Hledat
Počasí
Počasí Praha 10 - Slunečno.cz
Nejnovější seriály
Hodnocení na SerialZone.cz
Řekli o jídle…

- "Objev nového jídla znamená pro člověka mnohdy více, než objev nové hvězdy"
Savarin

- "Gurmán, který myslí na kalorie, je jako prostitutka, která se dívá na hodinky"
James Beard

- "Největším nepřítelem českého kuchaře je jeho fantazie"
Zdeňek Pohlreich

Rubriky
Archiv
TOPlist
TOPlist
QR Code

QR Code

Anketa
Radar

Utopenci

DSC_0028 Ten název mne vždycky drtí. Jedno z jídel, která každopádně dostanou všechny cizince (podobně jako ovarové koleno) do slušného šoku. Představa Japonce, který namísto sushi okusuje českého kyselého buřta mne opravdu rozesmívá. Každopádně utopenci jsou česká klasika.

Receptů, zaručeně „nejlepších“ je neskutečná spousta. Já tedy přidám ten svůj.

A taky jeden z mnoha.

  

Tentokrát bez počtu porcí:

– 1kg kvalitních špekáčků (určitě ne z hypermarketu)
– 2-3ks velké cibule
– 1/2kg kysaného zelí
– Feferoky dle chuti

 

Nálev:

– 300ml octa
– 600ml vody
– 5ks kuliček nového koření
– 15ks kuliček černého pepře
– 1čl hořčičných semínek
– 3ks listu
– 1ks chilli paprička
– 1čl soli a cukru stejně tolik

 

Nálev si svaříme. Tedy přivedeme k varu a necháme zchladnout. Když má asi 40°C zalijeme připravené

 

Buřty

Upřímně, s těmi se moc nepárám. Nějaké nakrajování a plnění nehrozí. Oloupu a překrojím napůl podélně. Malá finta: loupání jde lépe, když je přelejeme teplou vodou. Já to řeším jednoduše. Prostě vysypu celou dávku do dřezu a pustím na ně vodu. Omyju a zárověň loupu.

Pak už jen skládám do lahve vrstvy. Nejdříve zelí přímo ze sáčku či kelímku (podle toho kde nakupuji), cibuli na půlkolečka a buřtíky. Prolévám nálevem tak, aby bylo ve vrstvách i koření. Horní vrstvu musí tvořit zelí a cibule.

Po 48. Hodinách v lednici jsou akorát. Tedy úplně k sežrání. Po pěti dnech mi vždy dojdou. Stane li se ale, že jsou i déle, krásně jde poznat kvalitu špekáčku. Ten sráč z Tesco a spol se totiž stane rozpadavým odporným blátem.

Utopenci

utopenci v lahvi

Za korekci textu opět děkuji Laděnce, která je mou můzou. Tedy…nejsem si už tak jist. Jelikož jí chutná téměř vše co uvařím, podežřívám ji z „kecálismu“ podporujícího mou lásku k vaření.

 

24.7.2014 – a když jeden z mnoha, tak dnes utopenci v nálevu od paní Gity

A to je na kyselé nálevy jednoznačná přebornice.

– 1/2l voda
– 125ml ocet
– 1PL cukr
– 1/2PL sůl
– 1ks bobkový list
– 2ks nové koření
– 5ks celý pepř
– 1PL sušená zelenina

 

Vše krom sušené zeleniny svaříme 8 minut. Tu pak přidáme až do lahve. Také kolečka cibule, papričku a kyselou okurku. Kousek křenu neuškodí.

utopenci_24072014

 

29.5.2015 – další verze, změna v chuti dík přidané omáčce z leča

 

V podstatě stejné jako ty původní, ale navíc rajčatová šťáva s příchutí paprik z leča v konzervě. A ne domácího. Skvělé totiž mají v Lidlu…

01-naloženo

 

02-servis

 

 

MDMP

 

Sdílejte...
Shrnutí
recipe image
Název
Utopenci
Datum vystavení
Hodnocení
3.51star1star1star1stargray Based on 3 Review(s)

5 komentářů to “Utopenci”

  • Jitule says:

    Recept můžu jenom doporučit!!! Opravdu výborný. Skoro si až troufám říct, že jsem lepší utopence nejedla 🙂 Dokonce i kuchař, kterej naložil za svůj život stovky utopenců si je moc pochvaloval a dokonce si řekl o recept, což myslím mluví za vše… 🙂

  • Alex says:

    Tie Tvoje utopence (s kyslou kapustou) su naozaj perfektne. Poznam viacero receptov na utopence, ale tento je zatial naj.
    A aspon uz viem, ze nas masiar ma naozaj kvalitne spekacky. Nejako som na posledne dva nalozene kusky zabudol a zostali v chladnicke skoro 2 tyzdne…Som sa bal, co z nich bude, ale boli perfektne 🙂

    • Moje Dobroty says:

      Zdá se že opravdu chutnají a jsem moc rád. Sám je připravuji poměrně sporadicky, páč po jednom se mi nechce a jíst to týden opravdu nemusím. Každopádně mívám v poslední době fakt parádní zelí, které k nim bude opravdu skvěle pasovat.

      Takže dík za podporu a jedem dál 😀

  • Michaela Jalovská says:

    Ahoj,

    recept vypadá velmi lákavě. Budu muset zkusit. Mohu doporučit také tento recept https://erecepty.eu/nejlepsi-domaci-utopenci/ podle kterého děláme doma utopence už několik let. Je to také recept po dědovi, který nám je dělal tradičně už od mala. Jsou výborné, necháváme uležet minimálně 12 dní. Pak jsou teprve správně odležené a mají super chuť

Komentáře