Utopenci
Ten název mne vždycky drtí. Jedno z jídel, která každopádně dostanou všechny cizince (podobně jako ovarové koleno) do slušného šoku. Představa Japonce, který namísto sushi okusuje českého kyselého buřta mne opravdu rozesmívá. Každopádně utopenci jsou česká klasika.
Receptů, zaručeně „nejlepších“ je neskutečná spousta. Já tedy přidám ten svůj.
A taky jeden z mnoha.
Tentokrát bez počtu porcí:
– 1kg kvalitních špekáčků (určitě ne z hypermarketu)
– 2-3ks velké cibule
– 1/2kg kysaného zelí
– Feferoky dle chuti
Nálev:
– 300ml octa
– 600ml vody
– 5ks kuliček nového koření
– 15ks kuliček černého pepře
– 1čl hořčičných semínek
– 3ks listu
– 1ks chilli paprička
– 1čl soli a cukru stejně tolik
Nálev si svaříme. Tedy přivedeme k varu a necháme zchladnout. Když má asi 40°C zalijeme připravené
Buřty
Upřímně, s těmi se moc nepárám. Nějaké nakrajování a plnění nehrozí. Oloupu a překrojím napůl podélně. Malá finta: loupání jde lépe, když je přelejeme teplou vodou. Já to řeším jednoduše. Prostě vysypu celou dávku do dřezu a pustím na ně vodu. Omyju a zárověň loupu.
Pak už jen skládám do lahve vrstvy. Nejdříve zelí přímo ze sáčku či kelímku (podle toho kde nakupuji), cibuli na půlkolečka a buřtíky. Prolévám nálevem tak, aby bylo ve vrstvách i koření. Horní vrstvu musí tvořit zelí a cibule.
Po 48. Hodinách v lednici jsou akorát. Tedy úplně k sežrání. Po pěti dnech mi vždy dojdou. Stane li se ale, že jsou i déle, krásně jde poznat kvalitu špekáčku. Ten sráč z Tesco a spol se totiž stane rozpadavým odporným blátem.
Za korekci textu opět děkuji Laděnce, která je mou můzou. Tedy…nejsem si už tak jist. Jelikož jí chutná téměř vše co uvařím, podežřívám ji z „kecálismu“ podporujícího mou lásku k vaření.
24.7.2014 – a když jeden z mnoha, tak dnes utopenci v nálevu od paní Gity
A to je na kyselé nálevy jednoznačná přebornice.
– 1/2l voda
– 125ml ocet
– 1PL cukr
– 1/2PL sůl
– 1ks bobkový list
– 2ks nové koření
– 5ks celý pepř
– 1PL sušená zelenina
Vše krom sušené zeleniny svaříme 8 minut. Tu pak přidáme až do lahve. Také kolečka cibule, papričku a kyselou okurku. Kousek křenu neuškodí.
29.5.2015 – další verze, změna v chuti dík přidané omáčce z leča
V podstatě stejné jako ty původní, ale navíc rajčatová šťáva s příchutí paprik z leča v konzervě. A ne domácího. Skvělé totiž mají v Lidlu…
MDMP






Recept můžu jenom doporučit!!! Opravdu výborný. Skoro si až troufám říct, že jsem lepší utopence nejedla 🙂 Dokonce i kuchař, kterej naložil za svůj život stovky utopenců si je moc pochvaloval a dokonce si řekl o recept, což myslím mluví za vše… 🙂
No toto? To teda koukám a zírám. Já na ně už skoro zapomněl. A nedělal je nejméně rok. A fčil du do nich. Děkuji 😀
Tie Tvoje utopence (s kyslou kapustou) su naozaj perfektne. Poznam viacero receptov na utopence, ale tento je zatial naj.
A aspon uz viem, ze nas masiar ma naozaj kvalitne spekacky. Nejako som na posledne dva nalozene kusky zabudol a zostali v chladnicke skoro 2 tyzdne…Som sa bal, co z nich bude, ale boli perfektne 🙂
Zdá se že opravdu chutnají a jsem moc rád. Sám je připravuji poměrně sporadicky, páč po jednom se mi nechce a jíst to týden opravdu nemusím. Každopádně mívám v poslední době fakt parádní zelí, které k nim bude opravdu skvěle pasovat.
Takže dík za podporu a jedem dál 😀
Ahoj,
recept vypadá velmi lákavě. Budu muset zkusit. Mohu doporučit také tento recept https://erecepty.eu/nejlepsi-domaci-utopenci/ podle kterého děláme doma utopence už několik let. Je to také recept po dědovi, který nám je dělal tradičně už od mala. Jsou výborné, necháváme uležet minimálně 12 dní. Pak jsou teprve správně odležené a mají super chuť