Uzená polévka s restovanými bramborami
Uzená polévka, tedy vývar z uzeného masa s něčím je, zdá se, poněkud opomíjená. Přitom právě milovník polévek s výraznou chutí si na ní nutně musí ohromně pochutnat. S několika málo správnými doplňky jako vložkou je prostě vynikající. Pravda, o nějakém zdravém stravování se mluvit nedá. Uzené, silně solené samo o sobě není nic moc organismu prospěšného. Vývar z něj, vepřový, tučný a přesolený…jenže je to děsně dobrý.
Na 1,5 litru potřebujeme
1,2l vývar z uzeného
200g brambory
200g maso
4PL kroupy uvařené
1ks stroužek česneku
1ks vejce
sůl, pepř, kmín, majoránka
>> Vývar si přivedeme k varu. Brambory pokrájené na kousky orestujeme na oleji, ale stačí i jen sebrat tuk z vývaru. Přidáme kousek posekaného česneku a vsypeme do hrnce s polévkou.
>> Po pěti minutách vlijeme a rozmícháme vajíčko, přidáme pokrájené maso a za dvě minuty odstavíme. Dochutíme špetkou kmínu, pepře, majoránkou, pažitkou nebo mladou cibulkou a utřeným česnekem.
Na talíři určitě dozdobíme čerstvou majoránkou. Nejlepší sousta jsou totiž právě ta s ní.
Já osobně bych tam brambory nervala, kroupy mi v uzeném vývaru bohatě stačí. Ale věřím, že to na chuti nic nemění, takže pokud bys mi polévku naservíroval, nad bramborami ani nemuknu. :-)Protože patří k mým oblíbeným. Jo, a tu majoránku ti závidím, protože já už ji nemám. Pejsková se rozhodla, že jí překáží a odstranila ji. 🙂
Roomanko,
já bych řekla, že brambory v uzené polívce jsou taková slezská specialita. (možná Pavel potvrdí má slova) Moje babička je tam dávala, máma je tam dává a já taky a k tomu ještě na másle restovanou kořenovku.
A víš co? Majoránka se dá, aspoň u nás v Opavě, zakoupit v každém marketu či na trhu.
Náš pan Kocour zdraví Tvoji Pejskovou a vzkazuje, že tymián je fajn bylinka na ožírání, obzvlášť ten citrónový. 🙂
nějak jste zapomněli v receptu na kroupy které jsou součástí surovin,
.
Aha, no jo. Tak ale tady jsou jen součástí servisu. Tedy rovnou do talíře. I když chvíli prohřáté v polévce jsou určitě lepší.