Hledat
Počasí
Počasí Praha 10 - Slunečno.cz
Nejnovější seriály
Hodnocení na SerialZone.cz
Řekli o jídle…

- "Objev nového jídla znamená pro člověka mnohdy více, než objev nové hvězdy"
Savarin

- "Gurmán, který myslí na kalorie, je jako prostitutka, která se dívá na hodinky"
James Beard

- "Největším nepřítelem českého kuchaře je jeho fantazie"
Zdeňek Pohlreich

Rubriky
Archivy
TOPlist
TOPlist
QR Code

QR Code

Anketa
Radar

Vaječné toustíky s Uherákem a sýrem Gran Moravia

Vaječné toustíky s Uherákem a sýrem Gran Moravia03 Kalorická bomba k snídani kterou nepohrdne ani rodilý angličan. Zároveň další příležitost k použití chytrých vajec. Na toto se báječně hodí. Je to běžně používaný postup přípravy toastů u nás i v Anglii, nebo USA. Takže krom několika svých poznámek nemám moc co popisovat.

Mimochodem krásná ukázka mého vztahu k jídlu. Ráno v 6:15 jsem se probudil a ihned pomyslel na snídani. Na tuto konkrétní snídani. Bez přípravy. Bez plánu. Jen tak od boku. Nebo z kanafasu 🙂

 

 

 

>> Každý toast, plátek veky, bagety, nebo housky asi jeden centimetr silný potřu nějakým "ochucovadlem". Hořčicí, kečupem, paprikovou pastou, křenem. Rád kombinuji chutě, takže klidně dvěma různými.

 

Vaječné toustíky s Uherákem a sýrem Gran Moravia

 

>> Nejdříve sýr podle chuti a možností. Na něj uzenina – salám, šunka, slanina, skvělé Prosciutto, nebo Pancetta. Někdy něco čerstvého a křupavého – cibule, okurka, paprika, ředkvička. Opět sýr a druhý toastík.

 

Vaječné toustíky s Uherákem a sýrem Gran Moravia01

 

>> Zmáčknu, obalím v rozšlehaném vajíčku a položím na zpěněné máslo. Po minutě otočím a obracečkou přimáčknu. To stačí. Žádná nesmyslná párátka. Není důvod. Po další minutce je snídaně hotová.

 

Vaječné toustíky s Uherákem a sýrem Gran Moravia05

 

Brnkačka. Z jediné běžné včerejší housky hromada jídla, teplá snídaně a spousta chutí pohromadě.

 

Vaječné toustíky s Uherákem a sýrem Gran Moravia02

 

 

Věřte že ničemu neublížíte když plátky lehce potřete medem, posypete drcenými vlašáky a opět obalíte ve vejcích. Nebo vložíte jen plátek Hermelínu s opět drcenými ořechy zatlačenými do struktury sýra. Ti dva si moc dobře rozumějí.

 

 

Mimochodem, naprosto stejně lze připravit toustíky nasladko. Tedy pouze potřené marmeládou, usmažené ve vajíčku a ještě horké obalené ve skořicovém cukru. Já to moc nemusím, ale pokud si dobře vzpomínám, moje sestry toto jako děti milovaly.

Sdílejte...

2 komentáře to “Vaječné toustíky s Uherákem a sýrem Gran Moravia”

  • Hannah12 says:

    Okamžitě mi naskočila scéna z filmu „Postřižiny“, kdy paní sládková večer usínajíc, již se těšila, až se ráno probudí a udělá si řízeček z naložené krkovičky. 🙂
    Mám ráda lidi, keři se něboja pojesť, bo jak se pravi, až tlusty budě hubeny, tak hubeny budě studeny. 🙂
    Jinak tahle dobrota u nás funguje poměrně často, ale spíš k večeři. Báječné je na tom to, že můžeš použít staré pečivo a zbytek salámu, sýru, poslední vajco…prostě, co dům a lednička dá. 🙂
    Kdysi jsem „párátkovala“, ale poté, co jsem z jednoho toustu opomenula ta párátka vytáhnou a zapíchla si je do dásně… 🙂 no, bolí to jako prase.

    • Moje Dobroty says:

      Jo! Tak to s tím párátkem znám. Když jsem vařil sestře svatbu, nenašel jsem jediný ze 40. kousků ve spíchnutých kapsách z kotletek. Důrazně jsem na to všechny upozornil. No a co myslíš? Ny chíru jsme vezli servírku 😛

Komentáře