Hledat
Počasí
Počasí Praha 10 - Slunečno.cz
Nejnovější seriály
Hodnocení na SerialZone.cz
Řekli o jídle…

- "Objev nového jídla znamená pro člověka mnohdy více, než objev nové hvězdy"
Savarin

- "Gurmán, který myslí na kalorie, je jako prostitutka, která se dívá na hodinky"
James Beard

- "Největším nepřítelem českého kuchaře je jeho fantazie"
Zdeňek Pohlreich

Rubriky
Archivy
TOPlist
TOPlist
QR Code

QR Code

Anketa
Radar

Uzená vepřová žebírka pečená s česnekem a kmínem

DSC_0023 Tak tuhle dobrotu miluju odmala. Dodnes si jasně vzpomínám na dohadování rodičů, kdy otci bylo s naprostou pravidelností vyčítáno že je zase v troubě příliš vysušil. A byla to pravda 🙂 Táta uměl vařit. Moc dobře. Jen bohužel právě tahle dobrůtka byla v jeho podání poněkud dřevitá. Stejně jako bramboráky. Ty zase rád připaloval. No ale co? Sekanou uměl bezkonkurenční.

 

 

Já mám svůj postup a ten vysušení prostě nedovoluje

 

– Do pekáče (dnes už jedině těžká litina) naleju asi 1,5-2cm vody. Přidám utřený stroužek česneku a špetku drceného kmínu.

– Žebra posypu sušeným česnekem, naskládám do vody, a to tak aby byla jen lehce namočená (třebas stojí na hraně). Pod poklicí nechám několik hodin provonět tím česnekem. Pak podle potřeby peču při 180°C asi 1–1,5 hodiny.

To pokud jsem nedočkavý. Stačí totiž hodina a pak už jen nechat v chladnoucí troubě odpočívat. Připravíte někdy kolem poledne a večer jen taháte z pekáče příjemně telé kousky.

– Výsledek je ten, že na dně zůstane z vody jen trocha husté šťávy a žebra horkým vzduchem lehce oschnou i když uvnitř zůstanou šťavnatá.

– Podobně někdy peču i ta syrová, předem marinovaná a nakonec ogriluju při 220°C/15 minut.

Pozor na jednu zásadu – když to vše vyndáte z trouby, je určeno k jídlu. Ihned pokud možno. Když to v ní necháte, tak klidně vynechejte lednici. Ona totiž trouba je dík těm vysokým teplotám vlastně ideální dočasná spíž na nějakých 24 hodin.

 

 

ňamka a mastnota až na uších

uzené žebro buč

 

žebro z krkovice je nejšťavnatější

uzené žebro krk02

 

v pekáči si udělám hromadu a klidně to postupně z trouby likviduju dva dny (ne v létě) – nic se jim tam nestane, je to sterilní prostředí

uzená žebra na pečení

 

žebra z krkovice kupuji u svého řezníka za 39, Kč/Kg – jsou opravdu uzená a šťavnatá, když chci zapékat šunkafleky, nikdy se nepřinutím obrat na ně tohle fajnové masíčko, jdu a koupím kus uzenáho

uzená žebra pečená

 

13.6.2014 – pěkné obrázky, škoda nepřidat

 

od řezníka

uzená žebra

 

z trouby

uzená žebra - hotovo

 

Tak co? Nedáte si? Veselý obličej s otevřenými ústy

 

 

MDMP

Sdílejte...

4 Responses to “Uzená vepřová žebírka pečená s česnekem a kmínem”

Komentáře