Vepřová játra – už zase?
Já vím, nedávno jsem psal že ji až tolik nemusím. No jo, když ale člověk míní a mrazák mění, není moc co oddiskutovat. Prostě musím. Zpracovat co dal a vymýšlet jak. Prostě jsem si vyndal z mrazáku kus něčeho co jsem považoval za hovězí na polévku a posléze zjistil že je to vepřová játra. Hrozné je, že je tam ještě jeden podobný i se štítkem z obchodu a já vůbec netuším proč. Asi nějaký taj, jak by řekla Helenka Součková v Hrdém Budžesovi v podání úžasné Báry Hrzánové. Každopádně já to taj netaj rozeberu na hadry a primárně mlýnkem na maso! Takže…
takže to semeleme na nejhrubší šajbě a jdeme do vaření…
Na cibulce s okurkou a rejží
Nejjednodušší úprava pro ty z vás, kteří máte rádi starou, dobrou a klasickou úpravu v podobě řekněme přírodní šťávy s kousky něčeho co opravdu netřeba kousat.
Suroviny
– 350g játra
– 100g cibule šalotka
– 50g slanina
– 1PL mouka hladká
– Sůl, pepř, kmín
– Smažená cibulka
– Vývar
Postup
1/ Játra semeleme na nejhrubším, ideálně centimetrovém průměru otvorů v desce. Vymeleme cibulkou a šoupneme na sádlo ze slaniny. Škvarečky odložíme stranou a necháme nakonec. Dobře orestujeme, zaprášíme moukou, promícháme ještě asi minutu a zalijeme teplým vývarem. Solíme jen lehce (vývar), přidáme pepř a kmín. Pod poklicí pak dusíme pomalu doměkka. Bude to trvat sotva 30 minut.
2/ Nakonec dle potřeby zredukujeme šťávu a přidáme škvarky ze slaniny. Ochutit možno česnekem a majoránkou. To už je věc čistě osobní. Podáváme ideálně s rýží.
Játrová omáčka po Znojemsku
Další velmi snadná příprava vycházející z prvního receptu. Jde o klasickou českou omáčku vylepšenou vložkou z okurky nakládačky.
Suroviny
– 350g játra
– 100g cibule šalotka
– 50g slanina
– 1PL mouka hladká
– 1ks okurka nakládaná
– 1dl smetana
– Sůl, pepř, kmín
– Vývar
Postup
1/ Příprava naprosto shodná s prvním receptem. Jen možná bych přidal malinko více mouky, protože vy výsledku chceme více omáčky ke knedlíku.
2/ Dokončení – zjemníme smetanou a tedy vynecháme česnek a majoránku. Není od věci lžíce dijonské hořčice a hlavně nudličky julienne z klasické nakládané okurky. A opět nakonec škvarky ze slaniny.
3/ Podáváme ideálně s některým českým knedlíkem, nebo v méně omáčkové podobě s bramborovými kroketami, či plátky na sádle opečeného bramborového knedlíku.
Pikantní plátečky s raným bramborem a tatarkou
Klasické opékané steaky z játry. Neznám známější recept z jídelníčku komunistické rádoby restaurace. S bramborem, tatarkou a cibulí opravdu téměř pomníček doby.
Suroviny
– 100g játra
– Kořeněná mouka
– Brambory
– Tatarka
Na obalení
– 10PL PH mouka
– 2PL paprika
– 1čl sůl
– 1čl pepř
Postup
1/ V tomto případě je dobré opravdu si vyhrát s odblaněním a zbavením se žilek. Jsou příliš žvejkací.
2/ Podle kvality játer můžeme ale nemusíme naklepávat. Já tentokráte ano. Pod mikrotenovým pytlíkem a jen z jedné strany. U játry je výhodou, že se sama opět smrskne do původního tvaru jak uvidíte obrázku.
3/ Obalíme v moučné směsi s kořením. Netřeba, ale mně to tak chutná. Mám ji připravenou dopředu na několik použití. A opékáme na sádle nebo oleji s kouskem másla. Docela zprudka a maximálně 2 minuty z každé strany. Jako každý jiný steak poté necháme chvíli odpočinout stranou.
4/ Z výpeku se nechá připravit opravdu parádní šťáva stejně jako na steaky tady. Já ji ale popravdě dnes vynechal. Tatarka mi k bramborům stačí a musí být cibulka. A víte co? Tohleto jídlo jsem jako kluk doma nenáviděl. Játra. Hořký. Fuj!
Tak to tady máte. Pěkně fofrem, žádné velké vaření. A chcete li, šoupněte si plátek do sendviče…
MDMP





