Uzená vepřová žebírka pečená s česnekem a kmínem
Tak tuhle dobrotu miluju odmala. Dodnes si jasně vzpomínám na dohadování rodičů, kdy otci bylo s naprostou pravidelností vyčítáno že je zase v troubě příliš vysušil. A byla to pravda 🙂 Táta uměl vařit. Moc dobře. Jen bohužel právě tahle dobrůtka byla v jeho podání poněkud dřevitá. Stejně jako bramboráky. Ty zase rád připaloval. No ale co? Sekanou uměl bezkonkurenční.
Já mám svůj postup a ten vysušení prostě nedovoluje
– Do pekáče (dnes už jedině těžká litina) naleju asi 1,5-2cm vody. Přidám utřený stroužek česneku a špetku drceného kmínu.
– Žebra posypu sušeným česnekem, naskládám do vody, a to tak aby byla jen lehce namočená (třebas stojí na hraně). Pod poklicí nechám několik hodin provonět tím česnekem. Pak podle potřeby peču při 180°C asi 1–1,5 hodiny.
To pokud jsem nedočkavý. Stačí totiž hodina a pak už jen nechat v chladnoucí troubě odpočívat. Připravíte někdy kolem poledne a večer jen taháte z pekáče příjemně telé kousky.
– Výsledek je ten, že na dně zůstane z vody jen trocha husté šťávy a žebra horkým vzduchem lehce oschnou i když uvnitř zůstanou šťavnatá.
– Podobně někdy peču i ta syrová, předem marinovaná a nakonec ogriluju při 220°C/15 minut.
Pozor na jednu zásadu – když to vše vyndáte z trouby, je určeno k jídlu. Ihned pokud možno. Když to v ní necháte, tak klidně vynechejte lednici. Ona totiž trouba je dík těm vysokým teplotám vlastně ideální dočasná spíž na nějakých 24 hodin.
ňamka a mastnota až na uších
žebro z krkovice je nejšťavnatější
v pekáči si udělám hromadu a klidně to postupně z trouby likviduju dva dny (ne v létě) – nic se jim tam nestane, je to sterilní prostředí
žebra z krkovice kupuji u svého řezníka za 39, Kč/Kg – jsou opravdu uzená a šťavnatá, když chci zapékat šunkafleky, nikdy se nepřinutím obrat na ně tohle fajnové masíčko, jdu a koupím kus uzenáho
13.6.2014 – pěkné obrázky, škoda nepřidat
od řezníka
z trouby
Tak co? Nedáte si?
MDMP
To vypadá báječně,jdu do toho 🙂 děkuji za recept
Přeji dobrou chuť. Pavel
Tak jsem podle Vás dělala a jsou naprosto famozní. Nemám ráda přeplácané marinády, kde se přebije chut masa, takže jsem volila Váš recept a neskutečná dobrota. Děkuji
Tak to jsem moc rád. A vyzkoušejte na smažené cibuli. Ta jsou ještě lepší…
https://www.facebook.com/pg/MDobroty/photos/?tab=album&album_id=1694092233982565