Vařím s Mikrofarmou – Telecí řízek a bramborový salát s fenyklem
S marinovaným fenyklem. Přestože ve spojení s řeznictvím mikrofarma.cz, je tady více než samozřejmě parádní telecí řízek, zajímavý ten salát. Absolutně jednoduchý, přesto ale skvělý v chuti. A to pouze dík jen čerstvým surovinám v rozumné kombinaci. Prim hraje ten fenykl. Marinovaný fenykl.
Je až s podivem, jak najednou člověk změní návyky a chutě. Já ješt nedávno nemohl ani cítit cokoli podobného anýzu, lékořici, fenyklu. A teď ten fenykl žeru jako zjednaný. Pravda, bez toho marinování, jen tak čerstvý to nedávám.
Suroviny
– telecí řízek
– sádlo
– trojobal
– ranný brambor
– jarní cibulka
– mladý hrášek
– čerstvý fenykl
– sladký citrón
– čerstvá majonéza
– sůl a pepř
Postup
>> Telecí řízek jsem měl z krku. Ne že by to byla právě ideální volba, ale ty ceny. Takže jsem okraje pokrájel na kousky pro další úpravu a srdíčko uprostřed nakrojil, udělal motýla. Sůl, pepř, sušený česnek a odpočinek na hodinku.
>> Klasický trojobal, a protože jsou lepší věci než rostlinný olej, smažíme v sádle, nebo přepuštěném másle. V tomto případě to má smysl. Fakt. Smažení trvá cca 3 minuty na stranu.
>> Salát je bramborový jen podle té suroviny a klasické úpravy, Každopádně mu v tomto případě vládne fenykl. Takže brambory uvaříme ve slupce, zcedíme a necháme zchladnout. Fenykl si nakrájíme najemno, solíme, přídále trošku oliváče a šťávy ze sladkého citrónu.
>> Obojí necháme odpočívat asi hodinu. Pak smícháme pokrájené brambory s fenyklem, jarní cibulkou, nebo šalotkou a hráškem. Používám mražený, 3-5 minut vařený a rychle zchlazený ledovou vodou. Vše ochutíme opět tou šťávou, solí a pepřem.
Sladký citrón
Plátky citrónu, bio, nebo alespoň spařeného vroucí vodou, prosypeme po vrstvách cukrem a necháme 3-4 dny odstát ve sklenici. Vytvoří se dokonalý sirup do nápojů i na vaření. K ochucení majonézy na salát je skvělý.
Tak do toho, MDMP