Unavený gulášek tak nějak se vším…
… co přišlo pod ruku. Unavený gulášek proto, že jsem musel, byl unavený a myslel na vše jiné, jen ne vaření. Netušil jsem, jak může zmáhat smích. Ten co prý léčí 😀
No ano. Byl jsem včera s Míšou opět v divadle. Jako vždy jsem večer před odchodem z domova přemýšlel jak se z toho vyvléci, páč prostě jsem pecivál. A jako vždy byl rád, že jsem šel. No, rád, já byl naprosto nadšen. Chlap na zabití v divadle Palace s Filipem Blažkem a Mirkem Vladykou v hlavních rolích je komedie nejen opravdu humorná. Je to doslova masakr bránice. Nepamatuju, že bych viděl tolik lidí řvát smíchy a skoro padat ze sedaček.
Maso jsem koupil omylem. Je to tak. Na balíčku za fajnovou cenu popiska s vepřovou krkovicí bez kosti. Doma po rozbalení poměrně ošklivá vepřová plec. Ach jo! A co s tím? Nic jednoduššího mne nenapadlo a v mrazáku nebylo místo. v Podstatě jsem se toho chtěl zbavit. Nakonec ale slušný výsledek a tři mlaskající lidé.
Unavený gulášek
Postup a bez gramáží
>> Tuk – měl bych začít základem, jenže to maso opravdu jako celek nestálo za nic. Takže jsem nejříve okrájel pořádnou hromádku sádlíčka a vyškvařil. Vyplatilo se. V jídle nebudou hnusné kousky a do základu bylo fajnové sádlo kterého jsem ještě polovinu musel odebrat. A škvarky.
okrájené sádlo na pánev…
pomalu vyškvařit, rychle by byly hořké…
škvarky, takto ale fajnová svačinka…
>> Základ – no konečně. Takže na zbylém sádle orestujeme do zlatava asi 100 gramů cibule drobně krájené, na ní pak maso, 300 gramů, kousky asi 2×2 centimetry. Pěkně dosucha. Přidáme půl plechovky rajčat, lžičku papriky, špetku kmínu, sůl a pepř. Abych nezapoměl, nejdříve ale přímo na maso a promíchat posekaný stroužek česneku. Vše zalijeme horkou vodou, nebo vývarem. Volba.
opékané maso s restovanou cibulí…
vychucení postupně – česnek, sůl, pepř, kmín, paprička, paprika, rajčata, promíchat, chvíli dusit ve vlastní šťávě (decka vína neuškodí), zalít vodou nebo vývarem, horkým…
>> Průběh – vše necháme v pánvi pod poklicí na mírném plameni asi 60 minut dusit. Přidáme 50 gramů překrojeného kysaného zelí, jen tak pro chuť, ne aby to byl segedín. Dalších 10 minut pod poklicí a vsypeme lžíci rýže. Tak jak je a bez proplachování. A opět 10 minut pod poklicí. Nakonec jen vylepšíme něčím zeleným. Já měl po ruce pórek a řapík. Ještě 5 minut přikryté a odstavit. Samozřejmě průběžně dle potřeby podléváme, ale ne tolik, aby šťávy bylo mnoho.
dušená směs, plus zelí a deset minut…
přidáme rýži a dalších 10 minut…
na posledních 5 minut pórek a řapík…
hotovo, servis, chleba…
>> Nic zvláštního – a přesto. Kde vám dají k obědu tak jednoduchou a přitom vymazlenou dobrotu za pár peněz? většinou jsou ty směsk méně bohaté obsahem a přechucené nesmysly. Takto přitom jde o skvělou přírodní záležitost…
dobré chutnání a domácím podmáslovým kváskovým chlebem to vyšvihněte do výšin…
Krásný víkend lidičkové, MDMP
PS: Jen tak, pro připomenutí sobě a ukázku vám. Včera v divadle bylo až takto krásně: Betka Stanková…





