodeji v baleních po cca 250 g v těchto úpravách:
– Tvaroh měkký
– Tvaroh měkký nízkotučný
– Tvaroh polotučný
– Tvaroh tučný
– Tvaroh tvrdý na strouhání
Typické nutriční složení tvarohů (100g):
Odtučněný tvaroh: 290 kj, 3,5 g sacharidů, 0,6 g tuku.
Polotučný tvaroh: 468 kJ, 4,1 g sacharidů, 4,5 g tuku.
Tučný tvaroh: 38%: 630 kJ, 3,9 g sacharidů, 10,7 g tuku.
Tvaroh se může srážet 2 způsoby:
1. srážení kyselinou mléčnou vzniká kyselá sýřenina a z té se vyrábí tvrdý tvaroh na strouhání.
2. srážení pomocí enzymů a mikroorganismů vzniká sladká sýřenina.
O tom že tvaroh patří mezi potraviny zdraví velmi prospěšné netřeba zbytečně polemizovat. Je to fakt známý i malým dětem. Nedávno mne kolega překvapil domácí pomazánkou z tvarohu s koprem a já ji hned vyzkoušel podle svého.
2x bylinková pomazánka
– 1ks kostka tvarohu tučného /250g/
– 1/2ks kostka másla /125g/
– Sůl a pepř
– Pažitka a kopr čerstvé
Máslo vyšlehám do pěny, osolím a opepřím. Přidám tvaroh a opět vyšlehám. Do poloviny přidám najemno nasekanou pažitku a do druhé kopr. V lednici nechám chvíli odležet. Nic jednoduššího a přitom právě ta koprová je excelentní a to stejně tak na housce, jako tmavém celozrnném chlebu, nebo křupavém toastíku.
2x sladký krém
– 1ks kostka tvarohu tučného /250g/
– 1PL smetany nebo mléka
– 1ks žloutek
– 1ks vanilkový cukr + 1PL cukru
– 3PL medu, nebo marmelády
Tvaroh vyšlehám se žloutkem a mlékem. Do poloviny přidám cukry a do druhé med nebo marmeládu. Opět snadné a rychlé.
Samožřejmě fantazii se meze nekladou a kombinovat lze prakticky cokoliv.
2x další pomazánka
– 1ks kostka tvarohu tučného /250g/
– 1/2ks kostka másla /125g/
– Sůl a pepř
– Kopr
– Kečup, mletá paprika, chilli omáčka, Medvědí česnek
Protože pomazánka s koprem byla přímo úžasná, připravil jsem si ji ještě jednou. A do druhé poloviny tvarohu s máslem jsem přidal po lžíci kečupu a papriky, několik kapek chilli omáčky a jemně usekaný Medvědí česnek. Další dobrůtka je na světě.
Medvědí česnek (Allium ursinum)
Tam co jsem vyrůstal jsme měli kousek od domu nevelký lužní lesík, louky a říčku. Divokého česneku tam rostly mraky a nikoho to nezajímalo. Dnes si ho lidi kupují na trhu za nemalé peníze a žasnou, jaká že to je úžasnost. Trochu pozdě, ale přece.
Inspirace:
Tvaroh je výhodný nejen pro redukční dietu
Tvaroh je zdravý a dietní. Nebojte se ho v kuchyni používat častěji