Hledat
Vše na vaření.cz
Nejnovější seriály
Hodnocení na SerialZone.cz
Řekli o jídle…

- "Objev nového jídla znamená pro člověka mnohdy více, než objev nové hvězdy"
Savarin

- "Gurmán, který myslí na kalorie, je jako prostitutka, která se dívá na hodinky"
James Beard

- "Největším nepřítelem českého kuchaře je jeho fantazie"
Zdeňek Pohlreich

Rubriky
Archiv
TOPlist
TOPlist
QR Code

QR Code

Anketa
Reklama

Vakuované maso – lehké a snadné recepty

03-špíz s hráškovým pyré a karotkouJen a opravdu lehké, snadné a hlavně rychlé. No, rychle sepsané. To poslední totiž tentokrát neplatí tak úplně pro hovězí maso. Můžete sebelépe vakuovat, nechat zrát a tu přípravu odkládat. Ve výsledku bude prostě nutné fajnový výsledek očekávat několik hodin. Protože na dušené hovězí pomalá úprava platí nejlépe. Ať děláte co děláte. Přesto ale obecně lehké a snadné. Fakticky mi jde hlavně o popis vlastností toho doma vyzrálého masa.

Nejlépe to asi vyjádřím takto: už několik let kupovaný a stále stejně standardní pupík od Blahuty, byl po pouhých čtyřech dnech jiný. Nebylo to běžné a pro mne maximálně osahané maso koupené včera. A nebylo to ani maso uložené 7, či 27 dnů v mrazáku. Bylo prostě, hmm, zralejší?

 

Džuveč z pupíku se zelím a rýží

Maso – hovězí pupek, 4 dny ve vakuu.

 

Balíček byl už v minulém článku. Takže rovnou příprava. Pokrájené maso a morková kost…

01-maso a kost

 

Maso opečeme ideálně na sádle s máslem…

02-džuveč příprava

 

Hodně do hněda. Tohle je málo…

03-džuveč příprava

 

K opečenému masu přidáme dochucovadla. Mletou papriku, rajčatové pyré, posekaný česnek, a kost. Morkovou, to se rozumí…

04-džuveč příprava

 

Přidáme také smaženou cibulku. Já už docházející kupovanu. Páč ta, když je kvalitní, je hlavně nenapodobitelná…

05-džuveč příprava

 

Všechno to konečně pořádně promícháme…

06-džuveč příprava

 

A zalijeme vývarem. Nebo vodou. Horkou. To vše dohromady má takovou sílu, že vývar je takřka zbytečný. Ale nikdy od věci…

07-džuveč příprava

 

Takto to vypadá po hodině v troubě při 170°C…

08-džuveč příprava

 

Takto po dvou hodinách a to je chvíle, kdy můžeme přidat dvě lžíce kvalitní vietnamské rýže. Jasmínové…

09-džuveč příprava

 

Takto při pocitu, že už je takřka hotovo. Zelí jsem měl připravené předem a jen jím vylepšil výsledek…

10-džuveč příprava

 

No, takřka nadnárodní úprava hovězího. Ale pýchu tady nehledejte. Je to jen takový rádoby Džuveč…

11-džuveč příprava

 

Na talíři nevypadá příliš vábně. O chuti si ale nechejte zdát. Obzvláště když z té kosti nezapomenete vyklepnout a do kompozice vmíchat morek…

12-džuveč

 

Špízy z krkovičky s karotkami a hráškovým pyré

Maso – krkovice od kotlety, 20 dnů ve vakuu

 

U mne klasika – maso, paprika, cibule, slanina. Příprava nejsnazší. Truba, 220°C, 15 minut…

01-špízy

 

To hráškové pyré z mrazáku v obchodě dost překvapilo. Baby karotky – 5 minut var ve slané vodě, zchladit v ledové a osušené prohřát na másle…

02-špíz s hráškovým pyré a karotkou

 

Grilovaná kotletka ještě nevím jak a s čím

Maso – výstavní kotletka s kostí, 10 dnů ve vakuu

 

No a něco málo z postřehů

>> Například fakt! Že totiž to, co jsem odmítal nakupovat už dobré dva roky, je nyní standardem mé kuchyně. Vakuované maso. Já neberu dnešním kvalitním farmám jejich invenci, ale připlatit za maso, třebas z dobrého chovu, mnohdy více než 100% oproti normálu, mně se zdá býti poněkud zbytečným. Když si to mohu upravit doma sám. Takže opět jen čerstvé z výseku.

>> Další fakt. Přístroj za 2000,- Kč zvládne skvěle své, pokud jej používáte v domácnocti, do které je primárně určen. Tady si samozřejmě nechávám jistou rezervu v pojmech i dojmech. Mám to doma sotva měsíc. Ale s připlacenou zárukou, takže značka ETA se dočká opravdové recenze.

>> Smutný fakt? Ty sáčky. To je vážně cenová smrt. Věřte mi, že neskutečně nerad je používám znovu. Ta hygiena a jí ovlivnitelná kvalita zabaleného produktu se snadno může projevit. Dokonce i bez druhotného využití. Jeden pytlík mi povolil a naštěstí v něm jsou „jen“ dva mini kousky pupíku, které chci vyzkoušet jako flank steak. Bude zrát „pouze“ 8 dnů.

 

A flank následuje…

 

MDMP

 

 

 


Sdílejte...

2 komentáře to “Vakuované maso – lehké a snadné recepty”

  • Hannah12 says:

    Po přečtení všech tvých článků o vakuování a následné úpravě masa, toužím po vakuovačce čím dál tím víc. Ale její nákup zatím ještě malinko odložím, protože, přesně jak píšeš, ta cena pytlíků to celé zabíjí. A taky mám obavu, že i když pytlík po prvním použití důkladně umyju a použiju znova, tak by to přeci jen mohlo mít vliv na následnou kvalitu.
    Prostě počkám a třeba se ta cena pohne směrem dolů.
    Každopádně díky za vyčerpávající informace, dost mi to pomohlo jak při rozhodování o tom, zda koupit či ne, ale i v tom, jaké skvělé využití vakuovačka může mít.

    • Moje Dobroty says:

      Tak nevím, zda moje popisy nejsou poněkud kontraproduktivní. S tou hygienou to není tak žhavé a hlavně ještě nevíš to hlavní. A to bude až v následujícím, pro začátek o vakuování posledním článku. To je totiž opravdové překvapení a fakt, pro který stojí za to zkoušet.

Komentáře