Hledat
Počasí
Počasí Praha 10 - Slunečno.cz
Nejnovější seriály
Hodnocení na SerialZone.cz
Řekli o jídle…

- "Objev nového jídla znamená pro člověka mnohdy více, než objev nové hvězdy"
Savarin

- "Gurmán, který myslí na kalorie, je jako prostitutka, která se dívá na hodinky"
James Beard

- "Největším nepřítelem českého kuchaře je jeho fantazie"
Zdeňek Pohlreich

Rubriky
Archivy
TOPlist
TOPlist
QR Code

QR Code

Anketa
Radar

Vepřová játra – už zase?

vepřová játraJá vím, nedávno jsem psal že ji až tolik nemusím. No jo, když ale člověk míní a mrazák mění, není moc co oddiskutovat. Prostě musím. Zpracovat co dal a vymýšlet jak. Prostě jsem si vyndal z mrazáku kus něčeho co jsem považoval za hovězí na polévku a posléze zjistil že je to vepřová játra. Hrozné je, že je tam ještě jeden podobný i se štítkem z obchodu a já vůbec netuším proč. Asi nějaký taj, jak by řekla Helenka Součková v Hrdém Budžesovi v podání úžasné Báry Hrzánové. Každopádně já to taj netaj rozeberu na hadry a primárně mlýnkem na maso! Takže…

 

takže to semeleme na nejhrubší šajbě a jdeme do vaření…

vepřová játra - meleme_postcard

 

Na cibulce s okurkou a rejží

Nejjednodušší úprava pro ty z vás, kteří máte rádi starou, dobrou a klasickou úpravu v podobě řekněme přírodní šťávy s kousky něčeho co opravdu netřeba kousat.

 

Suroviny

– 350g játra
– 100g cibule šalotka
– 50g slanina
– 1PL mouka hladká
– Sůl, pepř, kmín
– Smažená cibulka
– Vývar

 

Postup

1/ Játra semeleme na nejhrubším, ideálně centimetrovém průměru otvorů v desce. Vymeleme cibulkou a šoupneme na sádlo ze slaniny. Škvarečky odložíme stranou a necháme nakonec. Dobře orestujeme, zaprášíme moukou, promícháme ještě asi minutu a zalijeme teplým vývarem. Solíme jen lehce (vývar), přidáme pepř a kmín. Pod poklicí pak dusíme pomalu doměkka. Bude to trvat sotva 30 minut.

2/ Nakonec dle potřeby zredukujeme šťávu a přidáme škvarky ze slaniny. Ochutit možno česnekem a majoránkou. To už je věc čistě osobní. Podáváme ideálně s rýží.

 

mletá játra na cibulce_postcard01

 

mletá játra na cibulce s rýží a okurkou

 

Játrová omáčka po Znojemsku

Další velmi snadná příprava vycházející z prvního receptu. Jde o klasickou českou omáčku vylepšenou vložkou z okurky nakládačky.

 

Suroviny

– 350g játra
– 100g cibule šalotka
– 50g slanina
– 1PL mouka hladká
– 1ks okurka nakládaná
– 1dl smetana
– Sůl, pepř, kmín
– Vývar

 

Postup

1/ Příprava naprosto shodná s prvním receptem. Jen možná bych přidal malinko více mouky, protože vy výsledku chceme více omáčky ke knedlíku.

2/ Dokončení – zjemníme smetanou a tedy vynecháme česnek a majoránku. Není od věci lžíce dijonské hořčice a hlavně nudličky julienne z klasické nakládané okurky. A opět nakonec škvarky ze slaniny.

3/ Podáváme ideálně s některým českým knedlíkem, nebo v méně omáčkové podobě s bramborovými kroketami, či plátky na sádle opečeného bramborového knedlíku.

 

Játrová omáčka po Znojemsku01

 

Pikantní plátečky s raným bramborem a tatarkou

Klasické opékané steaky z játry. Neznám známější recept z jídelníčku komunistické rádoby restaurace. S bramborem, tatarkou a cibulí opravdu téměř pomníček doby.

 

Suroviny

– 100g játra
– Kořeněná mouka
– Brambory
– Tatarka

 

Na obalení

– 10PL PH mouka
– 2PL paprika
– 1čl sůl
– 1čl pepř

 

Postup

1/ V tomto případě je dobré opravdu si vyhrát s odblaněním a zbavením se žilek. Jsou příliš žvejkací.

2/ Podle kvality játer můžeme ale nemusíme naklepávat. Já tentokráte ano. Pod mikrotenovým pytlíkem a jen z jedné strany. U játry je výhodou, že se sama opět smrskne do původního tvaru jak uvidíte obrázku.

3/ Obalíme v moučné směsi s kořením. Netřeba, ale mně to tak chutná. Mám ji připravenou dopředu na několik použití. A opékáme na sádle nebo oleji s kouskem másla. Docela zprudka a maximálně 2 minuty z každé strany. Jako každý jiný steak poté necháme chvíli odpočinout stranou.

4/ Z výpeku se nechá připravit opravdu parádní šťáva stejně jako na steaky tady. Já ji ale popravdě dnes vynechal. Tatarka mi k bramborům stačí a musí být cibulka. A víte co? Tohleto jídlo jsem jako kluk doma nenáviděl. Játra. Hořký. Fuj!

 

vepřová játra - plátečky s raným bramborem a tatarkou01

 

Tak to tady máte. Pěkně fofrem, žádné velké vaření. A chcete li, šoupněte si plátek do sendviče…

 

sendvič s pikantní játrou01

 

MDMP

Sdílejte...
Shrnutí
recipe image
Název
Vepřová játra
Datum vystavení
Hodnocení
4.51star1star1star1star1star Based on 3 Review(s)

Komentáře