Hledat
Počasí
Počasí Praha 10 - Slunečno.cz
Nejnovější seriály
Hodnocení na SerialZone.cz
Řekli o jídle…

- "Objev nového jídla znamená pro člověka mnohdy více, než objev nové hvězdy"
Savarin

- "Gurmán, který myslí na kalorie, je jako prostitutka, která se dívá na hodinky"
James Beard

- "Největším nepřítelem českého kuchaře je jeho fantazie"
Zdeňek Pohlreich

Rubriky
Archivy
TOPlist
TOPlist
QR Code

QR Code

Anketa
Radar

Uzené ryby z Ruska a Květáková polévka s uzeným lososem

lososí bříška RU Jak už jsem někde poznamenal >>nákupy<< mám opravdu moc rád uzené ryby. Ale opravdu uzené a kvalitní. Ne ty blátivé hnusy z marketu zabalené do igelitu. Typickým příkladem je běžně prodávaná uzená makrela. FUJ! Naopak skvělá je porce právě z udírny vytaženého kapra například někde na rybářském srazu. Svačinka s chutí a vůní přírody, rybníka, klidu…

V posledních měsících jsem si zvykl nakupovat uzené ryby u ruských prodejců. Jedním z nejlepších je stánek na bleším trhu na Kolbence v Praze. Ten pán tam má opravdu velikou nabídku, bohužel taky veliké ceny. Nově jsem teď objevil malou prodejnu ruských specialit na Žižkově u tramvajové zastávky Biskupcova nazvanou „Gurman“. Milá, právě teď těhotná paní Vám nabídne opravdu široký výběr všeho po čem srdce i jazýček zatouží a konkrétně ryby má mnohem levnější. Má milovaná “lososová bříška“ tam stojí 180,- Kč/Kg. Oproti 250-350 jinde je to skvělá cena.

 

Co s tím

Tyto ryby z ruska jsou opravdu brutálně nasolené a uzené pomalu studeným kouřem. Výsledkem je velmi výrazná chuť a fakt, že se vlastně nedají jíst – jsou tuhé a slané. Je třeba je doupravit, pokud je chci jíst jen tak, jako chuťovku!

 

– Ještě důležité upozornění. V nabídce jsou i ryby sušené. Tradičně a postaru. Pro náš jazýček je to úprava silně nepřijatelná. Největší překážkou je opravdu výrazná pachuť žluklého tuku. Pro mne tedy hrozná! Pokrm pro odvážné a silné povahy.

 

 

Uzená lososová bříška, nebo chipsy a popcorn? U mne jasná volba!

1/ Proč ta bříška a ne rovnou kus masa? Jednoduché. Filet s kůží nestojí méně než 500,- Kč/Kg. Bříška 180. Mimochodem ta kůže – buďte za ni rádi. Kůže a tuk pod ní jsou nositelem chuti a drží v sobě spoustu zdraví prospěšných látek. Lososa bez kůže by udil jedině idiot.

2/ Ten tuk. Jak už jsem výše napsal, maso je tuhé a tuk pod ní nic moc na chuť. Proto velmi jednoduše zpracuji celé kusy: namočím na několik minut ve vlažné vodě a mokré rozložím na plech. Vložím do trouby na 200°C rozpálené a nechám 10 minut péci. Troubu vypnu ještě 5 minut nechám odpočinout. Přeložím na studený talíř a vychladím na pokojovou teplotu. Toť vše. V klídku si pak obírám čisté maso a mlaskám jako prasátko.

3/ Všechno zlé, je pro něco dobré. V tomto případě je to smrad. Mohu vás ujistit, že to co bude cítit po celém bytě a z vašich rukou následující dva dny je opravdu síla. Můj spolubydlící mívá tendenci prchat někam do dáli. No, já zase nemusím jeho nohy…

 

A teď konečně v nadpisu avizovaná polévka

 

Ingredience na 4 porce

· 50 g másla

· 1 velká sladká bílá cibule, nahrubo nasekaná

· 2 řapíky celeru, drobně nakrájené

· 2 stroužky česneku, jemně nakrájené

· špetka mletého chilli koření

· kostka zeleninového vývaru, nebo raději kuřecí vývar

· velká špetka šafránu nebo kurkumy

· 200-300g uzené ryby (filátka s kůží)

· 200g moučných brambor, oloupaných a nakrájených na kousky

· 1 středně velký květák, rozebraný na růžičky

· hrst nasekaného čerstvého koriandru

 

 

Příprava

1. Máslo rozpustíme v hrnci. Vsypeme cibuli, celer i česnek a za občasného promíchání smažíme na mírném plameni několik minut – zelenina by neměla chytit barvu. Poprášíme chilli a smažíme ještě chvilku.
2. V jiném hrnci uvedeme k varu vývar (1,5l). Přidáme šafrán či kurkumu, snížíme teplotu tak, aby vývar jen jemně vřel, a přidáme rybu. Povaříme tři minutky, vyjmeme a odložíme.
3. Do hrnce se zeleninou přidáme brambory, promícháme, zalijeme vývarem, uvedeme do nepříliš prudkého varu a napůl zakryté pokličkou deset minut povaříme. Vsypeme květák, solíme a pepříme, vaříme do měka. Pak polévku částečně nebo úplně rozmixujeme. Možno i propasírovat.
4. Z ryby stáhneme kůži a přebytečný tuk, maso překrájíme na hrubší kousky a zkontrolujeme, jestli v nich nejsou kůstky. Podle chuti dokořeníme solí a pepřem a podáváme s kousky lososa, koriandrem a třeba i lžící šlehačky.

Květáková polévka s uzeným lososem03

 

Inspirován jsem byl receptem na apetitonline.cz

 

Bříška z lososa – salmon belly

lososí bříška01

lososí bříška02

lososí bříška03

lososí bříška04

Sdílejte...

Komentáře