Vegetariánské rýžové kari
Ale toto byla rychlovka. Zeptal jsem se znovu v práci kolegů jak na tom jsou v oblibě poctivého kari a hlavně když je toto připraveno z opravdu silně chutí a pálivostí vybavené pasty. Neměli námitek a projevovali se nemálo natěšeně. No tak co s tím? Asi je upálit tou silou jménem CURRY. Protože ale dva ze čtyř jsou vegetariáni milující indický styl a jedna dokonce veganka, pojal jsem to doslova vegansky. Víte jak to je?
Pro vegany totiž nesmíte do jídla přidat ani rybí omáčku. To už jaksi ubližujete zvířátkům. Že toto neberu je vám asi jasné. Nicméně vyhovět není nijak složité. Takže jdeme na to. Nic na tom není.
Suroviny
– 50g kari pasta
– 50g sójová pasta
– 100g mrkev
– 100g celer
– 100g cibule
– 100g brambor
– 150g květák
– 1PL olivový olej
– 2PL rýže
– dl kokosové mléko
– 1ks stroužek česneku
– 1ks paprička
– sůl
Co s nimi
1/ Tradičně orestujeme pasty na lžíci oleje. Zlehka, žádné prudké smažení. Přidáme mrkev a celer nakrájené na kousky dle momentální chuti a dále pomalu restujeme. Po 3. minutách brambory a cibuli a po dalších 3. kusy květáku. Zalijeme vodou trochu nad povrch, přidáme předem připravenou rýži, necháme 3-5 minut probublávat a redukovat bez poklice.
Čas je roven potřebě mít zeleninu měkkou. Já ji nechávám krom brambor křupavou hodně.
2/ Dochutíme posekanou papričkou a česnekem, zalijeme deckou kokosového mléka a ještě minutku prohříváme. Podáváme jen tak, s bílým pečivem, nebo ideálně s chlebem Pita například. Nebo kukuřičnými plackami. Když si do nich máznete navíc trochu Hummusu, je dílo dokonalé. Tedy, jak pro koho…
3/ Já jak už jsem přiznal několikrát ty kari pasty a indický styl opravdu nemusím. Takže jsem namísto tohoto použil vše stejně, jen namísto kari dal rajčatové pyré a vynechal kokosové mléko. Hmm, letošní papričky mi vyrostly opravdu kvalitní… :O
porci stejně velkou jako ostatní jsem jedl postupně hodinu a trpěl, zatímco oni si stěžovali že je toho málo…
Opravdu jen rychlovka…
MDMP






Zajímavý recept pro sportovce, určitě musím vyzkoušet.
Podle reakcí ostatních a krom mne doporučuji. Pikantní dík koření a kaloricky rozumné. Ideální shoda pro gurmána a sportovce…