Vaječné toustíky s Uherákem a sýrem Gran Moravia
Kalorická bomba k snídani kterou nepohrdne ani rodilý angličan. Zároveň další příležitost k použití chytrých vajec. Na toto se báječně hodí. Je to běžně používaný postup přípravy toastů u nás i v Anglii, nebo USA. Takže krom několika svých poznámek nemám moc co popisovat.
Mimochodem krásná ukázka mého vztahu k jídlu. Ráno v 6:15 jsem se probudil a ihned pomyslel na snídani. Na tuto konkrétní snídani. Bez přípravy. Bez plánu. Jen tak od boku. Nebo z kanafasu 🙂
>> Každý toast, plátek veky, bagety, nebo housky asi jeden centimetr silný potřu nějakým "ochucovadlem". Hořčicí, kečupem, paprikovou pastou, křenem. Rád kombinuji chutě, takže klidně dvěma různými.
>> Nejdříve sýr podle chuti a možností. Na něj uzenina – salám, šunka, slanina, skvělé Prosciutto, nebo Pancetta. Někdy něco čerstvého a křupavého – cibule, okurka, paprika, ředkvička. Opět sýr a druhý toastík.
>> Zmáčknu, obalím v rozšlehaném vajíčku a položím na zpěněné máslo. Po minutě otočím a obracečkou přimáčknu. To stačí. Žádná nesmyslná párátka. Není důvod. Po další minutce je snídaně hotová.
Brnkačka. Z jediné běžné včerejší housky hromada jídla, teplá snídaně a spousta chutí pohromadě.
Věřte že ničemu neublížíte když plátky lehce potřete medem, posypete drcenými vlašáky a opět obalíte ve vejcích. Nebo vložíte jen plátek Hermelínu s opět drcenými ořechy zatlačenými do struktury sýra. Ti dva si moc dobře rozumějí.
Mimochodem, naprosto stejně lze připravit toustíky nasladko. Tedy pouze potřené marmeládou, usmažené ve vajíčku a ještě horké obalené ve skořicovém cukru. Já to moc nemusím, ale pokud si dobře vzpomínám, moje sestry toto jako děti milovaly.
Okamžitě mi naskočila scéna z filmu „Postřižiny“, kdy paní sládková večer usínajíc, již se těšila, až se ráno probudí a udělá si řízeček z naložené krkovičky. 🙂
Mám ráda lidi, keři se něboja pojesť, bo jak se pravi, až tlusty budě hubeny, tak hubeny budě studeny. 🙂
Jinak tahle dobrota u nás funguje poměrně často, ale spíš k večeři. Báječné je na tom to, že můžeš použít staré pečivo a zbytek salámu, sýru, poslední vajco…prostě, co dům a lednička dá. 🙂
Kdysi jsem „párátkovala“, ale poté, co jsem z jednoho toustu opomenula ta párátka vytáhnou a zapíchla si je do dásně… 🙂 no, bolí to jako prase.
Jo! Tak to s tím párátkem znám. Když jsem vařil sestře svatbu, nenašel jsem jediný ze 40. kousků ve spíchnutých kapsách z kotletek. Důrazně jsem na to všechny upozornil. No a co myslíš? Ny chíru jsme vezli servírku 😛