Hledat
Počasí
Počasí Praha 10 - Slunečno.cz
Nejnovější seriály
Hodnocení na SerialZone.cz
Řekli o jídle…

- "Objev nového jídla znamená pro člověka mnohdy více, než objev nové hvězdy"
Savarin

- "Gurmán, který myslí na kalorie, je jako prostitutka, která se dívá na hodinky"
James Beard

- "Největším nepřítelem českého kuchaře je jeho fantazie"
Zdeňek Pohlreich

Rubriky
Archivy
TOPlist
TOPlist
QR Code

QR Code

Anketa
Radar

Vaječná tlačenka s karamelizovanou karotkou

06-vaječná tlačenkaMoc dlouho jsem ji napřipravoval a tentokrát mne to napadlo jen proto, že jsem nevěděl co s těmi silikonovými formičkami od Electroluxu. K tomu navíc jsem si vymyslel pro toto jídlo trochu netradiční, ovšem výborný způsob přípravy karotky. V kombinaci s kyselými nálevy z kapie a cibulek je totiž ta sladkost medu velice sexy. Nakonec ještě jeden důvod pro přípravu tady byl. Vaječná tlačenka a různé huspeniny či aspiky jsou mým prokletím. Když na mne přijde to želatinové období, cpu je do sebe horem dolem. No a to je právě teď. Než pak za nesmyslné peníze nakupovat jednotlivé porce, raději něco navíc vyrobím sám. A navíc se podělím…

 

Hned na začátku závěr

Ideální konzistence čehokoliv aspikového je jemná, drží pohromadě ale hranu vidličky bez většího úsilí protlačíte k talíři. Sousto pak nesete k ústům stále pohromadě. Když se lehce rozpadá, respektive odpadávají kousky například zeleniny ze struktury, je to v pořádku. V ústech už ovšem netřeba tvrdých nástrojů a dobrý aspik jen rozemnete jazykem o patro. Špatným příkladem budiž produkt který nabízí žezník v mém sousedství. Jen pro jeho obhajobu, není to jeho výrobek. Jde o hovězí líčka ve smetanovém aspiku s křenem. Krásný nápad, nejedlé jídlo. Krájejí to na nářezáku. Není už tady něco podezřelé?

 

Vaječná tlačenka s karamelizovanou karotkou

 

Suroviny

 

Vaječná tlačenka

– 350g majonéza
– 3ks vejce
– 80g karotka
– 2PL cibulky st.
– 2PL hrášek st.
– 2PL kapie st.
– 2PL želatina
– 10PL vývar
– 10PL nálevy

 

Karamelizovaná karotka

– 1čl med
– 1čl olivový olej
– 1PL jablečný ocet
– 3PL vývar
– sůl a pepř

 

Nálev půl litru

– 1/2l voda
– 125ml ocet
– 3,5PL cukr
– 3/4PL sůl
– 1ks bobkový list
– 2ks nové koření
– 5ks celý pepř
– 1/2čl hořčičné semínko

Vše svaříme 8 minut.

 

Postupy

>> Majonéza – 2dl olej + 1dl smetana 12% + 1PL hořčice + 1PL jablečný ocet + sůl a pepř. Už tradiční postup za pomoci tyčového mixéru. Vyzdvihnu jen dvě věci. Shodné teploty tekutin a dochucovadla už předem. Je to zajímavé, ale fakt. Že totiž takto stačí jednou projet mixérem nahoru a dolů. Za hodinu pak z lednice vyndáte tuhou majonézu jako z lahůdkářství. Použijeme celou tuto dávku.

>> Zeleniny – ty ostatní popíšu níže. Karamelizovaná karotka tady není poprvé, ale ještě nikdy jsem ji nepoužil ve studené kuchyni. Na dně ideálně teflonového rendlíku a lžičce olivového oleje necháme rozpustit a zapěnit med. Přidáme na drobné kostičky krájenou karotku a dobře promícháme ať je všecka obalená. Minutku necháme na mírném plameni karamelizovat a zalijeme jablečným octem. Může být i červené víno. Takové Portské nebo Sherry by nebylo od věci. Opět zpěníme a další minutku. Pak zalijeme netučným vývarem a pod poklicí necháme na nejmírnějším plamínku dokud se tekutina dokonale nevsákne. Vše přidáme do připravené tekuté želatiny.

