Hledat
Počasí
Počasí Praha 10 - Slunečno.cz
Nejnovější seriály
Hodnocení na SerialZone.cz
Řekli o jídle…

- "Objev nového jídla znamená pro člověka mnohdy více, než objev nové hvězdy"
Savarin

- "Gurmán, který myslí na kalorie, je jako prostitutka, která se dívá na hodinky"
James Beard

- "Největším nepřítelem českého kuchaře je jeho fantazie"
Zdeňek Pohlreich

Rubriky
Archivy
TOPlist
TOPlist
QR Code

QR Code

Anketa
Radar

Unavený gulášek tak nějak se vším…

12-gulášek a domácí podmáslový… co přišlo pod ruku. Unavený gulášek proto, že jsem musel, byl unavený a myslel na vše jiné, jen ne vaření. Netušil jsem, jak může zmáhat smích. Ten co prý léčí 😀

No ano. Byl jsem včera s Míšou opět v divadle. Jako vždy jsem večer před odchodem z domova přemýšlel jak se z toho vyvléci, páč prostě jsem pecivál. A jako vždy byl rád, že jsem šel. No, rád, já byl naprosto nadšen. Chlap na zabití v divadle Palace s Filipem Blažkem a Mirkem Vladykou v hlavních rolích je komedie nejen opravdu humorná. Je to doslova masakr bránice. Nepamatuju, že bych viděl tolik lidí řvát smíchy a skoro padat ze sedaček.

  

Maso jsem koupil omylem. Je to tak. Na balíčku za fajnovou cenu popiska s vepřovou krkovicí bez kosti. Doma po rozbalení poměrně ošklivá vepřová plec. Ach jo! A co s tím? Nic jednoduššího mne nenapadlo a v mrazáku nebylo místo. v Podstatě jsem se toho chtěl zbavit. Nakonec ale slušný výsledek a tři mlaskající lidé.

 

Unavený gulášek

 

Postup a bez gramáží

>> Tuk – měl bych začít základem, jenže to maso opravdu jako celek nestálo za nic. Takže jsem nejříve okrájel pořádnou hromádku sádlíčka a vyškvařil. Vyplatilo se. V jídle nebudou hnusné kousky a do základu bylo fajnové sádlo kterého jsem ještě polovinu musel odebrat. A škvarky.

 

okrájené sádlo na pánev…

01-škvarečky

 

pomalu vyškvařit, rychle by byly hořké…

02-škvarečky

 

škvarky, takto ale fajnová svačinka…

04-škvarečky

 

>> Základ – no konečně. Takže na zbylém sádle orestujeme do zlatava asi 100 gramů cibule drobně krájené, na ní pak maso, 300 gramů, kousky asi 2×2 centimetry. Pěkně dosucha. Přidáme půl plechovky rajčat, lžičku papriky, špetku kmínu, sůl a pepř. Abych nezapoměl, nejdříve ale přímo na maso a promíchat posekaný stroužek česneku. Vše zalijeme horkou vodou, nebo vývarem. Volba.

 

opékané maso s restovanou cibulí…

05-maso na cibuli

 

vychucení postupně – česnek, sůl, pepř, kmín, paprička, paprika, rajčata, promíchat, chvíli dusit ve vlastní šťávě (decka vína neuškodí), zalít vodou nebo vývarem, horkým…

06-plus koření a rajčata

 

>> Průběh – vše necháme v pánvi pod poklicí na mírném plameni asi 60 minut dusit. Přidáme 50 gramů překrojeného kysaného zelí, jen tak pro chuť, ne aby to byl segedín. Dalších 10 minut pod poklicí a vsypeme lžíci rýže. Tak jak je a bez proplachování. A opět 10 minut pod poklicí. Nakonec jen vylepšíme něčím zeleným. Já měl po ruce pórek a řapík. Ještě 5 minut přikryté a odstavit. Samozřejmě průběžně dle potřeby podléváme, ale ne tolik, aby šťávy bylo mnoho.

 

dušená směs, plus zelí a deset minut…

07-základ,zalít,60 min plus zelí

 

přidáme rýži a dalších 10 minut…

08-70 min plus rýže

 

na posledních 5 minut pórek a řapík…

09-10 min plus pórek a řapík

 

hotovo, servis, chleba…

10-5 min a hotovo

 

>> Nic zvláštního – a přesto. Kde vám dají k obědu tak jednoduchou a přitom vymazlenou dobrotu za pár peněz? většinou jsou ty směsk méně bohaté obsahem a přechucené nesmysly. Takto přitom jde o skvělou přírodní záležitost…

 

dobré chutnání a domácím podmáslovým kváskovým chlebem to vyšvihněte do výšin…

11-gulášek a domácí podmáslový

 

Krásný víkend lidičkové, MDMP

 

PS: Jen tak, pro připomenutí sobě a ukázku vám. Včera v divadle bylo až takto krásně: Betka Stanková…

 

12-Alžběta Stanková a PM

Sdílejte...
Shrnutí
recipe image
Název
Unavený gulášek tak nějak se vším
Datum vystavení
Hodnocení
51star1star1star1star1star Based on 3 Review(s)

Komentáře