Vánoční menu 2014
To není jen o jídle. Jídelním lístku. Pro mne letos způsob jak si připravit vánoce alespoň v základu podobné jakési obecné představě. Jinak by to totiž dopadlo stejně jako posledních osm let tady v Praze. Vánoční úklid na úrovni nula, základ štědrovečerní večeře – polívka, kapr, salát, chlebíčky a… A dost. Nic víc. No, takže letos když nic víc, tedy alespoň vánoční menu jako základ. To vše běžně začíná adventem.
Takže advent
Tady nikdy moc parády nenadělám. V neděli večer zapálím svíčku na okně a průběžně sleduji koncerty. Popravdě a když pominu základní myšlenku moc mne to nebaví, takže se průběžně věnuji kdečemu. Advent takřka o ničem.
Vánoční úklid
No to ani netušíte jak nenávidím. Takže letos změna. Nejen že jsem se dopustil alespoň nějaké aktivity, ale domluvil jsem se s kamarádkou a za úplatu si nechal pomoci. Opravdu moc. Takže věřte tomu nebo ne, 17.12. jsem měl byt po prvotřídní generálce a musím přiznat, že jako nový je velice příjemná změna i začátek vánoc. Děkuji Peťko.
Vánoční program
Od doby co žiju v Praze nevynechám každý rok alespoň jednu návštěvu Staroměstského náměstí. Podívám se na strom, prokleju nevycválané turisty, podívám se na strom, zjistím, že je to ve výsledku docea příjemný zážitek a mažu se uklidit domů. Letos ale podruhé jdu tam ještě z jiného důvodu. Minulý rok totiž začala provozovat stánky s grilovanými klobásami firma Zeman. Já v okolí Václaváku tyhle věci naprosto odmítám. Tady ale naopak. Nejen že je mají z vlastní výroby a dost dobré, jsou navíc docela laciné a hlavně grilované na ohni se stejně tak opečenou bagetkou. Musím přiznat, že letos jsem byl už dvakrát a když pominu tu nevánočně zpruzenou obsluhu, jsem moc spokojen. Courám s klobásou v ruce po Starém městě, mám mastnou hubu a mlaskám si. Moje vánoce.
Vánoční jídelníček
A tady jsem konečně ve svém. Nehodlám ani letos vymýšlet kdovíjaké vymoženosti. Ovšem jídlo si připravím promyšleně a plánovaně. Tak si to projděme. Každopádně začínám večer 23.12. uvařením brambor na salát. Mimochodem nečekejte až přijde řada na cukroví. Nedělám, nebaví mne to a nevyšla domluva s kamarádkou, když jsem na chvíli zvažoval jakousi jednoducho přípravu jen tak pro forma.
Štědrý den
Ráno začnu stejně jako jindy a jako každý správný kuchař polévkou. Tedy založením vývaru. Hned potom příprava salátu aby byl hotový co nejdříve a vše ostatní už postupně jak to vyjde. Se snídaní to moc nevytrhnu. V poledne vyndám z polévky morkovou kost a dám si k obědu horký solený morek s cibulkou a čerstvým chlebem.
Kompletní vánoční menu 2014
Slepičí vývar s morkovou kostí, domácí nudle, restovaná kořenová zelenina, dvojí knedlíčky
– tradiční játrové nočky
– žemlové knedlíčky Pecorino
Bramborový salát s jablíčkem
– odlehčená verze už tradičního salátu, tentokrát s jablkem a opět řapíkatým celerem, vše spojeno mléčnou majonézou
Trio smažených řízků
– tradiční český kapr máčený v mléce
– krůtí prsní řízečky
– klasické vepřové řízky s česnekem
Večerní chlebíčky s vánočním salátem
– primárně s Pražskou šunou od kosti a nově objeveným salámem Rio Ebro v české produkci
– součástí bude samozřejmě vajíčko natvrdo, sterilovaná okurka a kapie, ančovičky
První svátek vánoční
– Slepičí stehna a supreme na víně s rajčaty pomalu v troubě pečená a restovaná zelenina s bazalkou
Druhý svátek vánoční
– Hovězí žebro pomalu pečené v papilotě, bramborové pyré s pečenou dýní, salát z pečené řepy
A pak už nic
Procházka vánoční Prahou s někým byla odmítnuta. Návštěva rodiny i přes lehce vnucený přístup pomocí neteře a synovce zamítnuta. Nejsem už moc součástí. A mám to. Budu se cpát a psát. Možná…
Každopádně recepty na Štědrý den dodám posléze a ty další dva postupně, samostatně.
MDMP
Klidné a příjemně prožité svátky vánoční vám všem.
takto to vypadalo u mne a vánočně na den přesně před rokem…