>> Kupovaná nebo domácí zelenina – je to na vás. Jsou věci které já prostě nepřijmu, ale zkratky které mi nejsou proti srsti. Takže nejčastěji kombinuji jak se dá.

 

1/ Kupavaná vs. Moravanka – v Moravance dostenete vše pohromadě a je to v receptech napříč webem i tištěnými kuchařkami asi nejrozšířenější varianta. Já ale nesnáším. Nekvalitní zelenina v příliš kyselém nálevu. Pro mne doslova hnusná. Ale snesu sterilovaný hrášek když je dobrý, stejně tak perlové cibulky a některé okurky.

2/ Doma sterilovaná vs. Čerstvá – ta domácí je jednoznačně nejlepší. Konkrétně kapie. V obchodech většinou dostanete bláto které pohromadě drží jen silou vůle a jakmile s tím trochu zamícháte mění se v beztvarou hmotu. Čerstvá zelenina potřebuje nutně upravit do rozumné měkkosti. Karotka je tentokrát jasná, ale pokud by se vám do ní nechtělo, opět doporučuji domácí úpravu. A ne nutně sterilizací.

3/ Kompromis, vařená v nálevu – ano, není nic snazšího než narychlo připravený domácí kompot, stejně jako zelenina v nálevu. Připravíme si jej podle seznamu výše a vycedíme. Do opět vroucího postupně vhazujeme zeleninu podle tvrdosti a za dvacet minut máme hotovo. Když si toto připravíte den předem a klidně míchané, není co řešit. Moravanku ať si nechá Babiš na doma.

 

>> Želatina – nikdy jsem moc neproniknul do tajů koupě té ideální. Ano, vím že nejlepší je plátková. A vím taky že relativně drahá. Při mém sporadickém použití by doma buďto chyběla, nebo nakoupena předem chřadla a chřadla a, (až uchšadla) však to znáte. Takže používám výhradně práškovou a v poslední době tu níže na obrázku z Lidlu. Do vývaru a nálevů kdy jako nejlepší kombinace se mi osvědčily ty z doma sterilovaných kapií a pálivých feferonek přidáme dvě lžíce prášku a mícháme dokud se vše nerozpustí. Teplota by měla být do asi 80°C – ohřejeme minutu v mikrovlnce. Já ale volím méně (60). Chceme li vylepšit barvu výsledku neváháme tomu pomoci špetkou kurkumy.

 

Vegetariány a vegany musím upozornit. Je to vyrobené z vepřových kůží a chrupavek! Ty ostatní na fakt, že ať se vám to líbí či ne, ideální přísun kolagenu a dalšího pro klouby dobrého v přírodním stavu takříkajíc.

 

>> Kompletace – do majonézy už lehce odstáté v pokojové teplotě (do 30.minut) přidáme pokrájenou zeleninu a želatinový nálev s karamelizovanou karotkou. Promícháme a až nakonec vmícháme strunkou protlačená natvrdo vařená vejce. Co se dochucení týče je to na vás. Jednoznačně dost pepře, ale pozor na sůl. Nálevy jsou většinou slané dost. Hořčici preferuji spíše už do majonézy, ale nakonec taky nevadí. Kdo chce, přidá trochu maďarské paprikové pasty. Ta opravdu stojí za to. Nebo jemně sekané feferonky.

>> Promícháme a sázíme do formiček – ty silikonové jsou doslova geniální nakonec při vyndavání. Naopak v průběhu operace doporučuji vyskládat je na tácek, talíř, krájecí desku. Prostě něco co drží tvar a můžeme šoupnout do lednice. Naplněné formičky totiž jsou neskutečně tvárné a jediný způsob jejich přenesení je chytit je za okraje aby vám takříkajíc visely v prstech. Pokud ovšem nejsou příliš plné. Samozřejmě velké formy, nebo klasický sáček na tlačenku nejsou od věci. Je to jen o požadovaném tvaru výsledku na talíři.

