Vařím s Mikrofarmou – Grilovaná krkovička…
… a ředkvičky s polníčkem na másle.
Původně jsem chtěl začít jiným jídlem. Ale znáte to. Plánovat něco, co nezávisí na mně samotném je nesmysl. Takže když jsem jel z noční směny prvoplánově na náměstí Jiřího z Poděbrad do prodejny Mikrofarma, mohl jsem tušit, že změna bude nutná. Ale nevadí, do 10.5. času dost. Relativně.
Proč do toho data? Protože soutěž! Takže postupně sem šoupnu dva, možná tři recepty s nadpisem začínajícím jako tento. Vařím s Mikrofarmou. A dnes tedy:
Grilovaná krkovička a ředkvičky s polníčkem na másle
To maso jsem si vyhlédnul už při první návštěvě. Vepřové z rodinné farmy Dolní Dubňany, týden až deset dnů vyzrálé, krásně prorostlé a celou tu dobu blikající mi v hlavě společně s nápadem. Četli jste to tady? Základ pro přípravu korejského salátu Kimchi jako marináda na maso. S kuřetem to fungovalo parádně. Takže…
Příprava
Tohle je opravdu jen spousta řečí takřka o ničem. Prostě pěkný steak lehce promasírujeme s pastou, kterou já mám poslední dobou v lednici neustále připravenou.
– 160g cibule
– 80g zázvor
– 1PL chilli pasta
– 2PL rybí omáčka
– 3ks stroužky česneku
To množství je původně na cca 4 kilogramy zelí. Já si většinou asi polovinu uvedeného uložím do lednice, kde to ještě vyzraje.
Maso necháme uležet buďto v pokojové teplotě 2-3 hodiny. Nebo v lednici 24 hodin, nebo, a to je ideál, ve vákuu 2-3 dny. Tady prosím vzniká dokonalost a kuřecí křídla v tomto byla famózní.
Gril
Zapneme troubu (horní ohřev + spirála + ventilátor) na 220° C. V pánvi opečeme v sádle maso, minutu z každé strany, a šoupneme na mřížku nebo další pánev, na druhou pozici odshora pod gril, 6 minut z každé strany. To stačilo pro kus 240 gramů vážící a silný 2 centimetry. Ten pak necháme na talíři odpočinout 2 minutky. Poznamenám, že já tohle rád nejen propečené, ale hlavně měkké.
Zelenina
Čtvrtky ředkviček položíme do pánvičky na rozehřáté, ale ne příliš rozpálené přepuštěné máslo. Pomalu prohříváme, solíme, pepříme a pod poklicí necháme 6 minut. Pak zastříkneme vínem, nebo dobrým octem. Já použil lžičku německého jablečného se švestkami. Nakonec do odstaveného obsahu nasypeme lístky polníčku. Ještě minutu necháme pod poklicí stranou a hned servírujeme.
Tři věci
To maso je prostě výtečné. Samo o sobě. Marináda udělá svoje a sádlo na opékání taky. Ocet? Věřte mi, když přijdete na chuť těm kvalitním, nebudete se stačit divit. Tenhle můj nový je opravdu něco extra. Teplé ředkvičky a polníček? Vážně to ochutnejte.
Pokus
Klidně zkuste stejně jako polníček použít mladé lístky z těch ředkviček. Je to čerstvé, křehoučké a škoda něco vyhodit. No né?
PS: Jak vidno na fotce, k obědu jsem si dal jen polovinu toho steaku. Sem jaksi nemyslel že bych… "I prd velebnosti". Jak jsem odnesl talíř do kuchyně, sežral jsem tam druhou, tučnější část jen tak a pěkně fofrem!
Jo! A viděli jste někde v textu sůl na maso? Ne? Taky jsem žádnou nedal. Ta rybí omáčka v marinádě udělá svoje. Tak do toho a zbytek fotek na eFBé…
MDMP