Vepřové kolínko v sojové pastě
Čína z vepřového kolínka? No cococo? Chcete aby to chutnalo čínsky? Vietnamsky? Nevíte jak na to a bojíte se tuhého masa po rychlé úpravě ve woku? Duste to! A věřte že nejste li ortodoxní zastánci originální čínské potažmo dalších podobných asijských kuchyní, budete velice překvapení.
Maso
– 200g maso z kolínka
– 1PL sojová pasta nebo omáčka
– 1PL rybí omáčka
– 1PL rýžový ocet
– 1čl škrob
– 1ks stroužek česneku
– 1ks paprička
– Aji No Moto
Zelenina
– 1PL mrkev
– 1PL kedlubna
– 1PL cibule
– 1PL pórek
– 1PL kapie
Postup
>> Maso naložíme na 24 hodin do pasty nebo husté sojové omáčky. Pak orestujeme na tuku dle vlaství volby (oliváč) a zalijeme třemi deckami vody. Přidáme lžíci rybí omáčky a pod poklicí pomalu dusíme doměkka. Ve výsledku by měly být asi 2dl šťávy. Takže tu si hlídáme a podléváme dle potřeby.
Rybí omáčku je samozřejmě možné přidat hned na začátku do masa na rozležení. A vlastně žádoucí. To ona totiž umí tak parádně maso zkřehčit a zkrátit tím dobu přípravy.
>> Přidáme špetku glutasolu, papričku a zeleninu. Necháme ještě tři minutky pod poklicí a zalijeme půldeckou vody s rozmíchaným škrobem. Mícháme další minutu a vsypeme posekaný česnek.
Tady je to na zvážení každého z vás. Můžete postupovat takto tradičně česky. Nebo maso vydusit na tuk a po chvíli restování postupovat víceméně jako u minutky. Jen té tekutiny se škrobem použijete více. Tekutiny = vody! Ne škrobu. Neexperimentujte s ním. Na dané množství všeho ta lžička stačí až až.
>> Tady nastává fáze dochucení. Tedy výsledné chuti. Zmínil jsem v seznamu lžíci rýžového octa. Ale může to být rýžové či dezertní víno. Pokaždé bude výsledek jiný a klidně to vše vyměňte za citrónovou či limetkovou šťávu. No a nakonec chcete li buráky nebo mandle.
Jak vidno podváděl jsem. Nechtělo se mi chystat čerstvou a tak jsem nasypal mraženou zeleninu. No nic proti ničemu ale není to vono. Pohrajte si. U mne zvítězila únava a chřipajznice protivná!
To je základ. Záměna surovin je žádoucí a doslova nutná chcete li být originální. Tedy ne kedluben ale bambus například. Dokonalé jsou mladé ploché fazolové lusky. Ty jsou drahé ale úžasné. No a samozřejmě Shiitake.
Jak to šlo
vepřové kolínko – kliška, ta stejná jak ji znáte u hovězího
maso a sojová pasta – náhodná koupě, původně jsem něvěděl co s tím
marinované maso krájené na kousky
no a hotovo, já byl opravdu moc spokojený s výsledkem, co na tom že neumím to úplně pravé…
Opravdu jednoduchý postup a budete překvapeni jak těch několik málo ingrediencí chutná parádně. Volba masa není dána tímto receptem. Jde to ze všeho. Kuřecí prso bude za chvíli. Stehenní o něco déle. Krůtí jakbysmet a hovězí si prostě podusíte. Jediná chyba je tedy v rozdílu mezi podušeným a velmi čerstvým restovaným masem. Popravdě ale, kdo se občas stravuje v rádobyčínských bistrech snadno zjistí že to jde snadno i doma a mnohem levněji.
A ještě připomínka i výtka zárověň. Najde li se opět „odborník“ jež mi vyčte že takováto jako či á la jsou opravdu špatně a napodobenina a vůbec naprosto mimo, říkám já: nikomu nevnucuji toto jako originál ani á la. Je to volba. Neméně než dobrá dle mého názoru. Protože jak si jistě povšimnete, neobsahuje žádné náhražky. Jen změnu postupu. A to je jistojistě lepší než fitness guláš pana Hrušky jehož si Nova nepatřičně vychvaluje s připomínkou, že už mu to odsouhlasili i odborníci. No chtěl bych vidět blba jež dětem doporučí maso pečené ve vodě s paprikou a masoxem.
MDMP