Uzená krkovice pečená i smažená s bramborovou kaší
Uzená masa jsou v této zemi fenoménem řekl bych. neznám krom vegetariánů nikoho, kdo by je neměl rád. Uzená krkovice naprosto univerzální. Dostatečně libová pro každého a proto krom ostatních receptů vhodná i na smažení v trojobalu. No a protože já smažené rád, děsně rád, nezbývá, než si ji připravit. Mimochodem lepší smažené uzené je už jedině jazyk. Hovězí i vepřový. To je prostě dokonalá staročeská delikatesa.
Příprava uzeného
>> Ať už koupíte cokoli a kdekoli není tak jednoznačná, jak by se mohlo zdát. Ty smutné hrůzy z marketů jsou uzené málo a je zapotřebí jim pomoci. Například uvařením v silném vývaru se spoustou dochucovadel – s česnekem, pepřem, křenem, cibulí. Ještě větší sílu dodá dušení v troubě na hromadě cibule a česneku s kouskem másla a jen trochou vývaru. Kvalitní uzené z komína je na tom lépe. Jen si jej předvaříme ve vodě. Opět dochucené. Ten vývar je pak na polévky z luštěnin či zelňačku naprosto úžasný a jedinečný.
Vzpomínám jak jsem udil poprvé sám. Od těch časů jsem na tomto způsobu úpravy masa doslova závislý. Je to nádherný relax při kombinaci kuchařiny, práce s ohněm a dřevem, no a v čase předvánočním také spojený s popíjením letošní slivovičky. K obědu si v tento den dám vždy kus uzeného točeňáku s čočkou a okurčičkou. Bez výhrad! Slivovice mne vždy porazí, večer smrdím jako čuně a ráno je mně špatně. Ale taky šťastně 🙂
Pozor! K udírně nepouštějte všeználky a pitomce. To je konečná…
Správně předvařené a vychlazené maso si můžeme upravit například takto
Upečené
>> Do pekáče navrstvíme cibuli na půlkolečka, posekaný česnek a kmín. Poklademe plátky masa a dle potřeby dosolíme a opepříme. Při 200C pečeme 20-30 minut pod poklicí s kouskem sádla nebo másla.
Usmažené
>> Ještě horké maso nakrájíme plátky a ty ochutíme česnekem. necháme zchladnout a klasicky obalíme v trojobalu. Usmažíme v horkém oleji.
K tomu všemu je ideální
Bramborová kaše
Těch možností a postupů. Ach ouvej.
>> Nepřeháním to. Brambory na kousky pokrájené a osolené zaleju vroucí vodou z konvice a uvařím s větvičkou libečku, řapíku či petrželky. Tu po scezení vyhodím a přidám kus másla. Rozmačkám na na kaši a metličkou zobrazenou dole vyšlehám s horkým mlékem. Nebudu popisovat více. To si musí každý přispůsobit své chuti. Snad jen pro vylepšení mohu doporučit lžíci dýňového pyré (v másle nebo sádle rozdušená dýně rozmixovaná na kašičku), každopádně pažitku, nebo smaženou cibuli. Já ovšem mám nejraději kaši s hromadou pažitky jak může potvrdit kolegyně Pája, která ji ochutnala nesčetněkrát.
Včera jsem se vrátila z dovolené v Beskydech a jak tak koukám, Tys nelenil a vařil o stošest. 🙂
Máš pravdu, že uzené maso je český fenomén a domácí uzení je krásný rituál. A k uzení rozhodně patří slivovica a druhý den kocovina a blažený pocit v břuchu. 🙂
Řízky z uzeného jsou delikátní záležitost. Velmi často k nim dělávám bramborovo celerovou kaši (celer povařím v mléce) a je to dokonalost sama.
Bramborovo celerovou jo? To vypadá fajn…