Hledat
Počasí
Počasí Praha 10 - Slunečno.cz
Nejnovější seriály
Hodnocení na SerialZone.cz
Řekli o jídle…

- "Objev nového jídla znamená pro člověka mnohdy více, než objev nové hvězdy"
Savarin

- "Gurmán, který myslí na kalorie, je jako prostitutka, která se dívá na hodinky"
James Beard

- "Největším nepřítelem českého kuchaře je jeho fantazie"
Zdeňek Pohlreich

Rubriky
Archivy
TOPlist
TOPlist
QR Code

QR Code

Anketa
Radar

Vegeburger nadvakrát a růžičková kapusta jako salát

05-vegeburger a salátDotaz, shoda okolností a nápad. Ráno, cestou tramvají do práce jsem to promyslel a recept byl připraven k realizaci. Doma pak jen lehká večerní příprava a v neděli ráno vše dokončit. Vegeburger. A navíc! Jestliže je u nás růžičková kapusta stále velmi neoblíbená a často téměř neznámá jako teplé jídlo, pak salát je v podstatě novinka. Já sám jej připravil poprvé v životě a… Posuďte sami. Překvapení se konalo.

Toto vše primárně pro Petru, zkušebně a proto pouze po kousku na porci od každého pro oba. Ergo, dvě porce se salátkem.

 

Burgery

– 3PL ovesné vločky
– 3PL cizrna vařená
– 50g cibule
– 50g mrkev
– 50g řapík
– 1ks stroužek česneku
– 1PL strouhanka
– paprička
– sůl a pepř

 

>> Ovesné vločky – na noc, tedy asi 12 hodin předem zalijeme studenou vodou asi půl centimetru nad okraj. Ráno, je li potřeba (asi nebude) pouze lehce vymačkáme a smícháme s mletým, nebo jemně strouhaným zeleninovým základem.

>> Cizrna – uvařenou (stejně jako tady), vychladlou umeleme na středním kotouči společně se zeleninou. Já tuto ale semlel předem a rozdělil si na poloviny do každého zvlášť.

>> Tvorba – jen smícháme zeleninový základ s cizrnou, nebo vločkami, přidáme po vrchovaté lžičce strouhanky, solíme a pepříme, přidáme feferonkovou pastu, nebo posekanou papričku, a hotovou směs odložíme na 15 minut do lednice. Vše se spojí a dík strouhance která malinko nabbtná stane se kompaktní hmotou.

 

Ta strouhanka je vlastně sporná. Směs kde čeho, možná i mléka a vajec z původních rohlíků. Veganství tu lehce dostává na frak. Jistotu pak můžete mít pouze u vlastnoručně připraveného pečiva, nebo záměnou za mouku či krupici například. Nebo škrob – kukuřičný, bramborový.

 

>> Každopádně, hotovou směs z lednice vytvarujeme do karbanátků, obalíme opět ve strouhance (platí co uvedeno výše) a smažíme v oleji do zlatava. Měl by být dost horký a smažení rychlé. Mají totiž tendenci snadno se rozpadat a sát tuk opravdu hodně.

 

Salát

– 1PL ocet
– 1čl olivový olej
– 1čl hořčice dýňová
– 1čl med
– 5ks kapustička
– 50g mrkev
– 30g cibulka
– sůl a pepř

 

>> Nejříve si připravíme marinádu. V misve vyšleháme do emulze ocet, olej, hořčici a med. Ocet je volbou dle možností a chuti. Ten náš, tradiční bych asi nedoporučil. Naopak z druhého konce, vinný či dokonce balsamico nemám příliš v oblibě. Takže u mne opět vítězem jablečný. Pasoval dokonale k typu zeleniny.

 

Berte to logicky. Podzimní mrkvička, kapustičky, jablečný ocet, dýně v hořčici. Netřeba moc přemýšlet.

 

>> Kapustičky nakrouháme. Tady opět pomůže nejlépe už známé struhadlo IBILI. Na noži se základní deskou 1,5 milimetru. Naprosto perfektní. Promícháme s emulzí.

>> Mrkev nastrouháme ručně na hrubém struhadle jako sýr, nebo bramboráky. Cibulku pokrájíme na velmi drobné kousky. Vše vmícháme do saátu a necháme v lednici 10 minut dýchat.

 

vše na burgery_postcard

 

Resumé

Musím přiznat vám, stejně jako Petře, že tuto přípravu nemám moc v lásce. Burgery jsou křehoučké, nerady drží tvar a po usmažení i jen těch čtyř kousků olej můžete rovnou vylít. Je plný drobků a už nepoužitelný. Samozřejmě, je tady možnost. Udělat to jako jiní. Narvat do směsi hromadu mouky a připravit opravdu hutné těsto které drží jako víra (typ a druh si nechám raději pro sebe abych někoho neurazil). Každopádně já to tak neudělal, protože jsem chtěl být pochválen. Což by se asi u moučno moučných placek nekonalo.

 

Přiznání

Jsem pořád ještě mladej a hloupatej! Nevím proč mne to nenapadlo hned. To nejjednodušší co můžete udělat pro kompaktnost? Samozřejmě brambory. Přistrouhejte ručně škrobový brambůrek (typ B-C) a vymačkejte část vody, nebo ještě lépe ve slupce uvařte lojový brambor (typ A) a semelte společně se zeleninou. Když to parádně podrží i bez vajíček bramboráky, nebo knedlík, proč ne vegeburger..?!..

 

04-vegeburger a salát

 

Tak, a máte to…

 

MDMP

Sdílejte...
Shrnutí
recipe image
Název
Vegeburger nadvakrát a růžičková kapusta jako salát
Datum vystavení
Hodnocení
51star1star1star1star1star Based on 3 Review(s)

4 Responses to “Vegeburger nadvakrát a růžičková kapusta jako salát”

  • Hannah12 says:

    Tak musím se přiznat, že ač radikální masožrout, tak totok se mi opravdu velmi líbí. Obzvláště ten salátek!
    Tuším, že brzy vyzkouším. Jen malinký dotaz. Jedny burgry jsi dělal s cizrnou a druhé s vločkami? Chápu to dobře? Nevalí se to všechno dohromady, že ne?
    A ta brambora (ponašimu TEN kobzol) je dozajista výtečný nápad. Já ho totiž přidávám i do celerových karbošů, které se mi bez něj šíleně rozpadaly při smažení. 🙂

    • Moje Dobroty says:

      Přesně tak to je. Každé zvášť. Nepopírám, že už přemýšlím o kombinaci. No a ten brambor? Jak sem starej, tak sem blbej. Valím tam strouhanku a na klasiku zapomenu. Ach jo. To je tou bolestí kurňa. Zítra to nechám uříznout…

      Mimochodem finta pro fajnšmekry – na obalení strouhanka 1:1 se strouhaným kokosem!

  • Alex says:

    Ocenujem tu snahu urobit nieco co by som sam nezjedol… takto robim salaty pre drahu polovicku,…ale toto ja ne…Ja proste ten smrad z toho ruzickoveho kelu (kapusta u vas) proste fakt nemusim.
    Ten trik so zemiakom ma napadol hned, ale potom som docital nizsie a bolo to tam 😀
    Ale ak budu dalsie podobne recepty, preco nie. Vyskusame, uvidime.

Komentáře