Veganský úlet – salát, polévka a cizrna trochu jinak
No nebudu vám nic namlouvat. Ze mě veganský guru nebude. S největší pravděpodobností nikdy. I kdybych totiž přestal jíst maso jako takové, v žádném případě se nehodlám vzdát vývaru, mléka, sýrů a vajec. A veganský úlet? Mám novou milou kolegyni jež má jídlo ráda stejně jako živá zvířátka, a tak jsem prostojednoduše pojal chuť podpořit její gurmánské sklony několika náhodně vymyšlenými postupy. A myslím, že se opravdu dařilo. Nuže posuďte sami, je to dost vegansky?
Podzimní salátek z řepy, brambor a karotky
– 100g brambory
– 100g karotka
– 100g červená řepa
– 100g kukuřice
– 1PL vlašská jádra
– 1PL olej olivový
– 1PL ocet jablečný
– 1PL med
– 1PL voda
– sůl a pepř
>> Nejdříve si uvědomte prosím, že i z toho mála popsaného výše jsou 2-3 slušné porce. Netřeba vážit po půl kilech. Na druhou stranu je to o tom, co vlastně každý považujeme za dostatečnou porci. Pro mne toho bylo na 3 až až.
>> Do slané vody dáme vařit brambor a ve slupce a zvlášť oloupanou karotku. Jde to i pohromadě, ale předají si poněkud chutě. Každopádně karotka podle kvality jen 5-10 minut v celku.
>> Do mísy připravíme vše tekuté, přičemž vodu vroucí. K tomu sůl, pepř a chcete li, pak jemně posekanou papričku. A už za tepla loupeme, krájíme a přidáváme brambor. Promícháme a necháme 5 minut odpočívat.
>> Přidáme kukuřici, nebo jako já, poprvé a naposled Bonduelle směs Mexico. 100 gramů kukuřice a hrášku průměrné kvality za 25,- Kč. Na obalu dedikují ještě kapii, tu jsem však marně hledal. Takto propříště opravdu ne!
>> Pak už vychladlou karotku a ideálně včera upečenou ve slupce řepu. A dalších 10 minut odpočinku.
>> Salát podáváme vlažný, není moc dobrý odleželý z lednice a ořechy narozdíl ode mne sypejte při servisu.
pečená řepa na saláty…
vypečený salátek…
Cizrna Tom Yum s řapíkatým celerem
– 250g cizrna
– 2PL rajčata loupaná
– 1čl pasta Tom Yum
– olivový olej
– řapíkatý celer
– sůl a pepř
>> Namočenou cizrnu (přes noc) uvaříme do měkka, ale tak, aby se nerozpadala. Asi 15 minut na mírném plameni. Vycedíme a necháme odkapat.
>> Na pánvi rozehřejeme malinko oliváče, přidáme rajčata z plechovky 5PL=polovina konzervy, pastu kterou jsem si v poslední době moc oblíbil 1-2čl, prohřejeme, vsypeme cizrnu 10PL, vše chvíli prohřejeme a doplníme 3PL vody, vína, vývaru. To podle potřeby a možností. Prohříváme na mírném plameni 3 minuty. Stroužek posekaného česneku přidáme na čtvrtou, poslední minutu stejně jako pokrájený loupaný řapík.
>> Ta cizrna dost saje. Takže si sledujte aby výsledkem byla šťavnatá směs. Ne kaše jako hrašanda. To ostatně vidíte na talíři. ještě z toho malinko teče. Ohřev v mikrovlnce druhý den není právě ideální. Buďto rychle promícháme na pánvi, nebo raději necháme řapík stranou. To je ale nakonec věc vaší chuti a vkusu. Solíme a pepříme dle potřeby.
cizrna je prostě skvělá, chvíli po uvaření takto připravená neuvěřitelná, a maso ? ech, příště…
Vypečená dýňová polévka se zázvorem
– 400g dýně
– 50g řapík
– 3ks stroužek česneku
– 1ks zázvor /5g/
– 750ml voda
– 200ml sojová smetana /joya/
– 1PL olej olivový
– sůl a pepř
>> Nakonec podzimní polévka jako řemen. Opět pro mne překvapující a musím přiznat, že do dýně Hokaido jsem už blázen.
>> Čtvrtky dýně se slupkou, ale bez jadřince a celého středu poprášíme olivovým olejem. Z rozprašovače je to ideální. Posolíme a společně s česnekem ve slupce necháme v troubě při 170°C péci 30 minut. Stačí po 25. vypnout a nechat dojít. Pozor, česneku stačí jen 10 minut.
>> Do studené osolené vody dáme kosek řapíku, klidně neloupaný, upečený česnek už bez slupky a kousek posekného zázvoru. Chceme li pikantnější, pak například kuličky nového koření, nebo kousek skořice, nebo papričku. Pomalu přivedeme k varu a vložíme upečenou dýni. Pod poklicí zlehka vaříme asi 5 minut a poté vše, ovšem bez celého koření rozmixujeme dohladka. Opět přivedeme k varu, dle potřeby dosolíme a ochtíme ideálně bílým pepřem. Propasírujeme skrz hustý cedník.
>> V talíři přidáme petrželku, nebo lépe list řapíku a vylepšíme kapkami lanýžového oleje, sekanými ořechy, nebo praženými dýňovými semínky.
dýně hokaido…
vypečená polévka…
Resumé – veganský úlet
Nakonec zajímavost – co to vlastně je ta sójová smetana Joya? Zkuste výrobní postup dohledat na webu. Já jen vím, že vlastnosti mléka krom konzistence nemá. Nepodařilo se mi ani s přidáním oleje vyrobit z ní šlehačku, či snad dokonce majonézu. To druhé mne dost štve. A vlastní chuť. Pro mne doslova strašná. Ovšem v tom jídle, polévce se ztratí a výsledek je vážně skvělý.
Samozřejmě nepopřu svůj naturel – kuřecí vývar a máslo mi tady opravdu chybí. Ale uvidím co na to vše Petra…
vegansky s tofu…
MDMP





