Hledat
Počasí
Počasí Praha 10 - Slunečno.cz
Nejnovější seriály
Hodnocení na SerialZone.cz
Řekli o jídle…

- "Objev nového jídla znamená pro člověka mnohdy více, než objev nové hvězdy"
Savarin

- "Gurmán, který myslí na kalorie, je jako prostitutka, která se dívá na hodinky"
James Beard

- "Největším nepřítelem českého kuchaře je jeho fantazie"
Zdeňek Pohlreich

Rubriky
Archiv
TOPlist
TOPlist
QR Code

QR Code

Anketa

Vařím s Mikrofarmou – Pečené hovězí žebro a červená čočka…

17…se sušenými rajčaty a řapíkatým celerem.

Další recept pro vás, do soutěže, a z masa vybraného v prodejně s bistrem Mikrofarma. Jak už jsem psal, těch receptů bude několik. Ale tento do soutěže. Tak snad neurazí. Každopádně není to příprava úplně nejrychlejší dík pečenému masu, zato ale maximálně jednoduchá. Tohle zvládne opravdu každý. Chtěl li by někdo polemizovat o širších možnostech vychucení, musím připomenout, že já mám nejraději základní chutě. Takže nepříliš blbinek. Ostatně, ta čočka jako příloha je výrazná až dost. Dík, mimo jiného, římskému kmínu. Tak jdeme na to. Ale…

 

Něco o mém přístupu

1/ Nejlepší maso je hovězí. U mne prostě vede. Jemné telecí, jehněčí, kůzlečí. Vepřové jako takové. Joo, ale hovězí je hovězí. Tak to prostě je.

2/ Mám li si vybírat, raději než rychlý steak, dám si klidně jen do měkka vařené žebro. Z čehož vyplývá, že bez potíží volím (upředňostňuji) levnější kousky.

3/ Neznám lepší hovězí, než za sucha vyzrálé. Stařené chcete li. To už běžně bývá, ale je dražší. Ale! Tento kousek v akci 146,- Kč / kg. Takže? Není co dodat myslím.

 

02

 

Pečené hovězí žebro a červená čočka

 

Maso

– 500g vysoké žebro
– 2PL smažená cibulka
– 4dl vývar
– 1dl víno červené
– větvička rozmarýnu, libečku

 

1/ Maso solíme, pepříme a není od věci svázat provázkem aby drželo tvar. V názvu je popsáno žebro, ale napadlo mne vyzkoušet kombinaci s kouskem loupané plece. Obojí mám krásně vyzrálé a neskutečně voní.

2/ Ideálně v litinovém pekáči necháme v troubě při 250° C 20 minut bez poklice. Přelijeme vínem, necháme zapěnit a doplníme smaženou cibulí s rozmarýnem. Zalijeme vývarem a pod poklicí v troubě pomalu pečeme doměkka. Při teplotě 140° C.

3/ Průběžně podléváme, ale ne příliš. A také přeléváme maso šťávou ze dna. Tak mi to vyšlo na 3 hodiny. Hotové necháme ještě 30 minut ve vypnuté troubě. Pak vyjmeme, odložíme a šťávu případně zredukujeme.

 

07

 

Čočka

– 200ml červená čočka
– 400ml vývar kuřecí
– 50g cibule
– 50g mrkev
– 50g celer
– 50g řapík
– 50g sušená rajčata z oleje
– 1ks stroužek česneku
– 2PL rajčata z plechovky
– 1PL ocet dle chuti
– 1čl přepuštěné máslo /ghí/
– 1/3čl římský kmín
– 1/2čl kurkuma

 

1/ Propláchnutou čočku zalijeme na 30 minut studeným vývarem a necháme máčet.

2/ Na másle zpěníme drobně krájenou cibuli, mrkev, celer a česnek, zaprášíme kořením a přidáme rajčata (plech). Zasypeme máčenou čočkou a pokud vsákla všecek vývar, ještě decku přidáme. Pod poklicí pak prohříváme až je úplně měkká na nejmírnějším plamínku jako rýži. Indukce stupeň 3.

3/ Do horké vmícháme kousky sušených rajčat, řapíku a něco na ochucení. Já většinou střídám různé octy. Tentokrát nově jablečný se švestkami. No a solíme, pepříme. Například papričku, nebo další pikantnosti si zvolte sami dle chuti.

 

15

 

A servis. Maso jako dort, pasírovaná, ohromně silná šťáva. Tu čočku můžu denně. Klidně i studenou. A když to rozmixujete, máte parádní pomazánku. Další fotky si prohlídněte na efbéčku. Je tam celý postup na obrázcích…

 

19

 

Ještě jinak. Mně se moc nechtělo čekat ty skoro čtyři hodiny. Takže opečený kousek do tlakového hrnce s už připraveným zeleninovým vývarem a kořením. Třicetpět minut, odstavit, a klasika s brambory je na světě. K tomu hořčicová majonéza a blanšírovaný polníček…

 

04

 

Jak už mnohokrát zmíněno, vákuum je skvělá věc. Takže zbylý kousek zatavit a klidně na týden odložit do lednice. Přijde k chuti…

 

22

 

Každopádně, ať už vyzrálé maso vaříte, nebo pečete, výsledek je úplně jiný než z čerstvého. Měl jsem k dispozici vysoké žebro a loupanou plec. Jedno lepší než druhé. A jednoznačný fakt. Není zapotřebí drahý steak a ve výsledku polosyrový oběd. Tohle je taky parádička.

 

MDMP

 

Shrnutí
recipe image
Název
Pečené hovězí žebro
Datum vystavení
Hodnocení
51star1star1star1star1star Based on 1 Review(s)
Sdílejte...

One Response to “Vařím s Mikrofarmou – Pečené hovězí žebro a červená čočka…”

  • David B. says:

    Pavel mi donesl porci k ochutnání a můžu říct, že do dneška mi teče slina po bradě. Neskutečně dobře zpracovaný maso.. šťavnatý, čerstvý.. doporučuju!

Komentáře