Vaří Lenka – narychlo připravený tuňák…
… s červenou čočkou a balzamikovým krémem. Opravdu a vážně. Vařila Lenka. A já nad ní, vedle ní a kolem ní stál, pobíhal, fotil a radil. Popravdě diktoval! A ohromně se bavil. Není totiž žádná sranda diktovat nezkušenému kuchaříčkovi jak má fungovat. A je ještě těžší vyzkoušet to na někom kdo umí obecně a v podstatě téměř cokoliv. No a to Lenka je. Na co sáhne, to jí pod rukama kvete (krom zahrádky na balkónu). Takže to vlastně tak těžké nebylo. Chcete vidět jak jsme to spolu splichtili? Rychlý oběd před výletem na parníku a hlavnně projížďkou na mých milovaných Segway?
Takže tuňák a domácí škola vaření
Měl jsem sice mražený steak, ovšem velmi kvalitní. Balený ve vakuu a to opravdu dobře. Bez vody navíc, parádní stek, ne jen tak nějaký řez. Tem jsem hodinku předem v už pokojové teplotě posypal citrónovým pepřem. Dál už fungovala Lenka. A to vám tady nahodím v obrázcích.
Lenka, má sestřenka, velmi chytrý tvor a evidentně odhodlaná…
příprava – čočka, chřestové pesto, pórek, řesnek, v pytlíku rukola z květináče na balkóně…
a tuňák…
a Lenka v procesu…
začínáme čočkou – propláchnutá červený pouhých 5 minut v osolené vodě…
připravený tuňák…
čočka vesele bublá – netřeba ji vařit příliš prudce…
krájíme pórek…
sekáme česnek…
vařená čočka – vycedit a rychle zchladit rozsypanou na talíři…
oliváč na pánev…
připravit ostatní suroviny ať jsou rychle po ruce…
nasadit správný výraz a frčíme…
na spíše jen teplé pánvi prohřejeme česnek s pórkem a lehce zasypeme cukrem…
přidáme čočku…
a promícháme se solí, pepřem a citrónovou šťávou…
hotovo za 2 minuty, odstavíme…
tuňák – pokud má být ideální, stačí mu 25-35 sekund z každé strany a poté 2 minuty odpočinku v teple potřený pestem, tady se projeví jeho kvalita, i když hodně pěkný, bylo poznat, že je mražený…
takže Lenka si své kousky ještě dodělala, není to správně, ale chuť máme každý svou…
takže tuňák s červenou čočkou, rukolou a balzamikovým krémem…
Tahle příprava je ohromně snadná. A výsledek více než fajnový. Jak vidíte, Lenka to zvládla s přehledem 🙂
Tak to zkuste taky, MDMP





