Hledat
Počasí
Počasí Praha 10 - Slunečno.cz
Nejnovější seriály
Hodnocení na SerialZone.cz
Řekli o jídle…

- "Objev nového jídla znamená pro člověka mnohdy více, než objev nové hvězdy"
Savarin

- "Gurmán, který myslí na kalorie, je jako prostitutka, která se dívá na hodinky"
James Beard

- "Největším nepřítelem českého kuchaře je jeho fantazie"
Zdeňek Pohlreich

Rubriky
Archiv
TOPlist
TOPlist
QR Code

QR Code

Anketa
Radar

Vařím s mikrofarmou – Jehněčí Biryani

09“Birjání” Ten pokrm je v jistých drobnostech velmi specifický (dvoubarevná rýže) a v mnoha věcech variabiní jak jen to jde. Počínaje názvem – Biryani, Biriyani, Biriani, Buriyani, Breyani, Briani. Přes použití druhu masa, nejčastěji kuřecího a jehněčího. Až po různé kombinace koření. K přípravě se krom rýže používá maso a zelenina, Biryani může být i vegetariánské. Důležitá je kořenící směs, kde najdeme např. muškátový oříšek, muškátový květ, pepř, hřebíček, kardamom, skořici, bobkový list, koriandr, mátu, zázvor, cibuli a česnek. Někdy se používají též rozinky a oříšky.

Biryani je pokrm z rýže, typický pro Indický subkontinent. Různé obdoby Biryani najdeme od Blízkého východu až po Jihovýchodní Asii. Existuje nespočet regionálních a místních variant.

No a včil si to nějak přeberte. Já musel prubnout to, co jsem měl po ruce doma, a v obchodech které jsou běžně dostupné. No, musel? Nějaké extra shánění jsem rovnou vyškrtnul. Protože chci, aby toto byl recept použitelný pro kohokoliv. Takže například koření zastoupila pasta, plus kousek skořice. Někde jsem vyčetl, že v tomto případě je ideální Tikka Masala. Koupena tedy tato a to z britské provenience. Páč jestli někde dobrá kari jídla opravdu zvládají, je to právě v UK. Navíc, různé kari pasty jsou k sehnání opravdu snadno. Já mohu jen doporučit značku Pataks, jejichž nabídka je vskutku impozantní. Opět britská.

 

Jehněčí Biryani v české kuchyni

 

Suroviny

– 300g jehněčí plec
– 400ml vývar kuřecí
– 150g Tikka Masala /Iceland/
– 150g cibule
– 80g rýže Basmati
– 50g řapík
– 1ks stroužek česneku
– paprička
– sůl a římský kmín

 

Postup který je jednoduchý, ale…

1/ Maso připravíme hodinu předem. Kostky naložíme do 100 gramů kari pasty Tikka Masala. Je to množství relativní, protože záleží na kvalitě a chuti pasty. Já použil spíše hotovou omáčku z Icelandu. Je výborná a spíše jemnější.

2/ V pánvi orestujeme maso na přepuštěném másle, zalijeme polovinou horkého vývaru a pod poklicí pomalu dusíme do poloměkka. 30-40 minut.

3/ Troubu rozpálíme na 200° C. To ale podle možností. Já použil skleněnou nádobu. A mám indukci. Takže jsem vše kompletoval do studené a nemohl přivést k varu. Takže 220° C.

4/ Cibuli krájenou na plátky pomalu podusíme na přepuštěném másle, nebo oliváči. Nakonec vmícháme propasírovaný česnek a moždíři drcený, předem nasucho restovaný římský kmín.

5/ Maso smícháme s dalšími 50. gramy Tikka omáčky a dáme na dno zapékací misky. Na to cibuli a pokrájený řapík. Nahoru pak vrstvu propláchnuté rýže.

6/ Opatrně, například přes lžíci zalijeme druhou polovinou horkého vývaru. Nemá se to promíchat. Pod poklicí pak pečeme 20 minut na 200 a dalších 20 na 140 stupňů. Pokud ale vkládáme do trouby hodně horké, vroucí, stačí 40 minut na 160° C.

 

11

 

Specifikem Biryani je, že má chuť po Basmati a Tikka, a že rýže je nakonec dvoubarevná. Servírujeme se zakysanou smetanou, vajíčkem natvrdo, petrželkou a koriandrem, citrónem, fenyklem. Ten je ideální marinovaný. To je asi na 20 minut promíchaný s oliváčem, citrónovou šťávou, solí. Vynikající záležitost. A já to ještě před týdnem nesnášel. Změna je život. Taky není od věci máta, sypání sezamem, polití šafránovým mlékem před vložením do trouby. Opravdu velmi tvárný recept. O to více mne mrzí, že ač moc dobré (pro mne i spolubydlu), ten vzhled na fotkách nic moc.

 

Polévka

Z plece zbyl kus kosti a nějaký ořez. Takže jednoduchá polévka ve stylu Minestrone. Z kosti vývar. Maso restované a v tom vývaru s trochou rajčat z plechovky vařené. Zelenina restovaná, přidaná mletá paprika, zalitá vínem. Pak dovařená v polévce.

Vývar – kost, zelenina, divoké koření, sůl
Pánev maso – oliváč, kousky masa, rajčata z plechovky, vývar
Pánev zelenina – oliváč, mrkev, celer, cibule, řapík, paprika, česnek, fenykl, paprička, paprika mletá, bílé víno

 

13

 

Ostatní fotky z postupu jsou na efbéčku.Tak kuknite. MDMP

 

 

Sdílejte...

Komentáře