 


V lednici stačí hodina, doporučuji ale více. Ať se chutě rozleží. Já je do ní sázím až asi za 30 minut stejně jako huspeninu, nebo tlačenku. Hlavně ale prosím! Je až neuvěřitelně hloupé a často doporučované používat namísto vývaru z masa bujón z kostky. Ne, ne a ne! Neznám mnoho tak odporných kombinací jako je vaječná tlačenka s příchutí glutasolu a kdoví čeho dalšího v té kostce obsaženého. To raději jen vodou řeďte nálevy.


Tři nejhorší vlastnosti želatinových – aspikových výrobků z obchodu či lahůdkářství

 

1/ Ten umělý vývar z kostky – koupíte kdekoliv a od kohokoliv. Žasnu jak často a vyhazoval jsem až příliš často po prvním soustu.

2/ Přesolení – právě v poslední době rád nakoupím v jednom řeznictví a lahůdkářeství. Mají krásný výběr a právě tyto výrobky doslova lákají už na první pohled. Bohužel většinou přesolené. Oni by asi namítli, že každý to rád jinak. Já tvrdím, že dosolit si může každý. Každopádně ale, už si to tam nekoupím.

3/ Tuhost dík želatině – tady je opravdu zapotřebí dodržet návod na obalu. Já uvedl ideální množství pro tuto dávku. V Havířově, mém rodném městě je známé a kam až moje paměť sahá oblíbené lahůdkářství, kde šunku v aspiku dostanete v tak pevném provedení, že máte strach upustit to na talíř aby se nerozbil. A musíte kousat.

 

Vaječná tlačenka není vlastně nic jiného než bramborový salát v tuhém provedení

 

Takže několik fotek

 

majonéza za minutku

01-MM za minutu

 

želatina z LIDLu…

01-želatina z lidlu

 

feferonky zvonečky z loňské balkónové úrody, pasovaly lépe než jsem myslel a očekával…

02-feferonky zvonečky z loňské úrody

 

mícháme a vychucujeme…

03-budeme míchat

 

formičky Electrolux, já trouba myslel že nebudu vědět co s nimi…

04-formičky electrolux připraveny

 

naplněno a do lednice s tím…

05-naplněno

 

vaječná tlačenka s karamelizovanou karotkou, prototyp…

01-vaječná tlačenka z formičky electrolux

 

snídaně , svačina, oběd, pro dnes takto, ale i jako předkrm který klidně nabídnu před hlavním jídlem v restauraci se mi tato kompozice moc líbí, to zelené je mladinká rukola z květináče na mém balkónu…

02-vaječná tlačenka

 

Chybí mi ten poškozený širokoúhlý makro objektiv vhodný na detajly. S tím novým to moc neumím. Ale s poslední fotkou jsem spokojen. Takto, myslím si, může prezentace jídla vypadat…

 

MDMP

 

Sdílejte...
Shrnutí
recipe image
Název
Vaječná tlačenka s karamelizovanou karotkou
Datum vystavení
Hodnocení
51star1star1star1star1star Based on 3 Review(s)

2 Responses to “Vaječná tlačenka s karamelizovanou karotkou”

  • Jan says:

    Váš recept vyzkouším, ale řekněte mi co je sexy na těch surovinách? Vždy když čtu takové přirovnání v případech, které nesouvisí se sexualitou, tak mne to nadzvedne. To píší lidé, kteří už mají odehráno a tak si sexualitu vybavují při jiných, jim dostupnějších, příležitostech?! Spíše to bude asi tak, že chtějí znásobit své tvrzení o kvalitě svého díla. Ale ať tak či tak sexy je pro mne něco úplně jiného.

    • Moje Dobroty says:

      Je to opravdu jen o ku…. češtiny a příměrech. Na druhou stranu ale, kuchařina je umění a umění je vzrušující záležitost. Tedy vlastně smysluplný příměr. To nepochopíte, pokud nejste kuchař duší 🙂 Jako já nepochopín nadšení a hysterii fotbalového fanouška 😀

Komentáře