Vegeburger nadvakrát a růžičková kapusta jako salát
Dotaz, shoda okolností a nápad. Ráno, cestou tramvají do práce jsem to promyslel a recept byl připraven k realizaci. Doma pak jen lehká večerní příprava a v neděli ráno vše dokončit. Vegeburger. A navíc! Jestliže je u nás růžičková kapusta stále velmi neoblíbená a často téměř neznámá jako teplé jídlo, pak salát je v podstatě novinka. Já sám jej připravil poprvé v životě a… Posuďte sami. Překvapení se konalo.
Toto vše primárně pro Petru, zkušebně a proto pouze po kousku na porci od každého pro oba. Ergo, dvě porce se salátkem.
Burgery
– 3PL ovesné vločky
– 3PL cizrna vařená
– 50g cibule
– 50g mrkev
– 50g řapík
– 1ks stroužek česneku
– 1PL strouhanka
– paprička
– sůl a pepř
>> Ovesné vločky – na noc, tedy asi 12 hodin předem zalijeme studenou vodou asi půl centimetru nad okraj. Ráno, je li potřeba (asi nebude) pouze lehce vymačkáme a smícháme s mletým, nebo jemně strouhaným zeleninovým základem.
>> Cizrna – uvařenou (stejně jako tady), vychladlou umeleme na středním kotouči společně se zeleninou. Já tuto ale semlel předem a rozdělil si na poloviny do každého zvlášť.
>> Tvorba – jen smícháme zeleninový základ s cizrnou, nebo vločkami, přidáme po vrchovaté lžičce strouhanky, solíme a pepříme, přidáme feferonkovou pastu, nebo posekanou papričku, a hotovou směs odložíme na 15 minut do lednice. Vše se spojí a dík strouhance která malinko nabbtná stane se kompaktní hmotou.
Ta strouhanka je vlastně sporná. Směs kde čeho, možná i mléka a vajec z původních rohlíků. Veganství tu lehce dostává na frak. Jistotu pak můžete mít pouze u vlastnoručně připraveného pečiva, nebo záměnou za mouku či krupici například. Nebo škrob – kukuřičný, bramborový.
>> Každopádně, hotovou směs z lednice vytvarujeme do karbanátků, obalíme opět ve strouhance (platí co uvedeno výše) a smažíme v oleji do zlatava. Měl by být dost horký a smažení rychlé. Mají totiž tendenci snadno se rozpadat a sát tuk opravdu hodně.
Salát
– 1PL ocet
– 1čl olivový olej
– 1čl hořčice dýňová
– 1čl med
– 5ks kapustička
– 50g mrkev
– 30g cibulka
– sůl a pepř
>> Nejříve si připravíme marinádu. V misve vyšleháme do emulze ocet, olej, hořčici a med. Ocet je volbou dle možností a chuti. Ten náš, tradiční bych asi nedoporučil. Naopak z druhého konce, vinný či dokonce balsamico nemám příliš v oblibě. Takže u mne opět vítězem jablečný. Pasoval dokonale k typu zeleniny.
Berte to logicky. Podzimní mrkvička, kapustičky, jablečný ocet, dýně v hořčici. Netřeba moc přemýšlet.
>> Kapustičky nakrouháme. Tady opět pomůže nejlépe už známé struhadlo IBILI. Na noži se základní deskou 1,5 milimetru. Naprosto perfektní. Promícháme s emulzí.
>> Mrkev nastrouháme ručně na hrubém struhadle jako sýr, nebo bramboráky. Cibulku pokrájíme na velmi drobné kousky. Vše vmícháme do saátu a necháme v lednici 10 minut dýchat.
Resumé
Musím přiznat vám, stejně jako Petře, že tuto přípravu nemám moc v lásce. Burgery jsou křehoučké, nerady drží tvar a po usmažení i jen těch čtyř kousků olej můžete rovnou vylít. Je plný drobků a už nepoužitelný. Samozřejmě, je tady možnost. Udělat to jako jiní. Narvat do směsi hromadu mouky a připravit opravdu hutné těsto které drží jako víra (typ a druh si nechám raději pro sebe abych někoho neurazil). Každopádně já to tak neudělal, protože jsem chtěl být pochválen. Což by se asi u moučno moučných placek nekonalo.
Přiznání
Jsem pořád ještě mladej a hloupatej! Nevím proč mne to nenapadlo hned. To nejjednodušší co můžete udělat pro kompaktnost? Samozřejmě brambory. Přistrouhejte ručně škrobový brambůrek (typ B-C) a vymačkejte část vody, nebo ještě lépe ve slupce uvařte lojový brambor (typ A) a semelte společně se zeleninou. Když to parádně podrží i bez vajíček bramboráky, nebo knedlík, proč ne vegeburger..?!..
Tak, a máte to…
MDMP






Tak musím se přiznat, že ač radikální masožrout, tak totok se mi opravdu velmi líbí. Obzvláště ten salátek!
Tuším, že brzy vyzkouším. Jen malinký dotaz. Jedny burgry jsi dělal s cizrnou a druhé s vločkami? Chápu to dobře? Nevalí se to všechno dohromady, že ne?
A ta brambora (ponašimu TEN kobzol) je dozajista výtečný nápad. Já ho totiž přidávám i do celerových karbošů, které se mi bez něj šíleně rozpadaly při smažení. 🙂
Přesně tak to je. Každé zvášť. Nepopírám, že už přemýšlím o kombinaci. No a ten brambor? Jak sem starej, tak sem blbej. Valím tam strouhanku a na klasiku zapomenu. Ach jo. To je tou bolestí kurňa. Zítra to nechám uříznout…
Mimochodem finta pro fajnšmekry – na obalení strouhanka 1:1 se strouhaným kokosem!
Ocenujem tu snahu urobit nieco co by som sam nezjedol… takto robim salaty pre drahu polovicku,…ale toto ja ne…Ja proste ten smrad z toho ruzickoveho kelu (kapusta u vas) proste fakt nemusim.
Ten trik so zemiakom ma napadol hned, ale potom som docital nizsie a bolo to tam 😀
Ale ak budu dalsie podobne recepty, preco nie. Vyskusame, uvidime.
Já jsem to samozřejmě jedl.Ovšem časté opakování nehrozí. Ani u toho salátu. Kapustu neboli kel mám rád odjakživa. Jen ta růžičková nebývá často. Na druhou stranu teď když je, mám ji denně.
https://fbcdn-sphotos-e-a.akamaihd.net/hphotos-ak-xpf1/v/t1.0-9/10447878_827266660665131_5449261061853359726_n.jpg?oh=6b50026ffd456003f5885fd29683137a&oe=550E3367&__gda__=1428154125_99159e2dcccf978c4fabf25c42dd41b9